Άγχος: Πόσο κακό κάνει στην υγεία σας και πώς να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

17:47 7/2/2013 - Πηγή: Queen.gr

Αποτελεί το βασικό εχθρό της υγείας μας

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας τρελοί, οι υποχρεώσεις μας πάρα πολλές, η ζωή μας πια έχει γίνει πολύ δύσκολη και όλα αυτά αρκούν ώστε να μας βάλουν σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και άγχους. Το άγχος είναι ο βασικότερος εχθρός ενός υγιούς οργανισμού. Δυσκολεύει τη ζωή σας και σας ρίχνει την ψυχολογία σας.
Αυτό που είναι ίσως πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το στρες είναι υπαίτιο για το 60-90% των ασθενειών ενός οργανισμού.

Κάνει όντως τόσο κακό στην υγεία μας το να έχουμε πολύ

άγχος; Πάμε να δούμε τι μπορεί να προκαλέσει:


1. Άσθμα: Το άγχος μπορεί να αλλάξει τη φυσική λειτουργία της αναπνοής του ανθρώπου. Το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού και αυτές με τη σειρά τους δυσφορία και δυσκολία αναπνοής.
2. Καρδιακές παθήσεις: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές επιπλοκές, καθώς και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
3. Δερματικά προβλήματα: Το στρες μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του λίπους της επιδερμίδας. Πολλοί δερματολόγοι θεωρούν υπαίτιο της ψωρίασης και των εκζεμάτων, το υπερβολικό άγχος.
4. Παχυσαρκία: Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι όσο περισσότερο άγχος έχουμε τόσο αυξάνεται και η τάση μας για φαγητό. Οι απαγορευμένες τροφές λειτουργούν σα... δωράκι του οργανισμού σας στην αντιμετώπιση του άγχους.
5. Ημικρανίες: To υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πρόβλημα ημικρανιών και πονοκεφάλων. Το άγχος δημιουργεί μια χημική ανισορροπία, η οποία έχει την ικανότητα να μεταβάλλει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
6. Κατάθλιψη: Το άγχος διογκώνει τα προβλήματά σας, καθώς και ενισχύει τα αρνητικά σας συναισθήματα. Έτσι, λοιπόν, αν έχετε καταθλιπτικές τάσεις θα σας βοηθήσει να τις διατηρείτε και να τις κάνετε μόνιμους φίλους σας.
7. Ανοσοποιητικό σύστημα: Το άγχος επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι υπερβολικά αγχώδεις άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να καταπολεμήσουν πιθανές ιώσεις και λοιμώξεις


Πώς να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να νιώσετε πιο ήρεμοι;


1. Ηρεμήστε. Μάθετε να αναπνέετε σωστά και αργά.
2. Ασχοληθείτε με το διαλογισμό, τη yoga, το pilates, το tai chi, τα οποία έχουν την ικανότητα να σας ηρεμούν και να σας αδειάζουν το κεφάλι από τις αρνητικές σκέψεις.
3. Κοιμηθείτε σωστά. Ο ύπνος είναι το απόλυτο βάλσαμο. Ηρεμείτε, ξεκουράζεστε, χαλαρώνετε και φυσικά... στον ύπνο σας δεν αγχώνεστε. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.
4. Ζητήστε από το σύντροφό σας ή μια φίλη να σας κάνουν μασάζ. Αν πάλι διαθέτετε χρήματα, κλείστε ραντεβού σε ένα spa center. Θα σας χαλαρώσει όσο τίποτα και θα νιώσετε αναγεννημένοι
5. Μάθετε να τρώτε σωστά. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε τα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας Ω-3 λιπαρά και πίνετε άφθονο νερό και πράσινο ή μαύρο τσάι
6. Οργανώστε καλύτερα τις υποχρεώσεις σας. Γράφετε πάντα τις υποχρεώσεις σας σε μια ατζέντα. Φροντίστε να μη μεταθέτετε υποχρεώσεις για την επόμενη ημέρα και να πετυχαίνετε έναν-έναν στόχο σας
7. Κάντε σεξ. Η σεξουαλική επαφή τονώνει τον οργανισμό σας, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) Ζητάτε κάτι άλλο;
Aν πάλι ακολουθήστε όλα αυτά και δε δείτε διαφορά, τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα ψυχολόγο, να μιλήσετε μαζί του και να βοηθηθείτε μέσω των θεραπειών

Keywords
Τυχαία Θέματα