Συμμετοχή ΓΔ Υπουργείου Εμπορίου σε άτυπο Συμβούλιο ΕΕ στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προετοιμασίες για τη 13η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί

στο Αμπού Ντάμπι μεταξύ 26 και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης τόνισε τη σημασία επίτευξης απτών αποτελεσμάτων και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για ένα λειτουργικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών δύο σταδίων, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απαγόρευση επιβλαβών επιδοτήσεων στην αλιεία και την προώθηση των πρωτοβουλιών κοινής δήλωσης με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για την Ανοικτή Στρατηγική Αυτονομία ο κ. Παναγίδης αναγνώρισε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διττή μετάβαση, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο της εμπορικής πολιτικής και των διεθνών εταιρικών σχέσεων στην ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη για διαφοροποίηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού μέσω της επέκτασης του δικτύου των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, την αποτελεσματική αξιοποίηση της υφιστάμενης εργαλειοθήκης της ΕΕ στην αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί αλλά και της στενής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών Μελών στην αξιολόγηση των κινδύνων.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι ‘27’ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση των διμερών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες καθώς επίσης και την επιτευχθείσα πρόοδο σε αριθμό νομοθετικών προτάσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα