H Intelligence Squared Greece παρουσιάζει> Debate- Τα Μάρμαρα του Παρθ ενώνα ή τα Ελγίνεια Μάρμαρα;

11:12 10/6/2012 - Πηγή: Olympia
Από την Μίκα Μακρυμίχαλου

Σε αποκλειστική ζωντανή μετάδοση από το Λονδίνο, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταδίδεται το debate για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Η Intelligence Squared Greeceπαρουσιάζει την Δευτέρα 11 Ιουνίου ένα ακόμα πρωτοποριακό debate με τίτλο “Send

them back: the Parthenon Marbles should be returned to Athens” – ένα θέμα που μοιάζει μικρό μέσα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αλλά είναι μεγάλο στη συνείδηση του Έλληνα εδώ και 200 χρόνια και ειδικά τώρα που η εικόνα της χώρας μας πλήττεται ανεπανόρθωτα από τα διεθνή μέσα.

Ανήκουν νόμιμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο;

Είναι ικανές οι συνθήκες διατήρησής τους στην Ελλάδα για να επιτρέψουν την επιστροφή τους;

Αυτές οι δυο ερωτήσεις, ως πρωταρχικά επιχειρήματα από τις δυο χώρες, ευθύνονται για το ότι το ζήτημα παραμένει άλυτο εδώ και δυο αιώνες – από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν ο λόρδος Έλγιν, Πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ελλάδα και η «συμμορία» του με σουλτανικό φιρμάνι ξεκινούν εργασίες στην έως τότε απαγορευμένη Ακρόπολη και διενεργούν παντός είδους βανδαλισμούς. Αφαιρούν βιαίως τμήματα από μετώπες και τη ζωοφόρο του Παρθενώνα, τον γλυπτό διάκοσμο του ναού της Απτέρου Νίκης και αποσπούν αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά από τα Προπύλαια και το Ερέχθειο, τα οποία φιλοξενούνται έως σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Μελίνα Μερκούρη, γνωστή για τον ελληνικό θερμόαιμο χαρακτήρα της κατά την διάρκεια της θητείας της ως Υπουργός Πολιτισμού αποφασίζει να διεκδικήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και όχι Ελγίνειων Μάρμαρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σε λόγο που έδωσε για το Oxford Union παραθέτει με μεγάλη φυσικότητα τα βασικά αντεπιχειρήματα των Ελλήνων.

Τα μάρμαρα αυτά αποκτήθηκαν παράνομα με διαδικασίες δωροδοκίας Τούρκων αξιωματικών και του Σουλτάνου. Άλλωστε και μόνο η διαπραγμάτευση με τους Τούρκους για το πιο πολύτιμο από τα ελληνικά υπάρχοντα όταν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τουρκικό ζυγό δεν είναι ανήθικη;

Στο επιχείρημα περί αδιαφορίας των Ελλήνων για την πολιτιστική τους κληρονομιά αντιτίθεται με ιστορικά παραδείγματα και κυρίως με το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα νομοθετικά διατάγματα της ανεξάρτητης Ελλάδα ήταν αυτό για την προστασία και συντήρηση των εθνικών μνημείων.

Η Ελλάδα δεν ζητάει πίσω τις εκατοντάδες αρχαιότητες που βρίσκονται διασκορπισμένες σε μουσεία σε όλο τον πλανήτη. Απαιτεί μόνο την επιστροφή ενός αναπόσπαστου μέρους ενός κτηρίου ακρωτηριασμένου, του Παρθενώνα που είναι ταυτισμένος με το όνομα της πατρίδας μας. Η επανασυνένωση των γλυπτών του Παρθενώνα θα επαναφέρει οργανικά στοιχεία, που σήμερα παραμένουν χωρίς συνοχή, ομογένεια και ιστορικότητα.

Κι αν αυτές οι θέσεις ήταν ευσταθείς αλλά όχι αρκετές τότε, σήμερα έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι στο Νέο Μουσείο την Ακρόπολης έχει κατασκευασθεί η αίθουσα του Παρθενώνα ειδικά διαμορφωμένη για να δεχτεί πίσω αυτά τα μαρμάρινα στολίδια σε ένα περιβάλλον που μοιάζει φυσι

Keywords
Τυχαία Θέματα