Φιάσκο…στο περίπου- Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από το «σπασμένο τηλέφωνο» στην υπόθεση Σφακιανάκη

Η απομάκρυνση του Μανόλη Σφακιανάκη από τη θέση του επικεφαλής της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων, δημιούργησε απορίες, σύγχυση αλλά και αντιδράσεις και τελικά έληξε με ένα “καμουφλάζ” αναβάθμισης, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τον προορίζει για μια θέση βοηθού επιτελάρχη στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας – έχοντας στο νέο του πόστο την αρμοδιότητα εποπτείας της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η όλη ιστορία όμως αποδεικνύει περίτρανα πως τα περιστατικά βραχυκυκλώματος στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης,

Γιώργος Ευγενίδης

Η υπόθεση έφτασε τελικά μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου κι επιλέχθηκε η σολομώντεια λύση της τοποθέτησης του στη θέση του βοηθού επιτελάρχη, τη στιγμή που έγινε κατανοητό από πολλούς κυβερνητικούς, ότι η καρατόμηση του είχε έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι προηγήθηκε μπαράζ τηλεφωνημάτων μεταξύ Βρυξελλών (όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) και της Κατεχάκη με τη λύση που επιλέχθηκε τελικά να έχει έντονο το στίγμα του συμβιβασμού μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Πριν πάντως την οριστική εξέλιξη προηγήθηκε ένα πρωτοφανές αλαλούμ. Τη μια ο υποστράτηγος δεν επρόκειτο να μετακινηθεί και παρέμενε στο ηλεκτρονικό έγκλημα και την άλλη απομακρυνόταν. Τέσσερις ανατροπές είχε η υπόθεση μέχρι χθες το βράδυ κι όλα αυτά με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, είτε με αποφάσεις της επιτροπής κρίσεως, είτε με ανακοινώσεις του αρχηγείου. Η τελική ανατροπή ήταν διπλή. Ο υποστράτηγος ούτε μένει στη δίωξη, ούτε πάει στο διοικητικό, αλλά τοποθετείται βοηθός επιτελάρχης.

Η πρώτη ανατροπή προκλήθηκε μετά το σάλο στα social media που προκλήθηκε από την απόφαση της επιτροπής κρίσεων της ελληνικής αστυνομίας. Η θύελλα που ξέσπασε έφτασε μέχρι τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια κι έτσι προκλήθηκε η πρώτη ανατροπή. Όλα άλλαξαν όμως στη Βουλή, όταν ο Νίκος Τόσκας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης άδειασε το Μανόλη Σφακιανάκη στη βουλή λέγοντας ότι “Η αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ έχει να κάνει με τις πραγματικές αστυνομικές ικανότητες των στελεχών της ΕΛΑΣ και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητές που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις και το χρόνο που διαθέτουν στα ΜΜΕ» καρφώνοντας ουσιαστικά τον κ. Σφακιανάκη.

Το απόγευμα ήρθε η τρίτη ανατροπή, όταν το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης δεν πάει στο νέο πόστο, ενώ είχε προηγηθεί η ένσταση του υποστράτηγου που είχε γίνει δεκτή. Είναι δε χαρακτηριστικό πως Βρυξέλλες και Αθήνα έδιναν διαμετρικά αντίθετες πληροφορίες, συμβάλλοντας στην εικόνα αλαλούμ. Έτσι, στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες ξεκαθάριζε πως δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του κ. Σφακιανάκη στο ΣΔΗΕ, ενώ άλλο μέλος του κυβερνητικού επιτελείου που βρισκόταν στην Αθήνα μετέδιδε την εικόνα πως σε κάθε περίπτωση θα ανακληθεί η μετάθεσή του στη διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού και μάλλον θα παραμείνει στο πόστο του. Σαφώς εκτεθειμένος βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, αν τελικά έμενε στη θέση του ο κ. Σφακιανάκης, θα έπρεπε να παραιτηθεί επί της ουσίας, μιας και το πρωί στη Βουλή είχε μιλήσει με σκληρό και απαξιωτικό ύφος για τα έργα και της ημέρες του κ. Σφακιανάκη στην υπηρεσία του.

Τελικά επιλέχθηκε η σολομώντεια λύση, ώστε να λειανθούν οι αντιδράσεις και να κλείσει ακόμη ένα εσωτερικό μέτωπο στην κυβέρνηση. Βέβαια, παραμένει το ερώτημα, κατά πόσο το «σπασμένο τηλέφωνο» που έπαιξε το Μαξίμου σε αυτή την περίπτωση ήταν μεμονωμένο περιστατικό ή κρίκος μιας αλυσίδας ατυχών γεγονότων. Διότι, αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε προμηνύεται…αποδρομή.

The post Φιάσκο…στο περίπου- Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από το «σπασμένο τηλέφωνο» στην υπόθεση Σφακιανάκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιάσκο…στο - Εκτεθειμένη, Σφακιανάκη,fiasko…sto - ektetheimeni, sfakianaki