Μπορεί η εξωσωματική να οδηγήσει σε αύξηση βάρους; Ποιες επιπλοκές της εγκυμοσύνης σχετίζονται με αυτήν

Πρόσφατα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine εντόπισε συσχετισμούς μεταξύ του βάρους της γυναίκας και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Στην εν λόγω έρευνα συνδυάστηκαν δεδομένα από περισσότερες από 400.000 γυναίκες από 14 μελέτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Οστόχος της έρευνας που διεξήχθη από τοΠανεπιστήμιο του Μπρίστολ ήταν ναπροσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα τηνεπίδραση του υψηλότερου βάρους τωνμητέρων σε ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών πουσχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Οιερευνητές

χρησιμοποίησαν τον δείκτημάζας σώματος (ΔΜΣ) των μητέρων, καθώςείναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησηςενός υγιούς βάρους. Ζητήσαμε από τονΔρ.Θάνο Παράσχο,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO,να σχολιάσει τα αποτελέσματα της ενλόγω έρευνας.

Ποιεςεπιπλοκές εγκυμοσύνης σχετίζονται μετο αυξημένο βάρος

«Ημελέτη διαπίστωσε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣτων μητέρων έχει αντίκτυπο σε 14 από τις20 επιπλοκές της εγκυμοσύνης πουμελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου τουκινδύνου υψηλήςαρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη,της προεκλαμψίας, του διαβήτη εγκυμοσύνηςκαι των επιπλοκών του τοκετού, όπως ηανάγκη καισαρικής τομής ή πρόκλησηςτοκετού, η ύπαρξη βαρύτερων μωρών καιη εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείαςνεογνών», σχολίασε ο γιατρός.

Πόσοαυξάνει ο κίνδυνος επιπλοκών;

ΟΔρ. Παράσχος εξηγεί ότι η έρευνα διαπίστωσεότι για κάθε ένα kg/m2 αύξησητου μητρικού ΔΜΣ, υπήρχε 10% αυξημένοςκίνδυνος προεκλαμψίας (διαβάστεπερισσότερα).

Αυξάνειη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησηςτο βάρος της γυναίκας;

ΟΔρ. Παράσχος εξηγεί ότι τις τελευταίεςδεκαετίες οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμοέχουν γίνει πιο παχύσαρκοι,συμπεριλαμβανομένων των γυναικών σεαναπαραγωγική ηλικία.

«Ταφάρμακα της εξωσωματικής δεν αυξάνουντο βάρος της γυναίκας, αυτό είναιεπιβεβαιωμένο», τονίζει ο γιατρός. Ηόλη διαδικασία όμως της εξωσωματικήςγονιμοποίησης, επειδή μπορεί να είναιστρεσογόνος για κάποιες γυναίκες, μπορείνα επηρεάσει τις διατροφικές τουςσυνήθειες και να πυροδοτήσει τηνσυναισθηματικού τύπου υπερφαγία, πουμπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σεαύξηση βάρους. Για αυτό είναι σημαντικόη γυναίκα κατά το ταξίδι της στηνυποβοηθούμενη αναπαραγωγή να λαμβάνειεπαρκή ψυχολογική υποστήριξη, ώστε τοοποιοδήποτε στρες να είναι ελεγχόμενοκαι τα συναισθήματά της ρυθμισμένα. Στοκέντρο εξωσωματικής ΕmBIOφροντίζουμε οι γυναίκες και τα ζευγάριανα λαμβάνουν την ψυχολογική υποστήριξηπου χρειάζονται», καταλήγει ο γιατρός,ώστε να είναι ενδυναμωμένοι απέναντισε συναισθήματα δύσκολα διαχειρίσιμα,όπως είναι το άγχος της αποτυχίας τηςεξωσωματικής ή μια επιπλοκή κατά τηνεγκυμοσύνη.

Διαβάστεόλα όσα θέλετε να μάθετε για τη σχέσηβάρους και γονιμότητας εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 6774104

Keywords
Τυχαία Θέματα