Μαυρογιάννης: Η Κυπριακή Προεδρία θα κάνει το παν για σύγκλιση στο ΠΔΠ

16:32 3/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κάνει το παν για να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και αυτό μπορεί να γίνει με τη στενή συνεργασία όλων, δήλωση ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στις Ημέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL), που φιλοξενεί το ΑΚΕΛ και διεξάγονται για δεύτερη ημέρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Στο

σημερινό κόσμο, είπε, δεν υπάρχει από μηχανής θεός, αλλά απαιτείται συνεργασία για να εξεύρουμε τα εργαλεία για να εφαρμόσουμε τις φιλοδοξίες μας, κι αυτά τα εργαλεία είναι το ΠΔΠ. Βασικός άξονας της πολιτικής της Κυπριακής Προεδρίας είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης όχι μόνο μέσα από το πρίσμα των αριθμών, αλλά κυρίως μέσα από τις ανάγκες των ανθρώπων, συνέχισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής διοίκησης.

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να παραμείνουμε κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη και να μην τον βάλουμε να πληρώσει δυσανάλογο κόστος για την κρίση».

Ο Κύπριος Υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, μέχρι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο για το ΠΔΠ να έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ώστε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και οι αρχηγοί κρατών να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

Υπάρχει, συνέχισε, μια σύγκρουση απόψεων μεταξύ των χωρών που είναι καθαροί συνεισφορείς και των υπολοίπων συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις πρώτες χώρες να θέλουν περιορισμό των δαπανών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει συμφωνία.

Σε σχέση με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μην καταφεύγει η ΕΕ μόνο σε περικοπές, αλλά μέσω της συνεργασίας και της συναίνεσης να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανάγκη να συνεισφέρουν όλοι στο ξεπέρασμα της κρίσης με τρόπο αναλογικό. Επεσήμανε ότι οι δαπάνες για την κεντρική διοίκηση είναι μόλις το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ και όσον αφορά τις φωνές για περικοπή των εξόδων που αφορούν την εξωτερική πολιτική της Ενωσης διερωτήθηκε εάν στις εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα στον κόσμο και ιδιαίτερα με την «αραβική άνοιξη» η ΕΕ πρέπει να μειώσει την παρουσία της και το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία υπολογίζει στη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για το ΠΔΠ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δει και τα θέματα των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης, να δουλέψει για το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών, σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που δαπανάται θα είναι ένα ευρώ καλά δαπανημένο».

Ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πολιτική ασύλου, η οποία παρόλο που δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός, λέγοντας π

Keywords
Τυχαία Θέματα