Προσφυγική κρίση: Σχέδιο ΕΕ έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα

Σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, προς τις χώρες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο αφορά την Ελλάδα και τις χώρες του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου. Αναμένεται να εγκριθεί αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα

ετοιμάζει η Επιτροπή» αναφέρει ότι η Κομισιόν πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Την κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, εξαιτίας του σταδιακού κλεισίματος των συνόρων, περιγράφει, εξάλλου, ρεπορτάζ της, επίσης, βελγικής εφημερίδας De Tijd, υπό τον αιχμηρό τίτλο «Αθήνα, το αποχετευτικό φρεάτιο της προσφυγικής κρίσης» και υπότιτλο «Από χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα γίνεται πλέον καταληκτικός σταθμός γι’ αυτούς».

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες να φτάσουν τους 200.000 μέχρι το καλοκαίρι επισημαίνει και η εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού για τους πρόσφυγες».

Στο μεταξύ η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην Αθήνα θα συγκληθεί την Παρασκευή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να χαραχθεί εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Για πρόβλημα, που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ε.Ε.. έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να βρει λύσεις, καθώς, όπως είπε «δεν μπορεί στα κρίσιμα θέματα να συνεννοηθεί, να βρει ικανοποιητικές λύσεις και να μοιράσει δίκαια το βάρος».

Keywords
Τυχαία Θέματα