Ρωσία: Βουλευτές κατέθεσαν νομοσχέδιο που ακυρώνει την παραχώρηση της Κριμαίας

Ρώσοι βουλευτές υπέβαλαν στη Δούμα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα ξαναγράψουν ένα κεφάλαιο της ιστορίας, ακυρώνοντας την απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να εκχωρήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Η ενέργεια αυτή φαίνεται ότι έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νομικής βάσης ώστε να ισχυριστεί η Ρωσία ότι η Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, δεν ήταν ποτέ τμήμα της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από μέλη των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και χαρακτηρίζει

την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία, το 1954, αυθαίρετη και παράνομη επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα και, επιπροσθέτως, οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να παραχωρήσουν εδάφη από τη μία δημοκρατία στην άλλη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καταγγείλει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία από τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν οι νομικοί κανόνες της εποχής. Οι κάτοικοι της Κριμαίας είχαν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, μαζί με εκείνους της υπόλοιπης Ουκρανίας, στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Ρωσία και Ουκρανία στη συνέχεια αναγνώρισαν η μία τα σύνορα της άλλης, όμως η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και την προσάρτησε έπειτα από ένα δημοψήφισμα που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες θεωρούν παράνομο.

Η Ρωσία γίνεται όλο και πιο επιθετική, δηλώνει ο Γάλλος ΥΠΕΞ 

Μετά από δύο χρόνια σύγκρουσης η Ρωσία γίνεται όλο και πιο επιθετική, δηλώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, επισημαίνοντας πως «η κρίση έχει ήδη συνέπειες» για τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους πολίτες στην τιμή της ενέργειας και στην αγοραστική δύναμη, αλλά και ότι θα ήταν πολύ χειρότερα αν η Ουκρανία κατέρρεε. «Επομένως, η Ρωσία δεν πρέπει και άρα δεν μπορεί να κερδίσει», τονίζει ο Γάλλος υπουργός.

Για τις επιπτώσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας από μια ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Σεζουρνέ επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να οργανωθούμε και να αναρωτηθούμε τι θα κάνουμε μαζί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία ανεξάρτητα από το σενάριο των αμερικανικών εκλογών, αλλά και για να προστατεύσουμε άλλες απειλούμενες χώρες όπως οι Βαλτικές ή η Μολδαβία».

Για την αντιμετώπιση τέλος των ρωσικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελούμε αντικείμενο δύο ειδών επιθέσεων. Υπάρχουν οι επιθέσεις στην ενημέρωση και τα fake news, που θα πολλαπλασιαστούν. Κι έπειτα υπάρχουν οι επιθέσεις στον τομέα της πληροφορικής. Με τους Πολωνούς και τους Γερμανούς αποφασίσαμε να κοινοποιούμε το σύνολο των επιθέσεων που γίνονται εναντίον μας στους τομείς της πληροφόρησης και της πληροφορικής».

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις ΗΠΑ σε οντότητες και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα