ΥΠΕΣ: Διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες

Διυπουργική σύσκεψη κατά την οποία θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα έχει προγραμματίσει τις επόμενες εβδομάδες ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του κοινοτικού κτηρίου «Γιαννάκης Παπαδούρης» στον Καλοπαναγιώτη, το πρωί της Κυριακής, ο κ. Ιωάννου είπε, συγκεκριμένα, ότι «έχω προγραμματίσει τις επόμενες εβδομάδες συνάντηση με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων όσο και διυπουργική σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, ώστε να

εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας για ταχεία εφαρμογή των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή».

Ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για εφαρμογή μέτρων και πολιτικών με απώτερο στόχο την εξέλιξη της υπαίθρου, ενώ χαρακτήρισε τον Καλοπαναγιώτη πρότυπο κοινότητας.

«Έχοντας βιώσει λαμπρές εποχές, αλλά και περιόδους παρακμής, ο Καλοπαναγιώτης χάριν στο όραμα και την αγάπη των αγνών κατοίκων του, κατάφερε κάτι που λίγες κοινότητες έχουν πετύχει στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε. «Όχι μόνο άντεξε στον χρόνο και διατήρησε την κληρονομιά του, αλλά μεταμορφώθηκε σε πρότυπο κοινότητας, που περήφανα λαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ορεινές κοινότητες στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

«Ο Καλοπαναγιώτης είναι πλέον παράδειγμα προς μίμηση, μια αναπτυσσόμενη κοινότητα, που δίνει δυναμική και στις γειτονικές κοινότητες, που σταδιακά αναβαθμίζονται και καθίστανται πυρήνες επιχειρηματικότητας, πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης, προφυλάσσοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν και διατηρώντας την ιστορικότητά τους», πρόσθεσε. 

«Η τεράστια ανάπτυξη των κοινοτήτων του Τροόδους τις βάζει σε πλεονεκτική θέση ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχοντας πια τη γνώση για την υλοποίηση έργων, τα οποία αναβαθμίζουν τις Κοινότητες και βελτιώνουν την εξυπηρέτηση και την καθημερινότητα των κατοίκων, το νέο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι για όλους εσάς ακόμα πιο ευεργετικό», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Ιδιαίτερα η σύσταση των Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών έρχεται να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας των Κοινοτήτων, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τις ίδιες τις Τοπικές Αρχές, αλλά κυρίως για τους κατοίκους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με τη θεσμοθέτηση σωστών διαδικασιών, βάσει προτύπων Προϋπολογισμού και οργανογραμμάτων και πρωτίστως με την πρόσληψη προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις, αναμένει ότι θα βοηθηθούν οι κοινότητες να λειτουργήσουν σε γερές βάσεις προόδου, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Την ίδια ώρα, είπε, «συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας επιτυχημένες πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης, έχουμε ολοκληρώσει την αναθεώρηση των Στεγαστικών Σχεδίων Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και να συμπεριλαμβάνουν περισσότερους συμπολίτες μας που ζουν στις ορεινές περιοχές». Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε.

«Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου, δόθηκε προτεραιότητα σε άλλα έργα που θα έφερναν αμεσότερα αποτελέσματα για τους κατοίκους της Κοινότητας του Καλοπαναγιώτη και όχι σε κοινοτικά κτήρια», ανέφερε ο κ. Ιωάννου. «Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η ιεράρχηση που έγινε ήταν η ορθότερη. Αξιοποιήθηκαν σε μεγάλη έκταση προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικοί πόροι για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών που συνεπακόλουθα προσέλκυσαν ιδιωτικές επενδύσεις και αναβάθμισαν περαιτέρω το προϊόν που πλέον προσφέρει η Κοινότητα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τον κοινοτάρχη του Καλοπαναγιώτη, τον διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση όχι μόνο θα συνεχίσει να τον στηρίζει, αλλά περιμένει να τολμήσει περισσότερα. «Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να εγκαταλείψουμε μια Κοινότητα, μια ολόκληρη περιοχή, που διακατέχεται από το αίσθημα της συλλογικότητας και του ανήκειν, που έχει όραμα, που έβαλε και διατηρεί ψηλά τον πήχη;», τόνισε.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «ο διορισμός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων αποδεικνύει του λόγου το αληθές για την πολιτική βούληση που υπάρχει για την εκ νέου ενεργοποίηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, αλλά και άλλων πολιτικών και μέτρων, με απώτερο στόχο την εξέλιξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών μας, αναγνωρίζοντας την αξία τους για ολόκληρη την Κύπρο».

«Έχω προγραμματίσει τις επόμενες εβδομάδες συνάντηση με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων όσο και διυπουργική σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, ώστε να εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας για ταχεία εφαρμογή των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτή», σημείωσε, τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα