Ταλάτ: Μάιο του 2016 τα δημοψηφίσματα, αν όλα πάνε καλά

Για αβάσιμους ισχυρισμούς τις τελευταίες ημέρες με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας πως πέραν από τη στήριξη της επίλυσης του Κυπριακού το κόμμα του δίδει μεγάλη σημασία στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για μια βιώσιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου “Μπαϊράκ”, ο κ. Ταλάτ είπε ότι στόχος είναι να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους που υποστηρίζουν μια λύση και ανέφερε ότι μέχρι τώρα

το ΡΤΚ πραγματοποίησε συγκεντρώσεις στη Μόρφου, την Αμμόχωστο και το Τρίκωμο και θα συνεχίσει μετά το μπαϊράμι.

Στις συναντήσεις με τον κόσμο, εξήγησε, εστίασαν ιδιαίτερα στο ζήτημα των περιουσιών και ο ίδιος μετέφερε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειες εάν οι Τ/κ πουν όχι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. Οι αναφορές του, συνέχισε, σε μια εμβάθυνση της “απομόνωσης” των Τ/κ σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος, έχουν παραποιηθεί από κάποιους κύκλους, αλλά – είπε – είναι υποχρεωμένος να μιλήσει στους ανθρώπους για τις συνέπειες ενός “όχι”.

Προέβλεψε δε ότι αν όλα πάνε καλά, τα δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να γίνουν τον Μάιο του 2016 και πως λόγω κάποιων προκαταλήψεων μπορεί οι Τ/κ να πουν “όχι”, αλλά αυτό μπορεί να επιλυθεί. Κατά το σχέδιο Ανάν, ανέφερε, υπήρχε ένα κείμενο, σήμερα δεν υπάρχει τίποτε παρά μόνο προκαταλήψεις.

Για τον Ταλάτ λυδία λίθος του περιουσιακού είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ που κατά τον ίδιο, δίδει το ίδιο δικαίωμα με τους ιδιοκτήτες στο σημερινό χρήστη. Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων των περιουσιών, είπε ότι αντί των ιδιωτών οι αποζημιώσεις θα πρέπει να καταβάλλονται από τα κράτη και ξένες πηγές.

Η “Σταρ Κίπρις” γράφει επίσης ότι κατά τη συνάντησή του με μέλη και φίλους του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο κ.Ταλάτ αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος το 2010 άλλαξε τα δεδομένα από την αντίστοιχη απόφαση του ΕΔΑΔ για την Τιτίνα Λοιζίδου και πως στην πρώτη υπόθεση το Δικαστήριο προβλέπει ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν σε ένα ακίνητο (χρήστες) θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου.

Υποστήριξε δε ότι, αν η απόφαση για την υπόθεση Δημόπουλος είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από το 2010, θα μπορούσε να ήταν δυνατή η λύση, υπενθυμίζοντας ότι στις “εκλογές” του 2010 στα κατεχόμενα είχε εκλεγεί ο Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος μπλόκαρε τη διαδικασία για πέντε χρόνια. Κατηγόρησε δε τον πρώην ηγέτη των Τ/κ ότι υποστήριζε τη “μη λύση” και διεξήγαγε “διάλογο κωφών” στις συνομιλίες. Με την εκλογή Ακιντζί, πρόσθεσε, το κλίμα στις συνομιλίες έχει αλλάξει.

Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση στο “νότο” έχει δημιουργήσει την αντίληψη και στις δύο πλευρές ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει θετική συνεισφορά στην οικονομία και των δύο κοινοτήτων.

Αναφερόμενος σε δημοσκόπηση στις ελεύθερες περιοχές, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι φαίνεται πως η ευαισθητοποίηση των Ε/κ για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα