Η ζωή του ιθαγενή προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

11:20 3/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, Έβο Μοράλες, παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες» του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη το οποίο θα προβληθεί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Της Ελένης Λαζάρου

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα 24ωρο του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014), συνάντησε τον Μοράλες στη Βολιβία και τον ακολούθησε για μια ολόκληρη μέρα, μπήκε στο προεδρικό αεροσκάφος και σε ελικόπτερο και ταξίδεψε μαζί του σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο ίδιος ο ιθαγενής πρόεδρος αναφέρει στο ντοκιμαντέρ: «Από την οικογένεια έρχονται οι αξίες μας. Αυτές τις αξίες εγώ έμαθα στο σπίτι, στην οικογένεια μου, στην κοινότητα μου. «Μη κλέψεις, μη πεις ψέματα, μην είσαι οκνηρός».

Η πολιτική διαδρομή του Έβο Μοράλες θυμίζει λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα. Γεννήθηκε στις Άνδεις, στο χωριό Ισαγιάβι, σε μια φτωχή οικογένεια, σε ένα σπίτι όπου το πάτωμα ήταν από χώμα και η σκεπή από άχυρα. Όπως διηγείται ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ, μέχρι την ηλικία των 16 ετών δεν είχε να φορέσει ούτε παπούτσια, ούτε εσώρουχα. Από συνδικαλιστής των αγροτών καλλιεργητών κόκας, έφθασε να γίνει πρόεδρος της χώρας.

Η Βολιβία είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο Βολιβιανός ηγέτης κυβερνάει τη χώρα από το 2005 και έχει καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την φτώχεια στη χώρα του, ειδικά την ακραία φτώχεια.

Ο Ιάσων Πιπίνης, μίλησε στο KoolNews.gr για το ντοκιμαντέρ του «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες».

Πότε έγιναν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ;

«Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο. Συνάντησα τον Έβο Μοράλες στη Λα Πας, μια πόλη που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 4 χιλιάδων μέτρων. Τον περίμενα στο Προεδρικό Μέγαρο από τις 4 και μισή τα ξημερώματα. Ο Μοράλες πηγαίνει στο γραφείο του καθημερινά στις 5 τα ξημερώματα και εκείνη την ώρα ξεκινάει συσκέψεις και υπουργικά συμβούλια! Μέχρι τις 7 το πρωί συνήθως έχει ολοκληρώσει τις συναντήσεις του και φεύγει για να επιθεωρήσει έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή για να συναντήσει τους κατοίκους σε απομακρυσμένα χωριά και να ακούσει τα προβλήματα τους».

Η διακυβέρνηση του Μοράλες έχει κοινά στοιχεία με το καθεστώς της Βενεζουέλας;

«Η πολιτική του Έβο Μοράλες είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Αν και υπήρξε σύμμαχος και φίλος του Ούγο Τσάβες, η πολιτική που ακολούθησε είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση του Μοράλες βέβαια εντάσσεται στην «αριστερή στροφή» που εμφανίστηκε στη Λατινική Αμερική πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο, απουσιάζει το αυταρχικό στοιχείο που συναντάμε σε ένα βαθμό στο καθεστώς του Τσάβες και του Μαδούρο σήμερα. Μη ξεχνάμε όμως ότι η βολιβιανή πραγματικότητα είναι διαφορετική από εκείνη της Βενεζουέλας. Η σύνθεση του πληθυσμού, η ιστορία της και η πολιτική κουλτούρα».

Πώς σου φάνηκε ο Έβο Μοράλες σαν άνθρωπος;

«Ήμουν μαζί με τον Μοράλες για μια μέρα, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα. Είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος και προσιτός σε όλους. Μη ξεχνάμε ότι πριν γίνει πρόεδρος ήταν ένας φτωχός αγρότης. Θεωρώ ότι δεν έχει «ξεχάσει» την ταπεινή του καταγωγή. Μου έκανε εντύπωση ότι αργά το μεσημέρι και μετά από μια κουραστική ημέρα, που είχαμε ταξιδέψει σε αρκετές περιοχές της χώρας, δεν είχε φάει τίποτα. Τότε τον ρώτησα: Πρόεδρε δεν έχετε την κακή συνήθεια να τρώτε το μεσημέρι; Και μου απάντησε, εγώ τρώω το πρωί κινόα και μασάω φύλλα κόκας! Αυτά μου φθάνουν…

Ο Μοράλες είναι παθιασμένος με την δουλειά του. Θέλει να παρακολουθεί ο ίδιος την εφαρμογή των προγραμμάτων που έχει θέσει σε εφαρμογή και να έρχεται σε άμεση επαφή με τον λαό. Φαίνεται ότι η επαφή με τον λαό του δίνει μια αίσθηση ευχαρίστησης».

Ποια είναι τα σημαντικότερα μέτρα που πήρε ο Μοράλες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών;

«Μια από τις πρώτες του κινήσεις ως πρόεδρος ήταν να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας, που άλλοτε εκμεταλλεύονταν ξένες ιδιωτικές εταιρείες. Στο παρελθόν στη Βολιβία οι ξένες εταιρείες έλεγχαν και το πόσιμο νερό και οι πολίτες απαγορευόταν να μαζεύουν ακόμη και το νερό της βροχής… Στο επίκεντρο της πολιτικής του βρίσκονται οι ιθαγενείς τους οποίους προσπαθεί να βοηθήσει και να τους βγάλει από το περιθώριο. Έχει καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ακραία φτώχεια και για αυτό τον λόγο πολλοί ξένοι οικονομολόγοι μιλούν για το λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» της Βολιβίας. Ο Μοράλες θεωρεί σημαντικό να προχωρήσουν τα προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού και επίσης προσπαθεί να στηρίξει τις ανύπαντρες μητέρες και γενικότερα τις γυναίκες, σε μια κοινωνία αυστηρά πατριαρχική».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες» του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη θα γίνει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 22:30 και την Καθαρά Δευτέρα στις 13:30.

The post Η ζωή του ιθαγενή προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα