Αυτές είναι οι θέσεις Τσίπρα στην Μπρατισλάβα – Η ατζέντα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών της περασμένης Παρασκευής υπό… μάλης πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός.

Η «μεσογειακή» ατζέντα

Άλλωστε, η Διακήρυξη της Αθήνας θα… εμφανιστεί στα επιχειρήματα όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά

πώς η τοποθέτηση Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ατζέντας.

Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι και στη Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ». Αυτό πρότεινε και ο ίδιος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος την Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η πρόθεση όσων συναντήθηκαν στην Αθήνα, «είναι να λειτουργήσει η ατζέντα αυτή θετικά και όχι διχαστικά στην Ευρώπη», σε αντίθεση με στοχεύσεις και πρακτικές ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ που δεν λειτουργούν ενωτικά αλλά διχαστικά (σ.σ. όπως εκείνη των χωρών του «Βίζεγκραντ»).

Τι είπαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ

Ο ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου αυτό ακριβώς είπε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Και οι δύο συμφώνησαν ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας αποτελεί πρέπει να… χαραχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι θέσεις της Αθήνας
Στον τομέα «Ασφάλεια- Άμυνα», η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εσωτερικής ασφάλειας δεν έχει νόημα αν δεν συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δρα ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.

Στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα επιδιώξει να επικρατήσει η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στη βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιης κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Στα οικονομικά θέματα, η Αθήνα προκρίνει τον διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ», τη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, τη σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή. Όλα τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στο «χτίσιμο» μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης που θα αντιμετωπίζει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στην Μπρατισλάβα

09:00-09:30 ‘Αφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας
10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών
12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία
13:30-15:00 Ανεπίσημο γεύμα
15:00-15:30 Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας
16:00-18:00 2η συνεδρία εργασιών
18:30-19:30 Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών
Αναχώρηση για Αθήνα

Το άρθρο Αυτές είναι οι θέσεις Τσίπρα στην Μπρατισλάβα – Η ατζέντα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα