Στα βήματα του ορθολογισμού

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο ΔΗΣΥ παραμένει κληριδικός
Τι ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ΓεΣΥ, αιολικά πάρκα και επικρίσεις της αντιπολίτευσης

ΣΤΟΧΟΣ, η ηγεσία να πάει στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στις αρχές του 2017, «έχοντας υπόψη και το τι η κοινωνία ζητεί και επιζητεί από εμάς»

Θετικά θα έβλεπε την πρωτοβουλία κομμάτων να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του

Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρόκειται για φορολογική αμνηστία και ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και τα έσοδα να διατεθούν σε όλους όσοι έχασαν τα περισσότερα από την οικονομική κρίση.

Σε μια εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του, εξ αφορμής της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι το κόμμα σήμερα θα συνεχίσει στα βήματα του ορθολογισμού που χάραξε ο ιδρυτής του, Γλαύκος Κληρίδης.

«Θα συνεχίσουμε τον ορθολογισμό»
«Ο Συναγερμός παραμένει κληριδικός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του κόμματος. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι τοποθετήσεις του κόστισαν ωστόσο στο κόμμα στις Βουλευτικές, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «όντως, στην προεκλογική, απέναντι από την πρακτική τη διαχρονική, αλλά και την πρακτική των άλλων κομμάτων, των ανέξοδων υποσχέσεων, κρατηθήκαμε μακριά από υποσχέσεις και συνεχίσαμε να λέμε την αλήθεια».

Για τον κοινωνικό διάλογο που έχει εγκαινιάσει, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε σχετικά ότι «ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «και εγκαινιάζουμε αυτόν το διάλογο και δεν θα περιοριστούμε με τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Θα πάμε και στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Θα δούμε και τους αυτο-εργοδοτουμένους».

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θέση ότι όταν οι πολιτικοί βλέπουν μόνον τις οργανωμένες ομάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πραγματική επαφή με τις χιλιάδες των εργαζομένων. «Ο εργασιακός, ο επιχειρηματικός και ο πολιτικός συνδικαλισμός, έστω και σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, αποξενώθηκαν από τη βάση», λέει, προσθέτοντας ότι «άρα, η πορεία μας είναι να πάμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ηγεσίες, να πάμε κάτω στη βάση».

Στόχος, η ηγεσία να πάει στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στις αρχές του 2017, «έχοντας υπόψη και το τι η κοινωνία ζητεί και επιζητεί από εμάς».

Επαναπατρισμός κεφαλαίων
Σε ερώτηση για το αν επιβεβαιώνει ότι γίνονται σχεδιασμοί κομμάτων για νέα φορολογική αμνηστία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε σχετικά ότι «δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει φορολογική αμνηστία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναπατρίσουμε τα κυπριακά κεφάλαια».

«Με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι από τη μια μπορούμε να επαναπατρίσουμε σημαντικά κεφάλαια, από την άλλη δεν δημιουργούμε δύο κατηγορίες φορολογουμένων».

«Το πιο βασικό, όμως, για να δεχτώ την προώθηση τέτοιας προσέγγισης, πρέπει απαραίτητα αυτό να συνδεθεί με το πού θα πάνε τα έσοδα αυτών των μέτρων και αυτής της πολιτικής», σημειώνει.

Ο κ. Νεοφύτου απάντησε, ωστόσο, αρνητικά σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποια διαβούλευση με την Κυβέρνηση. «Δεν είναι θέμα που θεωρώ ότι αφορά την Κυβέρνηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «και την προηγούμενη φορά όταν έγινε η αμνηστία είναι με πρωτοβουλίες της Βουλής».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «πρέπει να προσέξουμε ότι, εάν θα γίνει μια προσπάθεια επαναπατρισμού κεφαλαίων, πρέπει να συνοδευθεί με αυστηρότατους κανόνες, για περαιτέρω διασφάλιση της καταπολέμησης μαύρου χρήματος και ξεπλύματος χρήματος».

«Αν υπάρχει διάθεση και από άλλα κόμματα να συζητηθεί, για μένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα έσοδα από αυτήν την πολιτική για τον επαναπατρισμό να πάνε σε συγκεκριμένους σκοπούς», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για μια κατηγορία ανθρώπων που «έχασαν τα πάντα και συνέβαλαν στο να σωθεί η κυπριακή οικονομία». Σε ερώτηση αν εννοεί τους κουρεμένους καταθέτες, απάντησε: «Οι κάτοχοι αξιογράφων, οι κουρεμένοι καταθέτες, οι πρώην μέτοχοι των τραπεζών, έρχομαι στην κατηγορία (και) των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση
Σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «είναι φυσικό τέτοιες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις να έχουν και τον βαθμό δυσκολίας, της νομοτεχνικής και της πολιτικής».

«Εάν καθυστερήσουμε μερικούς μήνες, δεν το θεωρώ τραγικό», είπε, προσθέτοντας ότι «έτσι κι αλλιώς οι οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις θα υλοποιηθούν από το 2017 και μετά. Άρα και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη να ολοκληρώσουμε, δεν κοστίζει». Την ίδια ώρα τοποθετήθηκε υπέρ της πρόσληψης νομικού εγνωσμένου κύρους και γνώσεων που θα συμβουλεύει νομικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Προχωρούμε σε Σχέδιο Υγείας
Σε ερώτηση για το ΓεΣΥ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε σ' ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, όπου ο ασθενής θα έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησής του». Όμως, πρόσθεσε, «παράλληλα πρέπει να προετοιμάσουμε και τα κρατικά νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου επισημαίνει ότι «ίσως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, χωρίς Σχέδιο Υγείας, που σχεδόν το 50% των δαπανών για τη υγεία είναι από ιδιωτική ασφάλιση». Οι δαπάνες του κρατικού τομέα είναι €425 - 450 εκ. και είναι από €500 με €600 εκ. ο κύκλος εργασιών του ιδιωτικού τομέα υγείας, εξηγεί. «Αυτό το θεωρώ υγιές, το θεωρώ υγιές και ως πιο εύκολη μετεξέλιξη αν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για ένα ΓεΣΥ», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρει ότι θεωρεί πως «οι γιατροί του δημοσίου έχουν ένα δικαιολογημένο άγχος, τι θα γίνουν οι απολαβές τους και οι θέσεις τους». Εγώ θα έλεγα, πρόσθεσε, «ότι μέσα από το ΓεΣΥ θα ανοίξουν οι προοπτικές τους για να μπορούν ν' αμείβονται πολύ πιο ψηλά, αλλά πρέπει να συνδυαστεί αυτό με την παραγωγικότητα και την ποιότητα της προσφοράς υπηρεσιών».

Αλλά, λέω, συνεχίζει, «ότι ο καλός γιατρός ο συνειδητοποιημένος και ο εργατικός, το βλέπω μέσα από ένα σχέδιο υγείας, να πολλαπλασιάζονται τα εισοδήματά του. Όπως και οι νοσηλευτές».

Αιολικά πάρκα
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε κριτικά και σε ό,τι αφορά νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το Ταμείο ΑΠΕ που προβλέπει τριπλασιασμό, σύμφωνα με τον ίδιο, του κόστους στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά. «Δόθηκαν έξι άδειες για αιολικά πάρκα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα πέντε πωλήθηκαν στα χαρτιά έναντι δεκάδων εκατομμυρίων και πρέπει ο Κύπριος καταναλωτής να πληρώνει το τέλος, γιατί άδειασε το ταμείο των ΑΠΕ». «Εμείς, ως ΔΗΣΥ, δεν θα περάσουμε έτσι απλά αυτό το νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε.

«Μάχη» με επιχειρήματα
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για «σχιζοφρένεια» Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι «δεν μπορούμε να επενδύουμε στις κομματικές συσπειρώσεις με το να βαθαίνουμε τον διχασμό ανάμεσα στην κοινωνία».

«Δικαίωμα του Άντρου Κυπριανού να εκφράζεται όπως θέλει. Να μιλά για "σχιζοφρενείς", για "κυστημένους", για διάφορα», πρόσθεσε. Δικαίωμά τους, συμπλήρωσε, «να μην αφήνουν να εξελιχθεί ένας ώριμος πολιτικός διάλογος για όλα τα ζητήματα, ρίχνοντας το υπονοούμενο για οτιδήποτε».

«Εγώ, φυσικά, ένα θα σας πω», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου: «Θα δώσω μάχη πολιτική με επιχειρήματα. Δεν θ' αφήσω ποτέ τα υπονοούμενα της αριστεράς να διαβρώσουν τον ορθολογισμό». Γιατί, εξήγησε, «στο καθετί το μεταρρυθμιστικό υπάρχει μια προπαγάνδα, εκτός εποχής. Εκτός εποχής για το καθετί». Αυτό, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «πρέπει να τεθεί εκτός της πολιτικής συζήτησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα