Τα «κόκκινα» δάνεια φρενάρουν τους Οίκους

Σταθερή η Κύπρος με προοπτικές σε θετικό ορίζοντα, στην αξιολόγηση των Standard and Poor's

Χωρίς εκπλήξεις το πρώτο test μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

ΠΑΝΩ από 2% η ανάπτυξη την περίοδο 2016-2019

Το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τον Οίκο Standard and Poor's, ο οποίος χθες επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου

στο BB-/B, διατηρώντας τις προοπτικές σε θετικό ορίζοντα.

«Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει, κατά την άποψή μας, η βασική ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική επίδοση», σημειώνει ο S&P's.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Η θετική προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε την αξιολόγηση αυτήν τη χρονιά, εάν η οικονομική επίδοση ξεπεράσει τις προσδοκίες μας σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους, συνοδευόμενη από μια μείωση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων του χρηματοπιστωτικού τομέα», αναφέρει ο οίκος.

Οι S&P αναφέρουν ότι «Θα μπορούσαμε επίσης να ανεβάσουμε την αξιολόγηση εάν οι κυπριακές τράπεζες επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα μας οδηγούσε στην εκτίμηση ότι οι νομισματικές και πιστωτικές συνθήκες στην Κύπρο συγκλίνουν με αυτές της Ευρωζώνης. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει βασικός κίνδυνος. Η επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα ενδεχομένως να κορυφώθηκε», αναφέρει ο οίκος, εκτιμώντας πως «οι προοπτικές για ανάκαμψη εντός του 2016 έχουν βελτιωθεί».

Σημειώνει πως, παρ' όλο που αναμένει ότι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και των διαδικασιών αφερεγγυότητας θα βελτιώσουν την κατάσταση, μαζί με μια σημαντική αύξηση της δυνατότητας των τραπεζών να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πιστεύει εντούτοις ότι η πρόοδος θα είναι αργή.

Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μπορεί, σύμφωνα με τον οίκο S&P's, να χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος.

Καταλήγοντας, προσθέτει ότι θα κατέβαζε την αξιολόγηση, εάν υπάρξουν νέες σημαντικές πιέσεις στη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, για παράδειγμα λόγω μη αντιμετώπισης της επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων ή εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις δεν οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους.

Θετική εξέλιξη η λύση του Κυπριακού

Όπως σημειώνει, με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Μάρτιο του 2016, αναμένει πως η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πέραν του 2% σε πραγματικούς όρους την περίοδο 2016-2019, ενισχύοντας παράλληλα τη δημοσιονομική της θέση και μειώνοντας το δημόσιο χρέος.

Λαμβάνει επίσης υπ' όψιν την πιθανότητα επανένωσης του νησιού, που θα έχει σημαντική θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, όπως αναφέρει, έστω και αν παρουσιαστούν αρχικά δημοσιονομικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Ο οίκος αναμένει ακόμα ότι η δημοσιονομική θέση της Κύπρου θα βελτιωθεί και ότι θα καταγραφούν πλεονάσματα.

Βουλευτικές εκλογές και ιδιωτικοποιήσεις

«Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2016, δεν αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Αντίθετα, αναμένουμε ότι η δημοσιονομική θέση της Κυβέρνησης θα βελτιωθεί από τη σταδιακή μείωση των ανεργιακών επιδομάτων και την αύξηση των κυκλικών εσόδων στο πλαίσιο της συνεχούς οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρει.

Προσθέτει δε πως αναμένει η Κυβέρνηση να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που σχετίζεται κυρίως με το μισθολογικό κόστος, και τη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.
Ο S&P's αναφέρει ότι η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, ωστόσο, προσθέτει πως η πώληση της Cyta είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ενώ σημειώνει πως η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ έχει ακυρωθεί.

Η ανεργία κάτω από το 13% ώς το 2018

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Κύπρου αντανακλά την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών υπηρεσιών, του τουρισμού, και τη σταδιακή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που υποστηρίζεται από την υποτίμηση του ευρώ και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, αναφέρει, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο τομέας των κατασκευών συνεχίζουν να επιδρούν ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη. Ο οίκος εκφράζει την εκτίμηση ότι επενδυτικά έργα, όπως το καζίνο και το τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών, θα συμβάλουν θετικά στην εσωτερική ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον οίκο S&P's, η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 13% μέχρι το 2018.

Προβλέπει επίσης ότι το χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί κάτω από το 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 και ότι οι πληρωμές τόκων θα κυμανθούν γύρω στο 6,3% των εσόδων της γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2016-2019.

Σύμφωνα με τον οίκο, το επιτόκιο που πληρώνει η Κύπρος για τις υποχρεώσεις της στον ΕΜΣ είναι αρκετά πιο χαμηλό από το αναμενόμενο κόστος χρηματοδότησης μέσω των αγορών.

Αποκλεισμός κυπριακών ομολόγων

Την άρση της εξαίρεσης για αποδοχή των κυπριακών ομολόγων για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Από την ημερομηνία αυτή, στα εν λόγω χρεόγραφα θα εφαρμόζονται και πάλι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης. Η παρέκκλιση επέτρεπε τη χρήση των μέσων αυτών ως ασφάλεια και την αγορά τους στο πλαίσιο πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Ο S&P's εκφράζει την εκτίμηση ότι η μη συμπερίληψη των κυπριακών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του Δημοσίου της ΕΚΤ δεν θα εμποδίσει την πρόσβαση της Κύπρου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα