Σήμερα στις 15:30 η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ήρεμα νερά στο Αιγαίο, υπογραφή συμφωνιών αλλά και απαντήσεις στις προκλήσεις

Φτάνει σήμερα στην Άγκυρα για να συναντήσει (στις 15:30) τον Τούρκο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Και η επίσκεψη γίνεται με αισιοδοξία για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου μήνα και εγρήγορση ως προς τα ζητήματα που μπορεί να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

και την υπογραφή της Διακήρυξης Περί Φιλίας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε επισκόπηση της προόδου που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις και τους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί, ενώ θα επιβεβαιώσουν με τη συνάντησή τους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί στο ανώτατο επίπεδο και υπάρχει η πρόθεση αυτό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στην Άγκυρα θα υπογραφούν τρεις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τη δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τη συνεργασία στην Πολιτική Προστασία και την Υγεία.

Ο Μητσοτάκης θα θέσει στον Ερντογάν το ζήτημα της Μονής της Χώρας και των Πάρκων στο Αιγαίο

Δεδομένα είναι και τα «αγκάθια» της σημερινής συνάντησης. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως μια αχρείαστη πρόκληση και το θέμα αναμένεται να θέσει προς τον κ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός. Η δεύτερη σκιά πάνω από το τραπέζι των συζητήσεων είναι τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Αθήνα στο Αιγαίο και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παρέμβαση σε θέματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της», είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν», όμως χαρακτηρίζουν σημαντικό να μην οδηγούν τις δύο χώρες σε κρίσεις. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος επενδύοντας στη θετική ατζέντα», όπως περιγράφουν τη στρατηγική της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν πρέπει να υποτιμώνται όσα έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο χάρη στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας έχει παραγάγει μετρήσιμα αποτελέσματα επί του πεδίου, με σχεδόν μηδενική παραβατικότητα πάνω από το Αιγαίο, καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό με μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια και τη συμφωνία για τη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστών και τα ανάλογα έσοδα προς αυτά.

Σήμερα θα οριστούν και οι επόμενες συναντήσεις τους

Σήμερα αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ θα οριστούν τα δύο ορόσημα των μηνών που ακολουθούν με τις συναντήσεις των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο, όπου θα βρεθούν για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πώς θα γίνει η συνάντηση, ποιοι άλλοι θα συμμετάσχουν

Η «χορογραφία» της συνάντησης έχει προετοιμαστεί στην παραμικρή λεπτομέρεια και θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Βίλνιους. Αρχικά στο τραπέζι θα καθίσουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς συμβούλους Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές όπου θα συμμετάσχουν και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης από την ελληνική πλευρά και ο Μπουράκ Ακσαπάρ από την τουρκική, ενώ συνάντηση θα έχουν ο αρχηγός της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης με τον  αρχηγό της ΜΙΤ Ιμπραχήμ Καλίν. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη.

Η ολιγόωρη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμερα, 15 30, Μητσοτάκη-Ερντογάν, Ηρεμα, Αιγαίο,simera, 15 30, mitsotaki-erntogan, irema, aigaio