3 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά όταν τσακώνεστε

Οι στιγμές έντασης μεταξύ μίας μαμάς ή ενός μπαμπά με το παιδί τους είναι αρκετές και φυσικά αναπόφευκτες. Την ώρα εκείνη όμως κάθε γονιός πρέπει να έχει υπ’ όψη του μερικούς άτυπους κανόνες συμπεριφοράς καθώς ακόμα και την ώρα του τσακωμού, το παιδί τον βλέπει σαν πρότυπο.

Χρειάζεται πρωτίστως ψυχραιμία για να μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση και να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο το παιδί που γκρινιάζει ή διαφωνεί μαζί σας. Έπειτα, καλό είναι να αποφεύγετε μερικές φράσεις, οι οποίες δεν βοηθούν την κατάσταση και μπορούν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν και να ειπωθούν πιο σωστά.

‘’Με
τρελαίνεις’’. Αυτή η έκφραση μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με το ‘’δεν μου αρέσει καθόλου αυτή σου η συμπεριφορά’’. Έτσι το παιδί θα καταλάβει πιο εύκολα τι λάθος έκανε και δεν θα αισθάνεται υπεύθυνο για την έκρηξή σας.‘’Τι έχεις πάθει;’’. Μία έκφραση που αμέσως κάνει το παιδί να αισθάνεται ντροπή χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος. Είναι καλύτερο να του υποδείξετε το σωστό, εξηγώντας του το λάθος κι όχι απλά να το κατηγορείτε. Έτσι θα το βοηθήσετε να βελτιώσει τη συμπεριφορά του.‘’Θα ήταν καλύτερα να αλλιώς’’ Αυτή η έκφραση λειτουργεί περισσότερο σαν εκβιασμός. Περισσότερο φόβο παρά κατανόηση θα κάνετε το παιδί σας να νιώσεις απειλώντας το ότι κάτι θα πάθει αν δεν σας ακούσει. Το θεμιτό και σε αυτή την περίπτωση είναι να εξηγήσετε στο παιδί πως σας κάνει να νιώθετε αυτή του η συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει μόνο του ποιο είναι το σωστό και θα το πράξει χωρίς εκφοβισμό, αλλά με τη θέλησή του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα