«Μαστίγιο» από το ΔΝΤ για νέα μέτρα 7-9 δισ. ευρώ

09:36 4/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις.

«Δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές» σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και Αθήνα και αποδεικνύοντας ότι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένουν ένα παιχνίδι για

γερά νεύρα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως την Τετάρτη υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν, χωρίς να αποκαλύψει ποιοι άλλοι μετείχαν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη» είπε.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στο «δείπνο» των θεσμών με τον Τόμσεν, διέγνωσε ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία. «Το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν τη σύνοδο της ΕΕ της 7ης Μαρτίου, δεν το γνωρίζω», είπε χθες, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα επιστρέψουν «με ενιαία θέση».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί με «γραμμή άμυνας» τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν μικρότερη ύφεση το 2015 (0,3%) και πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το ΔΝΤ στέκει αμετακίνητο στις αξιώσεις του και επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατέστησε χθες σαφές ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω και ερωτηθείς για τις βελτιωμένες επιδόσεις έναντι των στόχων, επανέλαβε κοφτά πως «ισχύουν όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν».

Το πρόβλημα πλέον είναι σε ποια θέση-τελεσίγραφο θα συγκλίνουν τελικά οι δανειστές. Ο κύριος Σόιμπλε από τη μια έλεγε πως «δεν είναι θέμα των Θεσμών, αλλά της Ελλάδας μόνο, να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση».

Ο Τζέρι Ράις και το ΔΝΤ από την άλλη απεκδύονταν τον ρόλο του «κακού» στο ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα ήταν λιγότερο απαιτητικές, αν οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Ενώ όμως και ο κ. Ράις του ΔΝΤ και ο ευρωπαίος αξιωματούχος άνοιγαν ένα «παράθυρο» χαλάρωσης των στόχων λόγω του προσφυγικού, λέγοντας πως θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές λόγω της προσφυγικής κρίσης και «η κατάσταση θα συνεκτιμηθεί» στην αξιολόγηση του προγράμματος, την ίδια στιγμή το έκλεινε ο κύριος Σόιμπλε, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην θεωρηθεί πως χρησιμοποιεί την μεταναστευτική κρίση προκειμένου να μην εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, και, όπως είπε, «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν». Και θύμισε πως «η Γερμανία είναι η καλύτερη φίλη» της Ελλάδας γιατί, αν έκλεινε τα σύνορα, «σε 48 ώρες η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος».

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο υποστήριξε με σθένος από πέρυσι το καλοκαίρι την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

«Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

The post «Μαστίγιο» από το ΔΝΤ για νέα μέτρα 7-9 δισ. ευρώ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα