Επιμένουμε: Ανεξάρτητο Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε.

Λέμε ΟΧΙ στη δήμευση πόρων και περιουσίας – Από Ενωμένους Δημοσιογράφους

Είμαστε αντίθετοι με την υποχρεωτική ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε.), στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το έως σήμερα βιώσιμο Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε., εντάσσεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς αναλογιστική ή άλλη μελέτη των επιπτώσεων, στα δικαιώματα των ασφαλισμένων και στα δημόσια οικονομικά. Η αυθαίρετη και πρόχειρη συνένωση του Ταμείου μας με Ταμεία βαθύτατα ελλειμματικά,

χωρίς αποθεματικά, καθώς και η εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για αναδιανομή των πόρων των ταμείων, απειλεί τη βιωσιμότητα του E.T.A.Π. – Μ.Μ.Ε. στο οποίο το κράτος δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, οφείλει στο Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. μεγάλα ποσά τα οποία δεν έχει αποδώσει. Ειδικότερα, στο προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό υπάρχουν προβλέψεις που προκαλούν εύλογη και έντονη ανησυχία.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ασφάλιση εργαζομένων με «μπλοκάκι» στο Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και αναφέρεται ότι το ύψος των εισφορών αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων θα ορισθεί στο μέλλον με υπουργική απόφαση. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αόριστη και επιεικώς ανεπαρκής.

Δεν διασφαλίζεται η ελάχιστη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. Για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και του ΕΤΑΑ το κράτος δεν εγγυάται την ελάχιστη σύνταξη, διότι ο νομοθέτης θεωρούσε πως τα ταμεία έχουν επαρκείς πόρους. Σήμερα οι πόροι αυτοί απειλούνται και τα αποθεματικά των ταμείων μας δημεύονται, χωρίς στο προσχέδιο του νόμου του Υπουργείου Εργασίας να υπάρχει πρόβλεψη με την οποία το κράτος να εγγυάται την ελάχιστη σύνταξη.

Είμαστε αντίθετοι με τη «δήμευση» του αγγελιόσημου υπέρ του νέου φορέα, το οποίο, σύμφωνα με μελέτη του Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε., «υποκαθιστά ίδιο (ιδιωτικό) πόρο της ασφαλιστικής κοινότητας, καθότι νομοθετήθηκε ως το διαρκές αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση (κρατικοποίηση) του Λαχείου Συντακτών». Μετά την απαλλοτρίωση, έρχεται η δήμευση… Ενδεχόμενη αφαίρεση του πόρου θα απειλήσει, εκτός των άλλων, με κατάρρευση τον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές και στηρίζεται κατά 83% στο αγγελιόσημο, για την χορήγηση παροχών υγείας και επικούρησης σε 18.000 ασφαλισμένους.

Απαιτούμε την διατήρηση της αυτοτέλειας του Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε., η βιωσιμότητα του οποίου έχει τεκμηριωθεί με αναλογιστική μελέτη, που έχει καταθέσει το Ταμείο στο Υπουργείο Εργασίας από τον Αύγουστο. Απαιτούμε την διατήρηση αγγελιοσήμου ως πόρου υπέρ των Ταμείων των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε.

The post Επιμένουμε: Ανεξάρτητο Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα