Η Κίνα αντιδρά στον «οικονομικό πόλεμο» των ΗΠΑ: Πάρτε πίσω στις αυξήσεις των δασμών, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα πως η αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα κατά 18 δισ. δολάρια "θα επηρεάσει σοβαρά" τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Αυτό θαεπηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούςσυνεργασίας", ανέφερε σε μια ανακοίνωσητο κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώνταςτις Ηνωμένες Πολιτείες να "αναιρέσουναμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις τουςκαι να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικάμέτρα εναντίον της Κίνας".

Το Πεκίνοζητεί από την Ουάσινγκτον να "διορθώσειαμέσως τα λάθη της και να ακυρώσει τηναύξηση των τελωνειακών δασμών απέναντιστην Κίνα".

Υπενθυμίζεται,

ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να "προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι" από έναν "αθέμιτο" σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ανταγωνισμό.

Οι νέοι δασμοίαφορούν περίπου δέκα βιομηχανικούςτομείς που θεωρούνται "στρατηγικοί",όπως αυτοί των ημιαγωγών, των κρίσιμωνορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμητων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οιδασμοί, για παράδειγμα, θα αυξηθούν απότο 25% στο 100%.

Εκτός απότον τετραπλασιασμό των δασμών για ταηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ουάσινγκτοναυξάνει τους δασμούς στον χάλυβα καιστο αλουμίνιο από το 7,5% στο 25%, όπως καιγια τις μπαταρίες, και τους δασμούς γιατους ημιαγωγούς από το 25% στο 50%, αύξησηπου θα ισχύσει επίσης και για τα ηλιακάπάνελ και ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Για το κινεζικόυπουργείο Εμπορίου, που εκφράζει την"έντονη αποδοκιμασία" του, οιΗνωμένες Πολιτείες "πολιτικοποιούνκαι εργαλειοποιούν τα οικονομικά καιεμπορικά θέματα" και βλέπει σε αυτήντην απόφαση "μια χαρακτηριστικήπερίπτωση πολιτικής χειραγώγησης".

Η αύξηση τωνδασμών δεν "συνάδει με το πνεύμαομοφωνίας που είχε εξευρεθεί από τουςδύο αρχηγούς κρατών", προστίθεταιστην ανακοίνωση, σε μια αναφορά στησυνάντηση των προέδρων Σι Τζινπίνγκκαι Τζο Μπάιντεν πέρυσι.

Κίνα θαλάβει αποφασιστικά μέτρα προκειμένουνα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τασυμφέροντά της", αναφέρει.

Αξιωματούχοιτης κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν πως ταμέτρα είναι "προσεκτικά στοχευμένα"και δεν είναι πιθανό να επιδεινώσουντην πληθωριστική κρίση η οποία έχει ήδηπροκαλέσει την οργή των Αμερικανώνψηφοφόρων και έχει θέσει σε κίνδυνο τηνπροσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν.

Ορισμένοιαναλυτές λένε πως η επίδραση της νέαςαύξησης των δασμών στην Κίνα μπορεί ναείναι περιορισμένη βραχυπρόθεσμα.

Αναλυτές τηςNomura ανέφεραν σε χθεσινό σημείωμά τουςπως οι εξαγωγές στις ΗΠΑ κινεζικώνηλεκτρικών αυτοκινήτων, ιατρικών εφοδίωνκαι προϊόντων ημιαγωγών αντιστοιχούνμόλις στο 5,9% των συνολικών εξαγωγών τηςΚίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σελιγότερο από το 1% των συνολικών εξαγωγώντης Κίνας.

Ωστόσο, οιαυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίεςγια τη σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερεςοικονομίες του κόσμου μπορεί να πλήξουντην εμπιστοσύνη της αγοράς, ενώ ηοικονομία της Κίνας αντιμετωπίζειεπίσης προκλήσεις από μια παρατεταμένηαδυναμία στον τομέα των ακινήτων καιμια άτονη ζήτηση.

Από την πλευράτου, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικόςυποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμεραπως οι νέοι δασμοί που αποφάσισε ηκυβέρνηση Μπάιντεν στα κινεζικά ηλεκτρικάαυτοκίνητα, στους ημιαγωγούς και σειατρικά προϊόντα θα πρέπει να ισχύσουνκαι σε άλλους τύπους οχημάτων καιπροϊόντων.

"Πρέπειεπίσης να το κάνουν και σε άλλα οχήματακαι πρέπει να το κάνουν σε πολλά άλλαπροϊόντα", δήλωσε στους δημοσιογράφουςκαθώς εισερχόταν στο δικαστήριο για τηδίκη του στη Νέα Υόρκη. "Επειδή η Κίνατρώει το φαΐ μας αυτή τη στιγμή... Πρέπεινα το κάνουν για πολύ περισσότερα απότα ηλεκτρικά αυτοκίνητα".

Ο πρώηνπρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τον νυν πρόεδροΤζο Μπάιντεν για το ότι δεν έκανεπερισσότερα σχετικά με τις κινεζικέςεξαγωγές νωρίτερα και έδωσε τα εύσημαστον εαυτό του για τις δασμολογικέςπολιτικές τις οποίες ο Δημοκρατικόςδιάδοχός του διατήρησε καθώς οι δυοτους θα βρεθούν αντιμέτωποι ξανά στιςπροεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

"Θέλει (οΜπάιντεν) να βάλει μεγάλους δασμούςστην Κίνα, που είναι η πρόταση που είπαεγώ, 'Πού ήσασταν για τρεισήμισι χρόνια;'Θα πρέπει να το είχαν κάνει αυτό πριναπό πολύ καιρό", είπε ο Τραμπ.

Η ευρύτερηεπιβολή δασμών όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδροςτο 2017-2021 πυροδότησε έναν δασμολογικόπόλεμο με την Κίνα. Ως υποψήφιος αυτήτη χρονιά, έχει αναφερθεί σε δασμούς60% ή μεγαλύτερους σε όλα τα κινεζικάπροϊόντα και σε γενικούς δασμούς 10% σεαγαθά από κάθε χώρα προέλευσης.

Ο Μπάιντεναναφέρεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνηταως ένα δομικό στοιχείο των σχεδίων τουγια την αναζωογόνηση της οικονομίαςκαι για το κλίμα.

Ο Τραμπ είπεπως η αυτοκινητοβιομηχανία στο Μίσιγκανδεν πάει καλά και επέκρινε τις ενέργειεςτου Μπάιντεν που ενθαρρύνουν την παραγωγήηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, ΗΠΑ, Πάρτε,kina, ipa, parte