Στην Υεμένη κυπριακό πλοίο για να «εξουδετερώσει» περιβαλλοντική «βόμβα» (vid)

Στις ακτές η Υεμένης έφτασε πλοίο υπό κυπριακή σημαία για να βοηθήσει στην αποτροπή δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή.  

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για το πλοίο Ndeavor, το οποίο αναμένεται να αρχίσει την άντληση αδρανούς αερίου για την αφαίρεση του ατμοσφαιρικού οξυγόνου από τις αποθήκες πετρελαίου του Safer,

ενός τάνκερ μήκους 360 μέτρων που έχει εγκαταλειφθεί από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη το 2015 αγοράστηκε από τον ΟΗΕ. \

Στη συνέχεια, άλλο πλοίο υπό τον ΟΗΕ, πρόκειται να μεταφέρει το ισοδύναμο 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου από το γερασμένο δεξαμενόπλοιο FSO Safer στην Ερυθρά Θάλασσα.

The @UN Operation to #StopRedSeaSpill is underway!

Salvage vessel Ndeavor arrived today at site of decaying #FSOSafer tanker off Yemen’s Ras Issa peninsula to prepare for removal of more than 1 million barrels of oil.

Stay tuned: https://t.co/fgqFMBembQ pic.twitter.com/ZETyN8YRcH

— UN Development (@UNDP) May 31, 2023

Το Safer χρησιμεύει ως πλωτή αποθήκη αποθήκευσης μεγάλης ποσότητας αργού πετρελαίου. Ωστόσο, το τάνκερ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη το 2015. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι το παλιό δεξαμενόπλοιο μπορεί να καταρρεύσει, να εκραγεί ή να πάρει φωτιά. Αυτό θα προκαλούσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα και το θαλάσσιο εμπόριο θα πληγεί επίσης σημαντικά.

Το Safer αξίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ως παλιοσίδερα. Το πετρέλαιο θεωρητικά εξακολουθεί να αξίζει 57 εκατομμύρια, αλλά πιθανώς λιγότερο από το 1/2 δεδομένης της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος καθαρισμού υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα. Ο ΟΗΕ λέει ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει για το κόστος καθαρισμού, λόγω του επείγοντος του προβλήματος. Προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το Safer οδήγησαν σε μια επιχείρηση ανάκτησης τον Αύγουστο του '19 που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. «Κυριολεκτικά το βράδυ πριν από την ημέρα που επρόκειτο να αποπλεύσουμε από το Τζιμπουτί, οι Χούθι το διέκοψαν», είπε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, ο οποίος είπε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο οι Χούτι αμφισβήτησαν πραγματικά ότι οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι σοβαρές.

Ο ηγέτης των Χούτι Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι έγραψε στο Twitter τον Μάιο του '20 ότι η Δύση θεωρεί «τη ζωή μιας γαρίδας πιο σημαντική από τη ζωή ενός πολίτη της Υεμένης. Οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες που διατηρούν τη λειτουργία των κοιτασμάτων πετρελαίου έχουν αποσυρθεί από την Υεμένη λόγω των συγκρούσεων. Η αμερικανική Hunt και η αυστριακή OMV επέστρεψαν έκτοτε. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου και τους αγωγούς διαμαρτύρονται για έλλειψη συντήρησης, η οποία προκαλεί διαρροές και μολύνει σε μεγάλο βαθμό τις αγροτικές περιοχές. Η ανάφλεξη των αερίων θα προκαλούσε επίσης μεγάλη περιβαλλοντική βλάβη και ζημιά στην υγεία στους κατοίκους των χωριών της γύρω περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Σηκώνει άγκυρα το πλοίο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Λεμεσού - Πειραιά

Keywords
Τυχαία Θέματα