Το κάπνισμα προκαλεί σχιζοφρένεια!

19:42 28/3/2012 - Πηγή: AEK365

Άσχημα (συνεχίζουν να) είναι τα μαντάτα για τους καπνιστές καθώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα το τσιγάρο εκτός από καρκίνο στον πνεύμονα φέρεται να προκαλεί και σχιζοφρένεια!

Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξε μια ελβετογερμανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το κάπνισμα έχει επίπτωση στα γονίδια κινδύνου που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.

Ως τώρα είναι γνωστό ότι η σχιζοφρένεια έχει γενετικές βάσεις, ωστόσο οι επιστήμονες δεν

έχουν ακόμα καταφέρει να ανακαλύψουν με σιγουριά το βασικό γονίδιο που ευθύνεται γι' αυτήν. Ωστόσο οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Κουέντνοου του Πανεπιστημιακού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, μελετώντας το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, εντόπισαν ορισμένα γονίδια που θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης. Ένα από αυτά είναι και το γονίδιο TCF4.

Οι ερευνητές μέσα από κυρίως ακουστικά πειράματα με τη βοήθεια της τεχνικής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος έλεγξαν περισσότερα από 1.800 άτομα και διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα βοηθά στην εκδήλωση του συγκεκριμένου γονιδίου TCF4, το οποίο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σχετιστεί με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας.

Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα το κάπνισμα να επιδρά και σε άλλα γονίδια που συνδέονται με την σχιζοφρένεια. Μάλιστα είναι αποδεδειγμένο ότι ασθενείς με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια συνήθως καπνίζουν πολύ. Ο Κουέντνοου ανέφερε ότι το κάπνισμα θα πρέπει πλέον να συμπεριλαμβάνεται στα μελλοντικά διαγνωστικά κριτήρια για τη σχιζοφρένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα