Έκανε τις ανατροπές συνήθεια και κέρδισε- Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η επόμενη μέρα της ΝΔ

«Θα έπρεπε να είμαστε case study για τις ανατροπές». Αυτή η φράση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει ίσως αποδίδει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ, μετά την ανάδειξη του άλλοτε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση του προέδρου του κόμματος. Πρόκειται για μια νίκη που σηματοδοτεί αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού συστήματος, προέκυψε μέσω μεθοδικής και οργανωμένης δουλειάς

και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της έκπληξης, μιας και ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο του καραμανλικού μηχανισμού και να γίνει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Είναι εμφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ανατροπές…συνήθεια. Κατάφερε στις 20/12 να περάσει με άνεση στον δεύτερο γύρο, υποσκελίζοντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Και στις 10/1 έγινε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, κερδίζοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Και αν κανείς νομίζει πως πρόκειται για θαύμα…, μπορεί φαινομενικά τα πράγματα να είναι έτσι, στην πράξη όμως η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προήλθε μέσα από συστηματική και επίμονη δουλειά και όχι στην τύχη.

Γιατί κέρδισε ο Μητσοτάκης

Ήδη, λόγω ονόματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Ίσως το πρώτο επίτευγμα του νέου προέδρου της ΝΔ ήταν πως κατάφερε να υπερκεράσει τα στεγανά που το όνομά του θα μπορούσε να του δημιουργεί.

Από εκεί και μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ό,τι έκανε πάντα: πολιτική. «Τρέχοντας» μια καμπάνια, η οποία σχεδόν σε όλους εντός της ΝΔ προκάλεσε θετικά σχόλια, μιας και σπανίως επέλεξε υψηλούς ή οξείς τονους για τους ανθυποψηφίους του, κατάφερε αρχικά να πείσει τους νεοδημοκράτες πως καταφεύγει μόνο σε πολιτικά επιχειρήματα και όχι σε παραπολιτικά τεχνάσματα. Έβαλε με σαφήνεια απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και επένδυσε στην οικοδόμηση ενός πρωθυπουργικού προφίλ, βασισμένου σε μετριοπαθείς και φιλελεύθερες προτάσεις, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για ένα πλέγμα άλλων ζητημάτων.

Με αιχμή όμως την οικονομία κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ πως ο ίδιος μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που να υπερβαίνει τη λογική του «μνημονίου Τσίπρα». Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έπεισε την πλειοψηφία των νεοδημοκρατών πως μπορεί να γίνει ο πολιτικός που θα νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Και αν αυτό στον πρώτο γύρο δεν ήταν τόσο οφθαλμοφανές, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τον δεύτερο γύρο, κατέστη εμφανές και έκανε θετικό «γκελ» σε πολλούς ψηφοφόρους. «Σαν ο αστικός κόσμος να επέδειξε ένστικτο επιβίωσης και αντανακλαστικά», το συνόψιζε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Διακριτός παίχτης εντός της ΝΔ

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηριστικά διακριτού παίχτη στο γαλάζιο παίγνιο. Δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο τον Φεβρουάριο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αιτιολογώντας με σαφήνεια την επιλογή του, σήκωσε από νωρίς έντονα «μπαϊράκι» εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε με ιδιαίτερη ζέση και ζητήματα πέραν των οικονομικών, όπως αυτό της παιδείας. Με σφοδρές επιθέσεις στον τότε υπουργό Αριστείδη Μπαλτά και στήριξη στην επιτροπή ακαδημαϊκών «Παιδεία 2015», ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα προφίλ μεταρρυθμιστή πολιτικού που δεν μένει μόνο στα οικονομικά θέματα.

Φυσικά, το μεγάλο σκαλοπάτι για τον ίδιο ήταν το δημοψήφισμα. Δυναμικός εκφραστής του ΝΑΙ, έδωσε αγωνα για την επικράτησή του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν-και εντός της ΝΔ-πως η νίκη του είναι επί της ουσίας η προέκταση εκείνου του ΝΑΙ που απέκτησε, έστω και ανώριμα, κινηματικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο χαρακτήρας της καμπάνιας Μητσοτάκη.

Οι κινήσεις για την επικράτηση

Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η ομάδα του κ. Μητσοτάκη αποδύθηκε σε έναν πραγματικό μαραθώνιο, με σκοπό να κάνει αυτό που πίστευαν ελάχιστοι: να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της ΝΔ.

Η στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν αναμενόμενη, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι του να κατευθυνθούν άμεσα στον κ. Μητσοτάκη. Επειδή όμως ψήφος «ανανέωσης» στον πρώτο γύρο έφτασε το 60%, εμμέσως πλην σαφώς με τον κ. Μητσοτάκη συντάχθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Και μπορεί δημοσίως να κράτησε τις ισορροπίες, το βράδυ της Κυριακής όμως πρέπει να ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν οι συνεργάτες του είχαν κάνει με τη σειρά τους αγώνα υπέρ του κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να αλώσει το καραμανλικό «οχυρό» της Μακεδονίας, με διπλή επικράτηση στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμα και σε εμβληματικές περιφέρειες, όπως οι Σέρρες.

Θετική στάση υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη τηρούσε από την πρώτη στιγμή και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκτίμησε ιδιαίτερα και το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε απερίφραστα τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

Φυσικά, την περισσότερη δουλειά έκαναν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που πίστευαν αταλάντευτα στη νίκη. Ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη και υπεύθυνος Τύπου (προορίζεται για αντίστοιχη θέση στη ΝΔ), ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, η υπεύθυνη για τα social media Κύρα Κάπη, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Μπεκίρης, ο επίσης πρώην βουλευτής Νίκος Γεωργιάδης και πολλοί άλλοι, επικουρούμενοι από την ομάδα των γαλάζιων εθελοντών, η οποία στο διάστημα μετά τον πρώτο γύρο πολλαπλασιάστηκε.

Υπό αμφισβήτηση η καραμανλική πρωτοκαθεδρία στη ΝΔ

Όσοι ισχυρίζονται πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ήταν η πρώτη ήττα του Κώστα Καραμανλή, κάνουν λάθος. Η πρώτη του ήταν στο δημοψήφισμα, πλην όμως αυτή ήταν ίσως και η πιο επίπονη, με δεδομένο το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, το οποίο λειτούργησε ως πειραματικός σωλήνας για τον καραμανλικό μηχανισμό. Η κινητοποίηση υπερ του κ. Μεϊμαράκη ήταν έντονη σε όλα τα επίπεδα, πλην όμως στην πράξη δεν απέδωσε.

Μπορεί το ποσοστό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να είναι επίσης πολύ μεγάλο και αξιοπρόσεκτο, πλην όμως η «κατάρρευση» του πρώην προέδρου της ΝΔ σε καραμανλικά προπύργια, ιδίως στη Μακεδονία, ήταν αξιοπρόσεκτη. Με άλλα λόγια, η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τους καραμανλικούς της ΝΔ: μπορεί μετά να ασφυκτιούσαν υπό τον Αντώνη Σαμαρά, πλην όμως το 2009 είχαν στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό για να κερδίσει την Ντόρα Μπακογιάννη. Πλέον βρίσκονται εκτός νυμφώνος, με πολλούς να εκτιμούν πως το φλερτ «καραμανλικών»-Μαξίμου λειτούργησε αντίστροφα και βλαπτικά εν τέλει για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, περισσότερο εξ αντανακλάσεως.

Μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό φάσμα

Όπως είναι φυσικό, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη επιφέρει ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού: αν στην κυβέρνηση υπήρχε σκέψη προσέγγισης της ΝΔ, αυτή θα πρέπει να εκπέσει πλέον. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη δίνουν τον τόνο για μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο θα παρουσιάζουν ως «νεοφιλελεύθερο» και με στενές σχέσεις με την εγχώρια διαπλοκή. Όπως προαναφέρθηκε, επίσης, η νίκη Μητσοτάκη συνιστά και de facto ήττα των καραμανλικών εντός του κόμματος. Τέλος, η νέα ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λόγω γοητείας που ασκεί στο μεταρρυθμιστικό μπλοκ ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το τέλος έμεινε το σενάριο διάσπασης της ΝΔ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να προκύψει, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι σαρξ εκ σαρκών του κόμματος. «Η ετυμηγορία των μελών του κόμματος ήταν σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», έλεγε με νόημα στο KoolNews.gr ιστορικό στέλεχος της ΝΔ. Άλλωστε, πάντοτε ελλοχεύει για μια ακόμα φορά ο «κίνδυνος» της δικαίωσης του Ευάγγελου Αβέρωφ, του εκφραστή της γνωστής ρήσης με το μαντρί και τον λύκο. Υπό αυτό το πρίσμα, ταχύτατα ο κ. Μητσοτακης θα τρέξει τις διαδικασίες «αναστήλωσης» του κόμματος, με σαφείς πινελιές ανανέωσης, ενώ θα προωθηθούν και οι προσυνεδριακές διαδικασίες, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση per se να μπει στη διαδικασία της αναδιάταξης.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στη ΝΔ – Παρακολουθείστε live όλες τις εξελίξεις

The post Έκανε τις ανατροπές συνήθεια και κέρδισε- Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η επόμενη μέρα της ΝΔ appeared first on KoolNews.

Keywords
κυριακου, χερια, αδωνις γεωργιαδης, ντορα μπακογιαννη, study, νεα δημοκρατια, συριζα, τσιπρας, μνημονιο, δημοψηφισμα 2015, θεσσαλονικη, σερρες, σαμαρας, media, συγκεκριμένο, φλερτ, νέα, ΠΑΣΟΚ, μπλοκ, μητσοτακης, εκλογες, live, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, νεος παπας, εκλογες 2015, παραπολιτικα, αποτελεσματα, αβερωφ, αιχμη, δουλεια, ηγεσια, ηττα, οικονομια, πλαισιο, τυχη, φλερτ, απλα, βραδυ, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, εγινε, ενστικτο, επρεπε, ιδιο, θετικο, ιστορικο, καπη, κυβερνηση, λαθος, λογια, μακεδονια, μαξιμου, μητσοτακης, μπλοκ, νικη, νοημα, ντορα, ομαδα, παντα, ονομα, πρισμα, σαφης, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, σωμα, σχολια, φυσικο, φορα, κωνσταντινος, ελπιδοφορος, ιδιαιτερα, media, study, σωληνας, θανασης, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα
Έκανε, Κυριάκου Μητσοτάκη,ekane, kyriakou mitsotaki