Τούρκος Πρόεδρος ΙΕΑ: To Φ.Α της Μεσογείου δεν αλλάζει το παιγνίδι

Οι πόροι φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι απίθανο να αλλάξουν το παιχνίδι, δεδομένης της αυξανόμενης προσφοράς στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο τούρκος Φατίχ Μπρόλ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) στο πρακτορείο Anadolu. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις προοπτικές εκμετάλλευσης του φυσικού αέριου της Αιγύπτου και του Ισραήλ χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον

ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ έχει πολύ κυρίαρχο ρόλο στη μεσογειακή αγορά», δήλωσε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι «Με το Κατάρ, το αμερικανικό αέριο και την εισερχόμενη προμήθεια από το Ισραήλ και την Αίγυπτο φαίνεται οικονομικά πολύ δύσκολο να γίνουν μεγάλα έργα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπάρχουν και μεγάλα μερικά πολιτικά ζητήματα».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα επί του παρόντος, το Κατάρ οδηγεί εδώ και 12 χρόνια τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ οι ΗΠΑ προσδοκάει να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με τις άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου σχιστόλιθου.

«Με αυτές και τις πολιτικές δυσκολίες, δεν είναι σωστό να περιμένουμε από το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Είμαστε στη μέση πληθώρας φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Το Anadolu υπενθυμίζει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν του Ισραήλ υπολογίζονται στα 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ενώ οι υπεράκτιες ανακαλύψεις στο Ταμάρ φτάνουν τα 280 bcm φυσικού αερίου.

Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου στο Zohr της Αιγύπτου είναι περίπου 850 δισεκατομμύρια, ενώ για το Noor υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις για 2,55 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (tcm) φυσικού αερίου.

«Η Αίγυπτος θέλησε πρώτα να χρησιμοποιήσει αυτό το φυσικό αέριο για την εγχώρια κατανάλωσή της και ξεκίνησε πρόσφατα την εξαγωγή φυσικού αερίου, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές εξαγωγές ΥΦΑ από την Αίγυπτο.

«Το Ισραήλ έχει σχέδια να εξάγει ΥΦΑ (LNG) στο μέλλον ή να ενσωματωθεί με την αιγυπτιακή υποδομή. Προς το παρόν όμως χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την εγχώρια κατανάλωση», πρόσθεσε.

Ο τούρκος εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας σημείωσε ότι υπάρχουν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει υπερπροσφορά αερίου στην παγκόσμια αγορά.

«Ένα νέο σημαντικό κύμα παραγωγής έρχεται στον τομέα των ΥΦΑ», ανέφερε.

Η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε σταθερά σε 3,68 τόνους το 2017, από 2,94 τόνους το 2007, αύξηση κατά 25,2 τοις εκατό, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα 393,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017, από 356,7 το 2016, σημειώνοντας ετήσιο άλμα 10,3 τοις εκατό.

Ο Μπιρόλ επεσήμανε την αυξανόμενη παραγωγή ΥΦΑ στις Η.Π.Α., το Κατάρ και την Αυστραλία και δήλωσε ότι αυτές οι τρεις χώρες θα καταστούν παγκόσμιοι ηγέτες στις εξαγωγές ΥΦΑ το 2025.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ επαίνεσε επίσης το έργο Transanatolian Pipeline (TANAP), το οποίο θα παραδώσει στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια φυσικού αερίου από το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν και επιπλέον 10 δισεκατομμύρια εκατοστά στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Επιπλέον τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποθήκευση φυσικού αερίου, η οποία αποτελεί σήμερα το 10% ης κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα