Η οργή του Μαξίμου μετά την βερολινέζικη ψυχρολουσία- Οι καθυστερήσεις και ο εφιάλτης του Σόιμπλε

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια διαρκή προσπάθεια από τους λεγόμενους «συντηρητικούς κύκλους» της Ευρώπης να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση, ώστε να επιτύχουν την πρώτη της. Όταν το Μαξίμου μιλά για «συντηρητικούς κύκλους», 9 στις 10 φορές εννοεί τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ενίοτε, παράγοντες της κυβέρνησης, βλέπουν εκπροσώπους άλλων χωρών σε ρόλο εξαπτερύγων.

Και αυτή τη φορά, στην κυβέρνηση βλέπουν δάκτυλο Σόιμπλε πίσω από ένα δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Die Welt, προκειμένου η αξιολόγηση να πάει όσο πιο πίσω γίνεται και διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως η διαπραγμάτευση οδεύει βάσει σχεδίου. Επισήμως, το Βερολίνο και κυρίως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αφήνει αιχμές, αλλά δεν μιλά για εκτροχιασμό του προγράμματος. Αυτό όμως φυσικά δεν σημαίνει πως τα σχόλια στα παρασκήνια είναι ευνοϊκά. Όλα τα παραπάνω γεννούν ένα σημαντικό ερώτημα, το οποίο μπορεί να απαντάται και συνδυαστικά: καραδοκεί όντως για το Grexit ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή/και η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

«Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit. Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…». Αυτές οι 104 λέξεις ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας το σκληρό δημοσίευμα της κυριακάτικης Die Welt που επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και παρουσιάζει την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο καράβι».

Επιτελείς της κυβέρνησης είναι σαφείς ως προς το ποιον βλέπουν πίσω από το δημοσίευμα: τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «ο οποίος επιμένει εμμονικά στο σχέδιο του Grexit», όπως σχολιάζει κυβερνητικός αξιωματούχος. Πιθανότατα θα σχολίαζαν ανεπίσημα, πλην όμως το ρεπορτάζ επικαλείται έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, εξ ου και η σκληρή αντίδραση. Τι λέει όμως το δημοσίευμα της Welt; Πως η κυβέρνηση Τσίπρα εκ νέου καθυστερεί σημαντικά στην εκπλήρωση όρων της συμφωνίας, πως είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με την ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών, πως το σχέδιο για το «υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων» (γνωστό και ως ταμείο Σόιμπλε) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ εν σχέσει με τα συμφωνηθέντα και γενικώς πως η αξιολόγηση μπορεί να εκταθεί έως και το καλοκαίρι, αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την κωλυσιεργία. Με άλλα λόγια, η Die Welt παρουσιάζει την εικόνα μιας κυβέρνησης που χωλαίνει πολύ νωρίς.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για σπέκουλα και για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας». Η αλήθεια όμως είναι πάντα κάπου στη μέση. Ναι μεν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κύριος εκφραστής της πιο σκληρής πτέρυγας της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας και γηραιός πολιτικός, ο οποίος ήδη οικοδομεί την υστεροφημία του και την πολιτική του παρακαταθήκη, δεν είναι ο μεγαλύτερος φίλος της ελληνικής κυβέρνησης. Πλην όμως, στο timetable της αξιολόγησης υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να του προσφέρονται πολύτιμα «πατήματα». Ετσι, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο διάδοχος του ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή, πρέπει να συσταθεί έως το τέλος του 2015.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής , πλην όμως προς ώρας υφίστανται μόνο πολύ γενικές αρχές. Το ταμείο θα πρέπει να έχει συσταθεί νομικά έως το τέλος του έτους, όμως οι νομοθετικές διαδικασίες ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί και στους κύκλους των θεσμών υπάρχει δυσπιστία αναφορικά με το κατά πόσο ένα τόσο σύνθετο θέμα (τεχνικά και ουσιωδώς) θα έχει κλείσει έως το τέλος του 2015. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό Eurogroup επίσης, ενώ υπενθυμίζεται πως το ταμείο ήταν ίσως το πιο βασικό επιχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης το καλοκαίρι για να περάσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα από την Bundestag.

Παράλληλα, υφίσταται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών, αρκετές εκ των οποίων έχουν αρκετές κεφαλαιακές ανάγκες. Το προηγούμενο διάστημα είχαν συζητηθεί και λύσεις, όπως οι συγχωνεύσεις, πλην όμως ακόμα οριστική απόφαση δεν υφίσταται, ενώ αρκετοί εκτιμούν πως κεντρικό ρόλο θα παίξει η Attica Bank στο τοπίο της επόμενης μέρας.

Συν τοις άλλοις, υπάρχουν αρκετά ακόμα ζητήματα, τα οποία είναι ανοιχτά αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, καθώς επίσης δεν έχουν συμφωνηθεί όλες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, κάτι που θα τεθεί επί τάπητος από την Τρίτη, όταν και έρχονται πάλι στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών. Έτσι, αν συνυπολογιστεί και το θέμα του ταμείου, αλλά και άλλες εκκρεμότητες που υφίστανται, θα είναι θετικό αν η αξιολόγηση έχει κλείσει έως τον Φεβρουάριο. Πλην όμως, ήδη ορισμένοι έχουν αρχίσει να συζητούν και σενάρια παράτασης, κάτι που θα είναι οδυνηρό για την ελληνική πλευρά. Τέλος, δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την οποία έχει θέσει ως προαπαιτούμενο η Γερμανία, κάτι που συνδέεται σαφώς τόσο με τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό όσο και με τις παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, συζητήση όμως που είναι προγραμματισμένη για μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη προς…απογείωση, μιας και υπάρχουν αρκετές και σημαντικές εκκρεμότητες. Και πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς για την πηγή της πληροφόρησης του δημοσιογράφου Jan Dams της Welt (πάντα καλά πληροφορημένος οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας), πάντως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ως προς το πώς βλέπει την ελληνική κυβέρνηση. «Θα ήταν καλύτερο όλοι μαζί να είμαστε ευγνώμονες που μετά τις ταραχώδεις εμπειρίες λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα στις αρχές του έτους έχουν μπει πάλι όλα σε μια σειρά, που έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα επί του οποίου μπορούμε να εργαστούμε.

Αυτό θα κάνουμε. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά ώστε η ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε την Παρασκευή κατά το κυβερνητικό briefing ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γιέγκερ και πρόσθεσε ότι, αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορέσει η Ελλάδα με προσπάθεια να βγει πάλι από αυτή την πράγματι επώδυνη κατάσταση. «Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση», προσέθεσε με νόημα.

Βέβαια, η ανακοίνωση του Μαξίμου έχει και ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο. «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη», σημειώνει η κυβέρνηση, αναφερόμενη πρωτίστως στη νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας και με το βλέμμα στις ισπανικές εκλογές στις 20/12. Η ευχή «περαστικά» στο τέλος της κυβερνητικής ανακοίνωσης δίνει νέο ενδιαφέρον στην κόντρα του Μαξίμου με ένα μέρος του Βερολίνου. Ιδίως με εκείνο που βρίσκεται στη γωνία Leipziger και Wilhelmstraße. Διότι, όπως παραδέχονται και γνώστες του παρασκηνίου από το Βερολίνο, το «ματς» δεν έχει τελειώσει ακόμα και, όπως επίσης σημειώνουν, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον εαυτό της.

The post Η οργή του Μαξίμου μετά την βερολινέζικη ψυχρολουσία- Οι καθυστερήσεις και ο εφιάλτης του Σόιμπλε appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα