Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύει καθηγητή που την αποκάλεσε «αφελή»!

Σάλο στα social media - και όχι μόνο - έχει προκαλέσει η ενέργεια της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου να καταθέσει μήνυση σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, επειδή την αποκάλεσε... «αφελή» και «πολιτικάντη» στο προσωπικό του blog!

Η υπόθεση χρονολογείται από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυρία Θάνου, πριν αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακής πρωθυπουργού, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους

τους, δηλαδή τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων στην ΕΕ. Ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα και με την επιστολή αυτή επιχείρησε, σύμφωνα με την ίδια, «να τους ενημερώσει κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος».

Ο κ. Τσακυράκης είχε λοιπόν αναρτήσει τότε στο προσωπικό του blog και τη σελίδα του στο Facebook το εξής: «Η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της. Το ίδιο να κάνουν και οι επιφανείς και ακέραιοι πρώην δικαστές. Μετά από αυτή την επιστολή δεν μπορεί να ανεβεί στην έδρα».

Σήμερα μόλις έγινε γνωστό ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μήνυσε τον καθηγητή για εξύβριση και δυσφήμηση, θεωρώντας απαξιωτικούς και υβριστικούς τους χαρακτηρισμούς «αφελής» και «πολιτικάντης». Κάτι που δεν άφησε να πέσει κάτω ο κ. Τσακυράκης, ο οποίος απαντά ως εξής - μπαίνοντας και στη νομική ουσία των πραγμάτων:

«Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην Κατράμη κατά Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός ΄καραγκιόζης΄ για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ. Δεν το έκανα, διότι είμαι προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου. Το ΄αφελής΄ δεν αποτελεί ύβρη (ακούσατε σε κάποιο καφενείο να λέει κανείς «άντε ρε αφελή»;), είναι αξιολογική κρίση. Το ότι μιλά ως πολιτικάντης είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση. Αμφότερες δε οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται σε στέρεη γεγονοτική βάση, αυτή της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου».

The post Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύει καθηγητή που την αποκάλεσε «αφελή»! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα