X-Files: Είναι η αλήθεια ακόμα «εκεί έξω»;

Το 1993 που προβλήθηκε για πρώτη φορά, έκανε στόματα να χάσκουν και σαγόνια να πέφτουν. Το 2002 που τελείωσε, έκανε πολύ κόσμο να ξενερώσει. Η «μεθαδόνη» των δύο ταινιών και των αρκετών spin-offs που ακολούθησαν δεν έσβησαν τη δίψα. Και τώρα που επιστρέφει, έστω ως μίνι-σειρά έξι επεισοδίων, θα είμαστε εκεί σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Ξέρατε ότι το διάσημο σφύριγμα στους τίτλους αρχής της σειράς είναι εμπνευσμένο από το «How soon is now?» των Smiths και δημιουργήθηκε με την προσθήκη ενός ηχητικού

εφέ που ονομάζεται «Whistling Joe» + ηχώ, η οποία όμως μπήκε κατά τύχη; Τέτοιου τύπου ερωταπαντήσεις, fun facts και trivia ανταλλάσσονται μεταξύ των φανατικών της σειράς ακόμα και σήμερα, γιατί πολύ απλά έτσι συμβαίνει με τις σειρές που στην πορεία γίνονται τηλεοπτικοί μύθοι.

Και τα X-Files ήταν μύθος. Και έγινε τέτοιος γιατί εξαρχής στόχευσε στο κομμάτι εκείνο της ψυχής των ανθρώπων που ανέκαθεν «ήθελε να πιστέψει». Ήθελε να πιστέψει ότι ακόμα και τα πιο ανεξήγητα φαινόμενα μπορούν να έχουν μια εξήγηση. Άλλωστε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 υπήρχαν επισήμως καταγεγραμμένοι 3.7 εκατομμύρια Αμερικανοί που πίστευαν ότι σε κάποια φάση της ζωής τους είχαν απαχθεί από εξωγήινους. Στα μάτια τους λοιπόν ο Μόλντερ δεν ήταν ένας απλός ερευνητής, ήταν ο δικός τους άνθρωπος. Ένας άοκνος εξερευνητής του υπερφυσικού που εξέπεμπε τη βεβαιότητα ότι κάποτε θα βρει αυτό που ζητούσε. Και η Σκάλι; Η Σκάλι ήταν το «γιανγκ» στο «γιν» του Μόλντερ, το απαραίτητο σκεπτικιστικό συμπλήρωμα, το γήινο άγγιγμα της επιστήμης σε υποθέσεις και ανακαλύψεις που εκ πρώτης όψεως έμοιαζαν «έξω απ’ αυτόν τον κόσμο».

Αυτή η εκπληκτική χημεία των πρωταγωνιστών σε συνδυασμό με όλους τους δευτερεύοντες, μαεστρικά δομημένους χαρακτήρες, με προεξάρχοντες τον Σκίνερ και τον περιώνυμο «Smoking Man», τα άρτια σενάρια του Κρις Κάρτερ, η χειρουργικής ακρίβειας σημειολογία της μουσικής στις σκηνές δράσης και η αγνή, ανόθευτη αγωνία για την πλοκή και εξέλιξη κάθε επεισοδίου εκτόξευσαν τη σειρά στην καλτ στρατόσφαιρα της τηλεόρασης. Και τώρα που θα ξανανταμώσουμε, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Ok, η Σκάλι 48άρισε και ο Μόλντερ 55άρισε πια. Διατηρούν, ωστόσο, μέσα τους το ίδιο πάθος με τότε για ανακαλύψεις; Γιατί ο χρόνος περνάει αλλά μπορείς να τον παγώσεις αν μέσα σου σιγοκαίει η φωτιά που πριν 22 χρόνια σ’ έκανε να είσαι τόσο πειστικός στο ρόλο σου. Κι ας είναι ένας ρόλος μόνο -και όχι η πραγματική ζωή. Το θέμα είναι να μπορείς και τώρα, όπως τότε, να κάνεις αυτούς που σε βλέπουν να πιστέψουν όσο κι εσύ.

The post X-Files: Είναι η αλήθεια ακόμα «εκεί έξω»; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα