Το ΥΠΟΙΚ κρίνει τη μείωση της θητείας

Μέχρι και τέσσερεις μήνες η πρώτη μείωση της θητείας, που θα φτάσει σταδιακά στους 14 μήνες, αποκαλύπτει στη «Σημερινή» ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας.

Υπουργός Άμυνας και Υπουργός Οικονομικών έχουν καθημερινή σχεδόν επικοινωνία, όπως αποκαλύπτει η «Σημερινή», σε μια προσπάθεια, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, να καταλήξουν στις διαθέσιμες πιστώσεις -βάσει των σημερινών οικονομικών δεδομένων- ώστε να εξαγγελθεί και επίσημα η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Τρία σενάρια

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι το Υπουργείο Άμυνας

έχει καταλήξει σε τρία σενάρια για την πρώτη μείωση θητείας, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, από τις πιστώσεις που θα διαθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες θα προσληφθούν επαγγελματίες οπλίτες και θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός φρούρησης.

Τα τρία σενάρια χωρίζονται στο:

Γρήγορο, με βάση το οποίο η τελική μείωση της θητείας στους 14 μήνες θα υλοποιηθεί σε περιορισμένο χρονικό διάστημα (χρειάζεται μεγάλες πιστώσεις)Υλοποιήσιμο, με βάση το οποίο η τελική μείωση θα περάσει από διάφορα στάδια, τα οποία όμως θα αλλάζουν συχνάΠιο αργό, με βάση το οποίο η μείωση στους 14 μήνες θα καθυστερήσει κάπως λόγω περιορισμένων χρημάτων

Και τα τρία σενάρια ωστόσο προνοούν ολοκλήρωση της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2018.

Η διμερής διαβούλευση του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αναμένεται το προσεχές διάστημα να καταλήξει στην οροφή των δαπανών για το 2016, που θα καθορίσει τελεσίδικα και τον χρόνο υλοποίησης του φιλόδοξου πλάνου.

Τυχερή η 2016 Β’ ΕΣΣΟ

Η «Σ» έθεσε στην ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας ευθέως ερώτημα, κατά πόσο η επόμενη κατάταξη των κληρωτών εθνοφρουρών (2016 Β’ ΕΣΣΟ) θα είναι η τυχερή και κατά πόσο η μείωση της θητείας της θα είναι αισθητή, έστω και αν δεν μειωθεί απευθείας στους 14 μήνες. Η απάντηση που πήραμε, με διπλωματικό βέβαια τρόπο, ήταν καταφατική, αφήνοντάς μας να εννοηθεί ότι το πρώτο στάδιο μείωσης θα είναι αισθητό και θα αφορά σε πέριξ των τεσσάρων μηνών.

Μάλιστα, υπογράμμισε και ζήτησε όπως αυτό γίνει σαφές, ότι «δεν τίθεται θέμα μη απόφασης του Υπουργικού για μείωση της θητείας το προσεχές διάστημα, αλλά τίθεται θέμα του ρυθμού μείωσής της τελικά στους 14 μήνες». Σε ερώτησή μας, δε, ότι ενδεχομένως αυτό να ερμηνευτεί ως προεκλογική κίνηση, το απέρριψε λέγοντας ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι εδώ και καιρό γνωστή και ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Η ίδια πηγή, φοβούμενη σκιές που μπορούσαν να αφεθούν, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών τέθηκαν ΜΟΝΟΝ οι οικονομικές πτυχές του σχεδίου, υπογραμμίζοντας πως «οι επιχειρησιακές πτυχές που έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη των επιχειρησιακών σχεδιασμών του ΓΕΕΦ δεν αφορούν σε κανένα άλλο μέλος του Υπουργικού, πλην του Υπουργού Άμυνας».

Επαγγελματίες οπλίτες

Κλειδί στην προσπάθεια αποτελεί ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών που θα μπορέσει -με βάση τις πιστώσεις- να προσλάβει το Υπουργείο Άμυνας και οι οποίοι στην ουσία θα αντικαταστήσουν τον αριθμό των κληρωτών που θα αποστρατεύονται πλέον νωρίτερα.

Αν και ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί τελεσιδίκως τα σχέδια υπηρεσίας για τους επαγγελματίες οπλίτες, η «Σ» είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι θα έχουν ως πλαφόν ηλικίας τα 40 χρόνια. Δηλαδή θα προσλαμβάνονται όχι επ’ αόριστον, αλλά στα 40 τους χρόνια θα πρέπει να αφυπηρετούν «κατά τα πρότυπα», όπως μας λέχθηκε, «άλλων ευρωπαϊκών προηγμένων στρατών». Το υπόβαθρο της πιο πάνω λογικής είναι, όπως συναφώς μας αναφέρθηκε, «να παραμένουν στον στρατό μέχρι εκείνη την ηλικία που να θεωρούνται μάχιμοι».

Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτησή μας, η εν λόγω ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών - που θα κάνουν ακριβώς όσα κάνουν και οι κληρωτοί οπλίτες - δεν θα είναι ανεξέλεγκτη και χωρίς συγκεκριμένες πρόνοιες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι έξι μήνες θα είναι δοκιμαστικοί και ο στρατός θα μπορεί να σταματήσει τις υπηρεσίες αυτών που δεν ανταποκρίνονται με επάρκεια, άνευ βλάβης.

Πάντως, στο Υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί στις μικρότερες ηλικίες, από 20 μέχρι 25 ετών, γι’ αυτό και δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το όριο αφυπηρέτησης.

Σημειώνεται ότι έχει από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει στους κύκλους του Υπουργείου Άμυνας ότι ένας από τους όρους για πρόσληψη ενός επαγγελματία οπλίτη θα είναι η προηγούμενη εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ως κληρωτού.

Κίνητρο η αντιμισθία

Η πρόσληψη τέτοιων επαγγελματιών οπλιτών, που δεν θα έχουν καμία προοπτική ανέλιξης και προαγωγής, θα καταστεί εφικτή μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα που θα δοθούν με δεξαμενή άντλησης ενδιαφέροντος και τον μεγάλο αριθμό ανέργων.

Το πρώτο και σημαντικότερο, όπως μας λέχθηκε, κίνητρο θα είναι η αντιμισθία που θα καθοριστεί, η οποία «δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητη και για τα δεδομένα της εποχής θα αποτελεί ισχυρό κίνητρο», κατά τα λεχθέντα της αρμόδιας πηγής.

Παράλληλα γίνονται σκέψεις, όπως μας τονίσθηκε μετά από σχετική ερώτηση, να δοθούν και επιπλέον κίνητρα που θα αφορούν στο εργασιακό μέλλον των επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων πως η πρόσληψή τους θα έχει ημερομηνία λήξης. Αν και δεν λήφθηκαν προς τούτο τελικές αποφάσεις, μία σκέψη που γίνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, είναι τα άτομα αυτά, αναλόγως αναγκών, μετά τα 40 τους, να έχουν προοπτική απορρόφησής τους από άλλα σώματα ασφαλείας, όπως είναι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα