Σπουδαίο «διπλό» διά ποδός Μοράις

Ο ΑΠΟΕΛ δραπέτευσε αλώβητος από το Τσίρειο και συνεχίζει την αντεπίθεσή του προς τον τίτλο
ΑΕΛ 0
ΑΠΟΕΛ 1
(51΄ Μοράις)

Η αντεπίθεση του ΑΠΟΕΛ στη μάχη του τίτλου είχε συνέχεια χθες. Οι «γαλαζοκίτρινοι» πέρασαν αλώβητοι από το Τσίρειο νικώντας την ΑΕΛ με 1-0, με γκολ του Μοράις στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου.

Σ’ ένα παιγνίδι όπου οι δύο ομάδες έβγαλαν μεγάλο πάθος, υπήρχε ένταση, αμφισβητούμενες φάσεις, λάθη της διαιτησίας, οι επίδοξοι πρωταθλητές ήταν πιο απαιτητικοί και στο τέλος πανηγύρισαν το σπουδαίο τρίποντο που τους διατηρεί γερά στο κόλπο του τίτλου. Στους 2 βαθμούς μειώθηκε η διαφορά από την κορυφή μετά τις χθεσινές απώλειες βαθμών της ΑΕΚ.

Τα πλάνα των προπονητών
Δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις στις επιλογές τους οι δύο προπονητές. Σε δύο αλλαγές προχώρησε ο Μάκης Χάβος σε σύγκριση με το πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου, αφήνοντας εκτός τους Φέλτσερ και Ελευθερίου, και δίνοντας φανέλα βασικών στους Σιέλη και Αγκάνοβιτς. Ο τελευταίος έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της ΑΕΛ.
Από την άλλη, ο Τιμούρ Κετσπάγια, όπως αναμενόταν επέλεξε επιθετικό και ευέλικτο σχήμα.

Η μόνη έκπληξη ήταν η επιλογή να μείνει στον πάγκο ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Φερνάντο Καβενάγκι, διατηρώντας τον Σωτηρίου στην κορυφή με παρτενέρ τον Ντε Βινσέντι. Στην ενδεκάδα επανήλθε ο Εφραίμ, ενώ λόγω της ανετοιμότητας του Αμορίν, ο Μερκής πήρε για πρώτη φορά φανέλα βασικού παίζοντας πλάι στον Καρλάο στο κέντρο αμύνης. Ο Σέρτζιο επέστρεψε στο δεξί άκρο και ο Μιλάνοφ μετατοπίστηκε στο αριστερό.

Μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο
Χωρίς μεγάλες σκοπιμότητες και με μπόλικη διάθεση άρχισαν οι δύο ομάδες το παιγνίδι, στο οποίο υπήρχε καλός ρυθμός με το ξεκίνημα. Ο ΑΠΟΕΛ από νωρίς ήταν η ομάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας την κατοχή της μπάλας, αλλά σταδιακά η ΑΕΛ ισορρόπησε, παρόλο που επέλεξε παιγνίδι αντεπιθέσεων. Σε γενικές γραμμές το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο.

Το ματς άρχισε με λάθος του διαιτητή, όταν στο έκτο λεπτό δεν υπέδειξε πέναλτι σε καθαρή παράβαση του Αϊρόσα με το χέρι εντός περιοχής. Στο αμέσως επόμενο λεπτό δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για γκολ, η οποία ήταν για τους γηπεδούχους. Σε μια γρήγορη αντεπίθεση η μπάλα έφτασε στον Σαρδινέρο, ο οποίος από πλεονεκτική θέση δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση. Η απάντηση των φιλοξενουμένων ήρθε οχτώ λεπτά αργότερα, όταν ο Εφραίμ εκτέλεσε φάουλ με σέντρα στην περιοχή, ο Ντε Βινσέντι ανενόχλητος έκανε την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια.

Σταδιακά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, το παιχνίδι παιζόταν στο κέντρο και οι φάσεις περιορίστηκαν. Ουσιαστικά είχε μια μεγάλη φάση ο ΑΠΟΕΛ στο 28΄, όταν ο Εφραίμ έφυγε στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΛ, επιχείρησε σουτ από το ύψος του πέναλτι, αλλά είδε τον Ντεγκρά να αποκρούει ενστικτωδώς. Η ομάδα του Χάβου είχε από την πλευρά της πέντε λεπτά πριν από το τέλος την προϋπόθεση να σκοράρει σε μια γρήγορη αντεπίθεση, αλλά ο Μέσκα αδράνησε και έκανε λάθος.

Σκόραρε νωρίς και το κράτησε
Χωρίς αλλαγές συνέχισαν με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι δύο ομάδες, με τον ΑΠΟΕΛ να προειδοποιεί στο 50΄ και ένα λεπτό αργότερα να σκοράρει με τον Νούνο Μοράις. Ο Πορτογάλος βρέθηκε σε θέση φορ στην περιοχή, υποδέχθηκε ωραία πάσα του Σωτηρίου και με ευθύβολο σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ντεγκρά. Οι «γαλαζοκίτρινοι» με το γρήγορο γκολ έφεραν στα μέτρα τους το ματς. Η ΑΕΛ χρειάστηκε αρκετό διάστημα μέχρι να ξεπεράσει το «σοκ», με τους «γαλαζοκίτρινους» να πλησιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις το δεύτερο γκολ με το οποίο θα «κλείδωναν» το τρίποντο.

Όμως, ο Γιώργος Εφραίμ αστόχησε σε μοναδικό τε-τα-τετ στο 67ο λεπτό, στέλνοντας την μπάλα έξω, όπως και έξι λεπτά αργότερα, όταν το σουτ του είχε την ίδια κατάληξη. Η ΑΕΛ στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καλή παρουσία, αφού είναι ενδεικτικό πως δεν μπόρεσε να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Πάρντο. Σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο η παρουσία των παικτών του Χάβου ήταν πολύ μέτρια. Μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο έκανε αισθητή την παρουσία της η λεμεσιανή ομάδα, αλλά με άναρχο τρόπο στην προσπάθειά της να μεταφέρει το σκηνικό στην αντίπαλη περιοχή για το γκολ της ισοφάρισης. Ένα γκολ που δεν ήρθε ποτέ.

Με πολλά λάθη η διαιτησία
Η διαιτησία του Α. Ορθοδόξου δεν ήταν καλή. Δεν υπέδειξε δύο καθαρά πέναλτι στον ΑΠΟΕΛ. Αρχικά στο 6ο λεπτό με το σκορ στο 0-0, όταν ο Αϊρόσα έκανε χέρι και ακολούθως στο δεύτερο ημίχρονο στο 56΄ και με το σκορ στο 1-0, όταν ο Αντράντε ανέτρεψε τον Σωτηρίου. Στο 60΄ έγινε η πιο παράξενη φάση του αγώνα. Ο Κουταντέρ έκανε χέρι στα όρια της μεγάλης περιοχής της ομάδας του. Ο διαιτητής άφησε το παιγνίδι να εξελιχθεί και καθυστερημένα υπέδειξε πέναλτι μετά από προτροπή του επιπρόσθετου διαιτητή (Μούσκου).

Ακολούθως, στη φάση παρενέβη και ο βοηθός διαιτητής για να πάρει πάνω του φάση και να δοθεί τελικά φάουλ πάνω στη γραμμή της επανορθωτικής. Ήταν πάντως δύσκολη φάση για τους διαιτητές. Κατά τα άλλα η ΑΕΛ ζήτησε πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα σε δύο περιπτώσεις, αλλά δεν φάνηκε κάποια παράβαση. Γενικότερα υπήρχαν πολλές φάσεις στον πειθαρχικό έλεγχο, ενώ λίγο έλειψε να χάσει τον έλεγχο στο τέλος ο διαιτητής.

Πάντως, μετά το τέλος οι άνθρωποι των δύο ομάδων προχώρησαν σε έντονες διαμαρτυρίες για τη διαιτησία του Ορθοδόξου. Γνωστοποιήθηκε, μάλιστα, πως θα καταγγελθεί από κοινού η διαιτησία.

Διαιτητής: Α. Ορθοδόξου
Κίτρινες: Σιέλης, Αιρόσα /Μερκής, Πάρντο, Σέρτζιο, Ντε Βινσέντι
ΑΕΛ: Ντεγκρά, Ρομπέρ, Σιέλης, Κουταντέρ, Μέσκα (71΄ Σταύρου), Αϊρόσα, Σαρδινέρο (47΄ Φέλτσερ), Αντράντε, Σουάρες (83΄ Μαύρου), Αγκάνοβιτς, Οχενέ.
ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Μερκής, Καρλάο, Σέρτζιο, Μιλάνοφ, Μοράις, Βινίσιους, Γιαννιώτας (79΄ Βάντερ), Ντε Βινσέντι, Εφραίμ (84΄ Αμορίν), Σωτηρίου.

Το φιλμ του αγώνα
6΄ Από σέντρα του Εφραίμ και κεφαλιά του Καρλάο, ο Αϊρόσα έκανε χέρι αλλά ο διαιτητής λανθασμένα δεν υπέδειξε πέναλτι.
7΄ Γρήγορη αντεπίθεση της ΑΕΛ, ο Σαρδινέρο από πλεονεκτική θέση δεν μπόρεσε να σκοράρει σπαταλώντας κλασική ευκαιρία.
15΄ Ο Εφραίμ εκτέλεσε φάουλ με σέντρα στην περιοχή, ο Ντε Βινσέντι σηκώθηκε ανενόχλητος για την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
25΄ Σέντρα από κόρνερ του Ρομπέρ, κεφαλιά του Αντράντε, η μπάλα έφυγε έξω.
28΄ Μεγάλη φάση για τον ΑΠΟΕΛ. Ο Εφραίμ από το ύψος του πέναλτι έκανε το σουτ, ο Ντεγκρά ενστικτωδώς έκανε την επέμβαση.
40΄ Αντεπίθεση με μεγάλες προϋποθέσεις για την ΑΕΛ, ο Μέσκα αδράνησε και ακολούθως πάσαρε σε αντίπαλο.
50΄ Κακή πάσα του Σιέλη στον Ντεγκρά, ο οποίος τελευταία στιγμή πρόλαβε τον Γιαννιώτα πριν «τσιμπήσει» την μπάλα.
51΄ 0-1 Η άμυνα της ΑΕΛ ήταν εκτός ισορροπίας, ο Σωτηρίου έκανε κάθετη στον Μοράις, ο οποίος με ευθύβολο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
56΄ Ο Σωτηρίου ανατρέπεται από τον Αντράντε εντός περιοχής, αλλά ο διαιτητής δεν υπέδειξε πέναλτι.
60΄ Ο ΑΠΟΕΛ ζητά πέναλτι για χέρι του Κουταντέρ. Αρχικά ο διαιτητής αφήνει το ματς να εξελιχθεί. Καθυστερημένα ο επιπρόσθετος παρεμβαίνει και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι. Ακολούθως ο βοηθός διαιτητής λέει στον διαιτητή ότι η παράβαση έγινε εκτός περιοχής και τελικά δόθηκε φάουλ για τον ΑΠΟΕΛ. Υπήρχε χέρι αλλά ήταν δύσκολη φάση.
66΄ Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αγκάνοβιτς από δύσκολο σημείο, η μπάλα έφυγε μόλις έξω.
67΄ Λάθος στην άμυνα της ΑΕΛ. Ο Εφραίμ βγήκε μόνος με τον Ντεγκρά, αλλά το ψηλοκρεμαστό πλασέ του πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι.
73΄ Κοντινό σουτ του Εφραίμ, η μπάλα έξω.
88΄ Χαμηλή μπαλιά του Οχενέ στο πρώτο δοκάρι, ο Μαύρου δεν μπόρεσε να βάλει σωστά την προβολή.
90΄ Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αγκάνοβιτς, η μπάλα έξω.

«Να φέρουμε ξένους διαιτητές»
Ξέσπασε ο Ανδρέας Σοφοκλέους μετά το τέλος του αγώνα
Η διαιτησία του Ορθοδόξου είχε πολλά λάθη, τα οποία εκνεύρισαν και την ΑΕΛ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρός της. Ο Ανδρέας Σοφοκλέους ξέσπασε μετά τος τέλος του αγώνα και ζήτησε την κάθοδο ξένων διαιτητών: «Εμείς είδαμε τις φάσεις από το γήπεδο, υπήρχαν πολλές λανθασμένες αποφάσεις. Θα καταγγείλουμε τη διαιτητική ομάδα από κοινού με τον ΑΠΟΕΛ. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και να απαιτήσουμε από την ομοσπονδία να βάλει μία τάξη. Φέτος είδατε όλοι πόσους βαθμούς έχασε η ΑΕΛ.

Οι διαιτητικές αποφάσεις δημιουργούν ένταση και νεύρα σε όλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξοδεύουμε λεφτά μόνο, αυτοί που σήμερα είναι στην αίθουσα θα τιμωρηθούν και εγώ σαν παράγοντας της ΑΕΛ, δεν έχω δικαίωμα να μιλώ και θα πληρώσω πρόστιμο. Οι πέντε κύριοι όμως αυτοί δεν θα τιμωρηθούν, θα πληρωθούν κανονικά και θα είναι και την επόμενη εβδομάδα στο γήπεδο. Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Να φέρνουμε ξένους και όχι Κύπριους. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μόνο έτσι θα φύγει η προκατάληψη».

«Πράματα και θάματα»
Έντονος ο Νεκτάριος Πετεβίνος
Τα λάθη του διαιτητή ανάγκασαν τον Νεκτάριο Πετεβίνο να μιλήσει με έντονο ύφος μετά το τέλος του αγώνα. Χαρακτηριστική η ατάκα του: "γίνονται πράματα και θάματα", αναφερόμενος στα πέναλτι που δεν δόθηκαν υπέρ της ομάδας του.

«Ήταν δίκαιο αποτέλεσμα, ήμασταν καλύτεροι από την ΑΕΛ, είναι μία σημαντική νίκη για τον σκοπό που έχουμε, την κατάκτηση του τίτλου. Αυτή η αγωνιστική είναι παράδειγμα για το πόσο κακή διαιτησία έχουμε, είχαμε πέναλτι που δεν δόθηκαν. Συμβαίνουν πράματα και θάματα, ένας άπειρος διαιτητής από το 45'-70' δεν είδα να παίρνει μία σωστή απόφαση, οι υπεύθυνοι πρέπει να τα δουν και να προχωρήσουν μπροστά».

Οι δηλώσεις των προπονητών
Νίκη που επιτρέπει στους πάντες στον ΑΠΟΕΛ να κοιτάξουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια του πρωταθλήματος, σύμφωνα με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός τεχνικός χαρακτήρισε δίκαιη τη νίκη της ομάδας και το εξήγησε με επιχειρήματα: «Σίγουρα είχαμε πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι η ΑΕΛ και σίγουρα αυτή η βαθμολογική θέση όπου βρίσκεται αυτή η ομάδα δεν είναι η πραγματική με τους παίκτες που έχει και το ποδόσφαιρο που παίζει.

Γνωρίζαμε τις δυσκολίες που είχε το ματς, που έγιναν ακόμα πιο δύσκολες με τον αγωνιστικό χώρο. Ένα καλό πράγμα που είχαμε στην Κύπρο φαίνεται πως εξαφανίζεται. Πιστεύω πως αξίζαμε τη νίκη, διότι δημιουργήσαμε περισσότερες ευκαιρίες, δεν κινδυνέψαμε, ενώ ελέγχαμε και το παιχνίδι. Aυτή η νίκη μάς δίνει πολύ περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές γιατί σ' αυτούς ανήκει η νίκη».

«Πιο δίκαιη η ισοπαλία»
Η ισοπαλία θα ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα, δήλωσε ο Μάκης Χάβος στη συνέντευξη Τύπου: «Έγινε ένα πραγματικό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες. Ο ΑΠΟΕΛ μπήκε πολύ καλύτερα στο γήπεδο, αλλά μετά το εικοσάλεπτο δεν κινδυνέψαμε. Ό,τι κατάφερε ο ΑΠΟΕΛ έγινε από κλέψιμο της μπάλας. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, ενώ σημαντικό για εμάς και που έπαιξε ρόλο είναι το γεγονός πως σε 10 μέρες δώσαμε τέσσερα ματς. Απ' εκεί και πέρα είχαμε την ατυχία να μην έχουμε τον Πίεχ, είχαμε τον τραυματισμό του Σαρδινέρο και όταν δύο από τα όπλα σου βγαίνουν νοκ αουτ είναι δύσκολο να δημιουργήσεις φάση.

Το παιχνίδι όδευε προς ισοπαλία και θεωρώ πως ήταν και το πιο δίκαιο αποτέλεσμα. Όπως εμείς τηρήσαμε το fair play στο πρώτο μέρος, έτσι θεωρώ πως έπρεπε να κάνει και ο ΑΠΟΕΛ στη φάση του γκολ, στην όποια όπως είδατε μπήκε από την πλευρά του Ρομπέρ που βρισκόταν στο έδαφος. Να ευχαριστήσω τον κόσμο για τη βοήθεια που έδωσε στην ομάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα