Πρωθυπουργός Πολωνίας: Ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt, σημειώνει ότι πλέον ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι «μια ιδέα από το παρελθόν», είναι πραγματικότητα και «το πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι πιθανά κυριολεκτικά όλα τα σενάρια», καθώς παρόμοια κατάσταση δεν έχουμε βιώσει, όπως λέει, από το 1945. Πρέπει να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή, η πριν τον πόλεμο εποχή, κάτι που καθίσταται σαφές μέρα με την ημέρα, σημειώνει

ο Tουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αμυνθεί.

Υπενθυμίζει ότι κατά την πρώτη του θητεία ως Πρωθυπουργός, κανείς πλην των χωρών της Βαλτικής δεν είχε λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο που συνιστά η Ρωσία. Πλέον όμως βλέπει με ικανοποίηση την αλλαγή σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το γεγονός ότι όλοι οι εταίροι συμφωνούν για την ανάγκη να υπάρξει κοινή άμυνα, επισημαίνει πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά την άμυνα ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές ο Μπάιντεν ή ο Tραμπ. «Για τις ΗΠΑ θα είμαστε πιο ελκυστικός εταίρος, αν είμαστε πιο αυτάρκεις σε θέματα άμυνας», υποστηρίζει ο Tουσκ.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας, παρατηρεί ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύεται τέτοιες τραγωδίες για τους δικούς του σκοπούς, για αυτό και έχει ήδη επιρρίψει την ευθύνη στην Ουκρανία, χωρίς να έχει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, μια και προφανώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τις όλο και πιο βίαιες επιθέσεις του κατά πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.

Περαιτέρω σχολιάζει ότι η συμφωνία της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική πολιτική δεν αποτελεί καλή απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολωνία, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά των χωρών της Μεσογείου, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της Πολωνίας δεν αποτελούν ένα «αυθόρμητο φαινόμενο», αλλά μια καλά οργανωμένη επιχείρηση του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία. Ναι μεν δεν προτίθεται να δικαιολογήσει, όπως λέει, ορισμένες από τις μεθόδους που μετέρχεται η πολωνική συνοριοφυλακή, αλλά δεν πρέπει να μένουμε αβοήθητοι μπροστά στον Πούτιν και τον Λουκασένκο, που χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως μέσο πίεσης.

Απαντώντας στο σχόλιο της Welt ότι η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες υποχρεώνει τα κράτη να εξετάζουν κάθε αίτηση ασύλου, ο Τουσκ επισημαίνει ότι όταν η Ρωσία και η Λευκορωσία στέλνουν μονομιάς χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα, δεν είναι δυνατή η εξέταση κάθε μεμονωμένου ατόμου, καθώς και ότι στόχος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι η αποσταθεροποίηση.

«Πρέπει να ενεργούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανθρωπιά. Τα pushbacks ως μέθοδος είναι ηθικά απαράδεκτη, πρέπει να βρούμε μια καλύτερη λύση, αλλά η εναλλακτική δεν μπορεί να είναι το να είμαστε ανήμποροι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας. 

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Διπλασίασε εισαγωγές πρώτης ύλης για παραγωγή πυρίτιδας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα