Ο μυστηριώδης κύριος Ατζούν Ιλιτζαλί και το νέο, περίεργο μιντιακό τοπίο

08:12 2/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του Τούρκου αστέρα των τηλεοπτικών παραγωγών Ατζούν Ιλιτζαλί έπεσε σαν βόμβα στο ελληνικό μιντιακό τοπίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης για επαναδιάταξη του περιβάλλοντος των ΜΜΕ. Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται πως υπάρχει ενδιαφέρον και από Τούρκους επιχειρηματίες, χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά στον κ. Ιλιτζαλι, πλην όμως και μόνο η εκδήλωση του ενδιαφέροντός του δίνει νέο ενδιαφέρον στο διαμορφούμενο σκηνικό.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Ο

άνθρωπος που έκανε κάποτε το ρεπορτάζ της ομάδας Μπεσίκτας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό και είχε χρεοκοπήσει στα 21 του, όταν το μαγαζί με ρούχα που άνοιξε φαλίρισε, είναι σήμερα ένας από τους πιο ισχυρούς «παίχτες» στο τουρκικό μιντιακό περιβάλλον, όντας μεταξύ άλλων και ιδιοκτήτης του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού TV 8.

Ο κ. Ιλίτζαλι είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο οποίος διαθέτει σημαντικά κεφάλαια και εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στο τουρκικό μιντιακό τοπίο. Μάλιστα, έχει καλό όνομα και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής και φέρνοντας στην Τουρκία τεράστια μιντιακά brands όπως το Voice, το Got Talent, το Survivor και το Utopia. Η περιουσία του υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια, αν και βρίσκεται σε διαρκή αυξητική τάση.

Όλα αρχισαν όταν η τουρκική Milliyet έγραψε την είδηση πως ο κ. Ιλιτζαλί ενδιαφέρεται για την απόκτηση ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, σημειώνοντας μάλιστα την παρουσία του στο γήπεδο, όπου έγινε το φιλικό Τουρκία-Ελλάδα τον Οκτώβριο, παρουσία των πρωθυπουργών κ.κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου. Το όλο θα φαινόταν λογικοφανές, αν δεν ερχόταν η επιβεβαίωση από άνθρωπο του ομίλου του κ. Ιλιτζαλί. Την επιβεβαίωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ του καναλιού Αλί Κεμάλ Καραμπουντάκ, ο οποίος δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα: «Έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας [...[ Και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας».

Ο κ. Ιλιτζαλί δεν είναι ο πρώτος ξένος που εμφανίζεται (ή τον εμφανίζουν) ως φιλόδοξος επενδυτής στα ελληνικά κανάλια. Ίσως το πρώτο όνομα που είχε ακουστεί από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το νομοθέτημα για τις τηλεοπτικές άδειες. Ως φιλόδοξος επενδυτής είχε ακουστεί και ο Ελληνογάλλος επιχειρηματίας Πάρις Μουράτογλου, ο οποίος συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο ταξίδι του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Ο κ. Μουράτογλου διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και, κατά κάποιους, η κυβέρνηση να ήθελε να δει έναν επιχειρηματία του διαμετρήματός του να επενδύει στο ελληνικό μιντιακό τοπίο. Βεβαίως, ούτε τότε ούτε εσχάτως απέσπασε η κυβέρνηση κάποια ρητή δέσμευση του κ. Μουράτογλου, ούτε καν ένα θετικό νεύμα.

Όσον αφορά το ζήτημα του κ. Ιλιτζαλί, τεχνικά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να κάνει αίτηση, όταν (με τη χρονικοϋποθετική έννοια) προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Άλλωστε, στο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή αναφέρεται ρητά η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος θα πρέπει να είναι δημόσιος και διεθνής. Επομένως, με βάση το γράμμα του νόμου του κ. Παππά, αν ο κ. Ιλιτζαλί και ο κάθε κ. Ιλιτζαλί επιθυμεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση συχνότητας ενημερωτικού ή θεματικού χαρακτήρα, μπορεί να το κάνει, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις ως προς το κεφάλαιο, τον αριθμό των εργαζομένων και τις απαιτούμενες ώρες προγράμματος που ορίζει ο νόμος.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ρητά πως έγινε οποιουδήποτε είδους συμφωνία με τον κ. Ιλιτζαλί για την απόκτηση συχνότητας. Είναι όμως γνωστό πως η κυβέρνηση θα ήθελε να δει και νέους παίχτες να μπαίνουν στο τηλεοπτικό σκηνικό. Όπως και να έχει, η κυβέρνηση τρέχει, ακόμα και αν δεν μπορεί να συγκροτηθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή το νέο ΕΣΡ. Άλλωστε, η πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Νίκου Παππά πασάρει το μπαλάκι στη Βουλή, αν και νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως η εν λόγω τροπολογία είναι διάτρητη, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ, το οποίο ορίζεται από το Σύνταγμα ως η μόνη αρμόδια αρχή για τη διενέργεια ενός τέτοιου διαγωνισμού. Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς «τρέχει» και επαφές με τους εκπροσώπους οργάνων των media και της διαφήμισης.

Το ζήτημα του κ. Ιλιτζαλί ίσως να μην προκαλούσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, αν δεν το επικαλούταν σχεδόν εμμονικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εδώ και πολλές μέρες. Μάλιστα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για σενάρια που θέλουν Τούρκο επιχειρηματία να μπαίνει στα ελληνικά κανάλια. Μόνο που ο κ. Λεβέντης το έθεσε σε αντιδιαστολή με το να μην υπάρχει κανάλι σαν το Μακεδονία TV φερ ειπείν, επενδύοντας στην αντίστιξη. Εν προκειμένω, αυτό δεν θα ήταν το πρόβλημα, ιδίως αν παρακολουθήσει κανείς το καθημερινό πρόγραμμα του Μακεδονία TV. Το πρόβλημα θα υπήρχε, αν αποδεικνυόταν κάποια στιγμή πως υπήρχε κάποιου είδους deal της κυβέρνησης με τον κ. Ιλιτζαλί, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν διαρρήδην τέτοια σενάρια ως «ανυπόστατα».

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναμοιράσει την τράπουλα σε νέους «παίχτες», κάνοντας πέρα όσους από τους υπάρχοντες αρνηθούν να «προσαρμοστούν», μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό περιβάλλον αδειών. Το αν ο κ. Ιλιτζαλί θα ανήκει σε αυτούς που θα πάρουν άδεια είτε για ενημερωτικό είτε για θεματικό κανάλι, θα το δείξει η ιστορία. Μέχρι τότε όμως, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πολύ ανηφορικό δρόμο στο πεδίο των media.

The post Ο μυστηριώδης κύριος Ατζούν Ιλιτζαλί και το νέο, περίεργο μιντιακό τοπίο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα