Γιατί η ιστορία με τα στημένα στο τένις δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, ούτε καν τον… αθώο Τζόκοβιτς

Σοκ προκαλεί… δήθεν στον κόσμο του τένις η αποκάλυψη για ενδείξεις στημένων ματς σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Wimbledon, με την εμπλοκή 16 αθλητών από το top-50 κατά την περασμένη δεκαετία.

Οι αποκαλύψεις των BBC και BuzzFeed κυκλοφόρησαν λίγες ώρες μετά την έναρξη του πρώτου Grand Slam της σεζόν, το οποίο διεξάγεται στη Μέλβουρνη [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κορυφαίο στο χώρο του

αθλήματος, Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος αποκάλυψε ότι τον προσέγγισαν για να στήσει ματς έναντι 200.000 ευρώ το 2006, τονίζοντας προφανώς ότι απέρριψε την πρόταση. Ο Σέρβος χαρακτήρισε, «έγκλημα για το άθλημα» την εν λόγω υπόθεση.

Συγκεκριμένα ο Τζόκοβιτς δήλωσε ότι τον πλησίασαν για να ηττηθεί στον πρώτο γύρο του τουρνουά της Αγίας Πετρούπολης και προτίμησε να μη συμμετάσχει.

«Δεν με προσέγγισαν απευθείας. Δεν ήρθε σε μένα ο τύπος που ήθελε να μιλήσει μαζί μου, με προσέγγισε μέσω ανθρώπων που δούλευαν μαζί μου εκείνο το διάστημα. Κάποιος μπορεί να το αποκαλέσει ευκαιρία. Για μένα είναι πράξη αντιαθλητική, ένα έγκλημα στο άθλημα, ειλικρινά. Ένιωσα απαίσια και μόνο στην ιδέα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει χώρος γι' αυτό σε κανένα άθλημα, ειδικά στο τένις. Ευτυχώς για μένα, δεν χρειάστηκε να εμπλακώ σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Βεβαίως, το απορρίψαμε απευθείας.

Τα τελευταία 6-7 χρόνια δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο. Άκουσα για την ιστορία, διάβασα ότι υπήρχαν δύο αθλητές οι οποίοι δεν είναι ενεργοί, για ένα ματς που έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια», υποστήριξε ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου.

Το παιχνίδι στο οποίο αναφέρθηκε ο Τζόκοβιτς είναι αυτό του Νικολάι Νταβιντένκο με τον Μαρτίν Βασάγιο Αργκουέγιο τον Αύγουστο του 2007. Σε αυτό το ματς είχε συγκεντρωθεί υπερβολικά μεγάλο ποσό στοιχηματισμού στην Betfair υπέρ της νίκης του δεύτερου και αφού βρέθηκε να χάνει με 1-0 σετ. Πράγματι, ο Αργκουέγιο είχε πάρει το δεύτερο σετ και ο Νταβιντένκο εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού (;) στο τρίτο. Οι δύο αθλητές κλήθηκαν σε απολογία από την παγκόσμια ομοσπονδία τένις (ATP), αλλά ύστερα από έρευνες 13 μηνών αθωώθηκαν.

Γενικώς όμως, ο παλαίμαχος σήμερα Ρώσος τενίστας, είναι σεσημασμένος στα αρχεία της ATP για την τάση του να ξεμένει ξαφνικά από… καύσιμα στα παιχνίδια του. Και φυσικά η ιστορία με τα στημένα ματς στο τένις δεν θα έπρεπε να ξενίζει κανέναν, οι πιο μυημένοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει πιο εύκολο σπορ για να «κανονιστεί» το αποτέλεσμα ενός αγώνα, από τη στιγμή που απαιτείται η συνδρομή μόνο δύο αθλητών. Στην καλύτερη για τους επιτήδειους περίπτωση αρκεί φυσικά μόνο ο ένας και επιπροσθέτως δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κάτσει να χάσει. Υπάρχουν τόσα ειδικά στοιχήματα σε ότι αφορά τα σετ και τα γκέιμς, που με μειωμένη απόδοση όταν εκείνος θέλει -κατά τη διάρκεια ενός αγώνα- μπορεί να «φιξάρει» μόνος του σε ένα βαθμό το αποτέλεσμα.

Ο Νικολάι Νταβιντένκο κρέμασε τη ρακέτα του το 2014, έχοντας φτάσει έως και στο νούμερο 3 του κόσμου. Το 2009 έκανε τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας το ATP masters

Για τον ίδιο τον Τζόκοβιτς άλλωστε οι φήμες στον κόσμο του τένις… οργίασαν ύστερα από ένα ματς με τον Γερμανό Φίλιπ Κολσράιμπερ στο masters της Ρώμης το 2014. Οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποιοι από το στενό περιβάλλον του Σέρβου έβγαλαν τότε ένα πολύ καλό… μεροκάματο, στοιχηματίζοντας σε νίκη του Νόλε με 2-1 και ανατροπή (ο Κολσράιμπερ είχε πάρει το πρώτο σετ με 6-4 και έχασε τα άλλα δύο με 6-2 και 6-1).

Συνεπώς, αν κάτι προκαλεί εντύπωση στην όλη ιστορία είναι μόνο ότι οι αποκαλύψεις αφορούν το μεγαλύτερο τουρνουά του κόσμου, ήτοι το πιο φημισμένο Grand Slam (Wimbledon), καθώς και ορισμένα μεγάλα ονόματα του σπορ. Θα μάθουμε όμως ποτέ ποια είναι αυτά; Κομματάκι χλωμό το βλέπουμε να προχωρήσει η ATP σε αποκαλύψεις αν για παράδειγμα εμπλέκεται στο σκάνδαλο το όνομα ενός Ρότζερ Φέντερερ ή ενός Ράφαελ Ναδάλ…

The post Γιατί η ιστορία με τα στημένα στο τένις δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, ούτε καν τον… αθώο Τζόκοβιτς appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα