Συνέχιση ή διαδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η τακτική αρθρογραφία μας έχει ένα και μόνο στόχο. Να βάλουμε και μεις το λιθαράκι μας στην ευαισθητοποίηση του λαού, για να αντισταθεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην έγκριση για παρθενογένεση μιας απαράδεκτης διζωνικής, δικοινοτικής (συν)ομοσπονδίας, που θα αποτελέσει την απαρχή της τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου.

Διαβάζω πολλές φορές τις αντίθετες απόψεις και προσπαθώ να βρω κάποια λογικά στοιχεία, που ίσως με κάνουν να πιστέψω, πως έχω λάθος στις εκτιμήσεις μου. Βλέπω να εκθειάζουν

τα καλά μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που να επανενώνει την Κύπρο. Δεν είναι μόνο οι υπερβολικές προσδοκίες που δείχνουν ότι έχουν και αναμένουν από τον κ. Ακκινζτί και από την Τουρκία. Είναι ότι δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν τους στόχους και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Οι δικοί μας αιθεροβάμονες βλέπουν ξεκάθαρα ότι είναι κατοχυρωμένη η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν φαίνεται να ανησυχούν, ότι την επόμενη της λύσης θα ανακαλύψουμε ότι η Κ.Δ. θα είναι εκλιπούσα και θα υποβιβαστεί σε ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της δομής του νέου κράτους.

Η κυβέρνηση και η ηγετοκρατία του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι η μετεξέλιξη της Κ.Δ. είναι απαράβατος όρος για την αποδοχή της λύσης. Αλλά ο ΠτΔ θεωρεί ότι η διασφάλιση της μετεξέλιξης καθορίζεται μέσα στους όρους της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου. Δεν θέτει το θέμα ούτε προς συζήτηση, ακόμα και μετά τις δηλώσεις Ακκιντζί για τη νέα δομή του κράτους που θα δημιουργηθεί.

Πριν λίγες μέρες διάβασα ένα άρθρο του κ. Νίκου Χαραλάμπους με τίτλο «Οι προεκτάσεις της μετεξέλιξης». Συγκρίνοντας τις θέσεις που διατυπώνει ο κ. Χαραλάμπους με τις εξηγήσεις που δίνει ο ΠτΔ για την μετεξέλιξη της ΚΔ αντιλήφθηκα πόση διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές, επικοινωνιακές αρλούμπες και στις σοβαρές και επιστημονικές αναλύσεις. Κατάλαβα ακόμα τους μέγιστους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος, αν βασιστεί στα όσα λέει και πιστεύει ο ΠτΔ και οι υποστηρικτές του.

Ο κ. Χαραλάμπους με επιστημονική εμβρίθεια και νομική κατάρτιση αναλύει τους όρους για την παρθενογένεση και τη μετεξέλιξη. Κάμνει σαφή και πλήρως κατανοητή διάκριση μεταξύ της «συνέχισης του κράτους» (state continuity) και της διαδοχής του κράτους (State succession).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμφωνηθεί (έπρεπε να είχε συμφωνηθεί) είναι να καθοριστεί ότι η επανενωμένη Κύπρος θα είναι συνέχιση και όχι διαδοχή της ΚΔ. ‘Ετσι θα κατοχυρωθεί και η μετεξέλιξη. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως με σαφήνεια εξηγεί ο κ. Χαραλάμπους, η ΚΔ θα παύσει αυτόματα να υπάρχει μετά τα δημοψηφίσματα. Αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας.

Τι κάνουν οι εκλαμπρότατοι νομικοί σύμβουλοι στη διαπραγματευτική ομάδα; Προσπαθούν να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τη συνέχισή της; Ερμηνεύουν και αναλύουν τις επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση και σε κάθε διατύπωση; ‘Η απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν τον πρόεδρο να επαναφέρει τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, του οποίου οι περισσότεροι ήταν υποστηρικτές; Βοηθούν τον πρόεδρο να βάλει το πιστόλι στον κρόταφό του και μετά να μας πουν ότι πρέπει να αποδεχτούμε τη συμφωνία που θα υπογράψει;

Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην ΚΔ ή στη μετεξέλιξή της. Είναι γεμάτο εποικοδομητικές ασάφειες για το θέμα. Ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι μιλά ξεκάθαρα για παρθενογένεση και ο κ. Ακκιντζί λέει ακριβώς το αντίθετο. Αυτές οι εποικοδομητικές ασάφειες θα αποδειχτούν θανατηφόρες για την Κ.Δ. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουν πριν από τα δημοψηφίσματα. Μετά δεν θα υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε Κ.Δ.

Ο Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι αρθρογράφος και εκπαιδευτικός

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα