Εικαστικός παρατάει σπουδαίο έργο τέχνης εξαιτίας Τραμπ

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κρίστο, γνωστός για τη δημιουργία δημόσιων έργων τέχνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να εγκαταλείψει το ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο του «Πάνω από το ποτάμι» στο Κολοράντο, στο οποίο είχε αφιερώσει δουλειά δύο περίπου δεκαετιών και πάνω από 15 εκατ. δολάρια.

Ο 80χρονος εικαστικός, ήθελε να κρεμάσει μία τεράστια σειρά από υφασμάτινα πάνελ στηριγμένα σε ατσάλινα καλώδια στις όχθες του ποταμού Άρκανσο του Κολοράντο, στα Βραχώδη 'Ορη των ΗΠΑ. Την ιδέα να φιλοτεχνήσουν το

έργο αυτό είχαν από κοινού με τη Ζαν Κλοντ, το alter ego του, το 1992. Τώρα όμως, όπως δήλωσε στους New York Times ο βουλγαρικής καταγωγής Κρίστο, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, «δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση. Δεν είμαι πια ενθουσιασμένος, γιατί θα πρέπει να δαπανήσω τόσα χρήματα για κάτι που δεν θέλω πλέον να κάνω;».

Το έργο «Πάνω από το ποτάμι» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία του Κολοράντο, καθώς αρκετοί κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα απειλήσει την άγρια ζωής της περιοχής και τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Κρίστο αντιμετωπίζει δικαστικές διαμάχες τόσο στα τοπικά όσο και στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. «Πλέον δεν με ενδιαφέρει εάν θα κερδίσω ή όχι αυτήν την υπόθεση», έγραψε προ ημερών στην ιστοσελίδα του και πρόσθεσε ότι το εν λόγω έργο θα το δουλέψει πλέον στο Αμπού Ντάμπι.

«Ουδέποτε πίστεψα ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές, χρησιμοποιώ τα χρήματά μου, την προσωπική μου εργασία και τα σχέδιά μου, επειδή θέλω να είμαι εντελώς ελεύθερος. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση Τραμπ είναι ο νέος μας ιδιοκτήτης. Κατέχει αυτή τη γη στην οποία ήθελα να φτιάξω το έργο μου. Πλέον δεν θέλω να κάνω κάτι που θα ωφελεί αυτόν τον ιδιοκτήτη», δηλώνει ο Κρίστο στους New York Times.

Ο εικαστικός Κρίστο Γιαβάσεφ μαζί με τη γυναίκα του Ζαν Κλοντ, η οποία πέθανε το 2009, αποτέλεσαν για δεκαετίες το πιο παραγωγικό καλλιτεχνικό ζευγάρι. Από κοινού φιλοτέχνησαν δημόσια έργα τέχνης, όπως το τύλιγμα με πανιά του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι, το μήκους 39 χλμ έργο Running Fence ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια, τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα «Πλωτά μονοπάτια» στη Λομβαρδία, που παρουσίασε τον Ιούνιο του 2016, τα οποία ένωναν τις όχθες της λίμνης Ισέο με ένα νησάκι. Για 16 ημέρες, ο κόσμος μπορούσε να περπατάει δωρεάν πάνω στις υφασμάτινες εξέδρες, να πηγαίνει από τις όχθες στα νησάκια, να κάθεται πάνω στο ύφασμα και να ρεμβάζει.

Επίσης, στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο πραγματοποιείται έκθεση του Κρίστο έως το 2018 με τίτλο: «Christo and Jeanne-Claude: Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95». Η έκθεση παρουσιάζει υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το διάσημο τύλιγμα του κτιρίου στις 24 Ιουνίου του 1995.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα