Συνάντηση Κοινοβουλίων ΕΕ με θέμα την Ενέργεια

Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ενέργειας των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), φιλοξένησε το κοινοβούλιο της Ολλανδίας. Η Συνάντηση αυτή έγινε στις 3-4 Απριλίου 2016 και είχε ως θέμα «Ενέργεια, Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία».

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Χρίστος Μέσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μέσης χαιρέτισε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ενεργειακό πακέτο ασφάλειας που ανακοινώθηκε από

την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Φεβρουαρίου 2016, τα οποία αποτελούν ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη μιας πιο ανταγωνιστικής, αειφόρου και ασφαλούς ενέργειας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η εσωτερική αγορά ενέργειας εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως για παράδειγμα η άρση των τεχνικών και ρυθμιστικών εμποδίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενέργεια μπορεί να ρέει ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Σχετικά με την Κύπρο, ο κος Μέσης σημείωσε, ότι πρώτιστος στόχος της Κύπρου είναι ο τερματισμός της ενεργειακής της απομόνωσης και η διασύνδεση της χώρας με τις ενεργειακές υποδομές της ηπειρωτικής Ευρώπης και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), κάτι το οποίο θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, τη βιωσιμότητα των πόρων της και την ανταγωνιστικότητα.

Τέλος, ο κ. Μέσης χαιρέτισε τη συμπερίληψη διαφόρων ενεργειακών έργων κυπριακών συμφερόντων στη λίστα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Euro Asia Interconnector (δέσμη υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρος, το Ισραήλ και την Ελλάδα) και στον αγωγό Eastern Mediterranean, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα