Βγενόπουλος: «Δικαιώθηκα»!

Στο αρχείο οι καταγγελίες κατά στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας κατά την περίοδο 2006-2011
Με ανακοίνωση, ο ισχυρός άντρας της MIG εξαπολύει πυρά κατά των κυπριακών Αρχών

«Κατέρρευσαν όλες οι εκ Κύπρου κατηγορίες και δικαιώθηκαν όλες οι θέσεις, που κατά καιρούς έχω εκφράσει δημοσίως, παρά τις θηριώδεις και συστηματικές προσπάθειες του κυπριακού πολιτικοοικονομικού

κατεστημένου να πείσει τους Κύπριους πολίτες περί του αντιθέτου». Αυτά αναφέρει σε επιστολή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με αφορμή τον τερματισμό της ποινικής διερεύνησης για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, από τις ελληνικές Αρχές.

Η υπόθεση με τις καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων, που αφορούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011, τέθηκε στο αρχείο μετά τη δημοσίευση της υπ' αριθμ. 1/22-2-2016 απόφασης της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, η οποία περαίωσε Προκαταρκτική Εξέταση που διεξήχθη επί 3 περίπου έτη από διάφορους Εισαγγελείς.

Στην MIG χαρακτηρίζουν την απόφαση ως σταθμό στην ελληνική Δικαιοσύνη. Όπως είναι γνωστό, τον Μάιο του 2016 αναμένεται η ακρόαση της προσφυγής της MIG και 18 επενδυτών κατά της Κύπρου, στο Παρίσι. Διάδικος η Κυπριακή Δημοκρατία, παρότι δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και ζητούνται αποζημιώσεις για 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 824 εκατομμύρια αφορούν την MIG.

Περιμένουν επίσημη ενημέρωση
Σε επικοινωνία της «Σ» με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη μάς αναφέρθηκε ότι οι Αρχές της Κύπρου αναμένουν να τύχουν επίσημης ενημέρωσης και μετά να τοποθετηθούν επί του θέματος. Συγκεκριμένα, όπως μας λέχθηκε, κατόπιν της ενημέρωσης θα ακολουθήσει συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και μετά θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Εκτιμάται ότι αυτή η ενημέρωση θα προκύψει εντός της ημέρας.

Τα κύρια σημεία της εξέλιξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντρέα Βγενόπουλου, είναι:
· Τα θέματα που εξετάσθηκαν καλύπτουν σχεδόν όλη τη δραστηριότητα της Τράπεζας εκείνη την περίοδο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, την αγορά και διακράτηση Ελληνικών Ομολόγων και την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου.
· Η αρμόδια Εισαγγελεύς απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις πιθανών ποινικών αδικημάτων.

Η ανακοίνωση Βγενόπουλου
«Δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμ. 1/22-2-2016 απόφαση της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, η οποία περαίωσε Προκαταρκτική Εξέταση που διεξήχθη επί 3 περίπου έτη από διάφορους Εισαγγελείς σχετικά με καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν προέκυψαν ενδείξεις περί διάπραξης πιθανών αδικημάτων και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο».

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «τα θέματα που εξετάσθηκαν καλύπτουν σχεδόν όλη τη δραστηριότητα της Τράπεζας εκείνη την περίοδο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, την αγορά και διακράτηση Ελληνικών Ομολόγων και την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου.

»Για άπαντα τα ανωτέρω θέματα η αρμόδια Εισαγγελεύς απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις πιθανών ποινικών αδικημάτων. Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελεύς έλαβε υπ' όψιν της μεγάλο αριθμό ειδικών Εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες παρηγγέλθησαν αρμοδίως για να εξετασθούν πολλά επιμέρους θέματα, καθώς και Έκθεση Ειδικού Πραγματογνώμονα, ο οποίος διορίστηκε με εισαγγελική παραγγελία και γνωμοδότησε εφ' όλων των προς εξέτασιν δανειοδοτήσεων και των λοιπών θεμάτων που του ζητήθηκαν.

»Τέλος, η Εισαγγελεύς εξέτασε και περίπου 3.000 έγγραφα που της απεστάλησαν ηλεκτρονικώς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις Κυπριακές Αρχές, στα οποία δεν αναφέρονται οι κατηγορίες οι οποίες επί έτη διέρρεαν στην Κύπρο ως δήθεν ποινικά αδικήματα. Αντίθετα στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται και έγγραφες πληροφορίες περί ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών των δήθεν υπόπτων, με το συμπέρασμα ότι ουδέν μεμπτόν προκύπτει, στοιχεία που επιμελώς απεκρύβησαν από την κυπριακή αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι «εις το υλικό των ερευνών των κυπριακών Αρχών που απεστάλη στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπήρχε κανένας ισχυρισμός ή τεκμηρίωση περί δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κατά τη χορήγησή τους, ενώ αντίθετα, η σχετική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παρηγγέλθη αρμοδίως, αποδεικνύει ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθησαν είχαν, κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, σημαντικές υπερκαλύψεις. Η σκευωρία που είχε στηθεί στην Κύπρο λοιπόν κατέρρευσε και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της ΛΑΪΚΗΣ, δηλαδή τα όργανα και οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναδειχθούν με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου πλέον, πέραν της σημερινής ηθικής δικαίωσης, θα ακολουθήσουν για την MIG και άλλους Έλληνες επενδυτές οι χρηματικές αποζημιώσεις για την επένδυσή τους στη ΛΑΪΚΗ».

Δημητρακόπουλος: Δεν υπήρξε καμία παρατυπία
Την εξέλιξη με αφορμή τις καταγγελίες κατά στελεχών της συγκεκριμένης τράπεζας που μπήκαν στο αρχείο, σχολίασε με δήλωσή του και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος του Ανδρέα Βγενόπουλου.

«Από τις καταθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και από τη λογιστική οικονομοτεχνική πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Εφετών, προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία στα χορηγηθέντα δάνεια, απόλυτα τηρήθηκαν οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Τράπεζας Ελλάδος», επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα