Αυτό είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο της γης (video & photos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πολλά είναι τα σπηλαιώδη βουνά της Ασίας, αλλά το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου παρέμεινε για αιώνες καλά κρυμμένο μακριά από τα μάτια του κόσμου στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου «Phong Nha Ke Bang», στο Βιετνάμ.

Αυτός ο φαντασμαγορικός υπόγειος κόσμος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1990 από τον Ho Khanh, έναν αγρότη που αναζήτησε καταφύγιο από μια ξαφνική καταιγίδα στη ζούγκλα και είναι τριών εκατομμυρίων ετών.

Δυστυχώς ο αγρότης ξέχασε τη διαδρομή κατά

την επιστροφή του και η ακριβής θέση του σπηλαίου παρέμεινε άγνωστη για 18 χρόνια.

Όταν ανακαλύφθηκαν τα κολοσσιαία σπήλαια της Phong Nha άρχισαν να έρχονται για πρώτη φορά ταξιδιώτες. Οι κάτοικοι του χωριού «άδραξαν» την ευκαιρία και εστίασαν στον τουρισμό με αποτέλεσμα την άνθηση της τοπικής οικονομίας.

Οι κάτοικοι ενθουσιάστηκαν με την πρόσφατη ανακάλυψη 57 νέων σπηλαίων, ΚΑΙ έχουν δει το μικρό χωριό τους να γίνεται η πρωτεύουσα της… περιπέτειας στη νοτιοανατολική Ασία. Ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, καγιάκ και οικολογικά ταξίδια προσφέρονται μεταξύ άλλων στους ταξιδιώτες.

Από το εσωτερικό του σπηλαίου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από μια τεράστια τρύπα τον έναστρο ουρανό.

Μια ομάδα από 20 αχθοφόρους, τρεις οδηγούς, δύο σπηλαιολόγους, δύο σεφ και δύο φύλακες του πάρκου συγκροτούν την κάθε αποστολή προς το σπήλαιο.

Κάποια τμήματα του σπηλαίου είναι τόσο απότομα και επικίνδυνα που απαιτείται η χρήση σχοινιών προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η τεράστια έξοδος του Hang En, του τρίτου μεγαλύτερου σπηλαίου του κόσμου, έχει περισσότερο από 120 μέτρα ύψος και 140 μέτρα πλάτος.

Η κατάβαση από ένα τμήμα γνωστό ως «Κήπος του Edam» οδηγεί στο δεύτερο χώρο κατασκήνωσης του σπηλαίου.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στην πενθήμερη αποστολή έχουν μαζί τους υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και είδη ένδυσης, οι αχθοφόροι και οι οδηγοί φοράνε πλαστικά σανδάλια από την τοπική αγορά.

Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, όπως οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες σχηματίζονται όταν το νερό που περιέχει διαλυμένο ανθρακικό ασβέστιο στάζει από την οροφή του σπηλαίου, δημιουργώντας μικροσκοπικά δαχτυλίδια. Με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων, αυτά τα μικροσκοπικά ορυκτά δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα.

Ο ποταμός Rao Thuong ρέει γρήγορα μέσω της σπηλιάς, δημιουργώντας συνεχώς νέους διαδρόμους. Κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, οι πλημμύρες του ποταμού φτάνουν σε ιλιγγιώδη επίπεδα, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα εξερεύνησης μέσα στις σπηλιές ή στη ζούγκλα.

Η πρώτη και τελευταία νύχτα της αποστολής περιλαμβάνει την κατασκήνωση μέσα στο σπήλαιο, ένα από τα πιο θεαματικά κάμπινγκ σε όλη την Ασία.

Δεν είναι όλοι οι υπέροχοι σχηματισμοί στο σπήλαιο Hang Son Doong τεράστιοι. Προς το τέλος των θαλάμων βρίσκονται επίσης σπάνια, σφαιρικά «μαργαριτάρια». Αυτά σχηματίζονται όταν μικροσκοπικά κομμάτια ιζήματος μαζεύουν στρώματα άλατος κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών

Ένα στενό πέρασμα συνδέει τα δύο τμήματα του Hang En. Το Hang Son Doong είναι τόσο μεγάλο που έχει τη δική του ζούγκλα, υπόγειο ποτάμι και κλίμα.

Υπάρχει μόνο ένα χωριό μέσα στο Εθνικό Πάρκο, γνωστό ως Μπαν Doong. Περίπου 40 άνθρωποι ζουν σε αυτή την απομονωμένη τοποθεσία, που μπορεί να την εξερευνήσει κάποιος μόνο με τα πόδια. Οι δύο γέροντες του χωριού καλωσορίζουν με χαρά τους πεζοπόρους που πρέπει να περάσουν μέσα από το σπίτι τους για να φτάσουν στο σπήλαιο.

Μια βιετναμέζικη εταιρεία ανάπτυξης πιέζει για την κατασκευή ενός τελεφερίκ προς το σπήλαιο, που θα μεταφέρει 1.000 επισκέπτες την ώρα. Η UNESCO και ομάδες ακτιβιστών αντιδρούν έντονα και κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά τις οικοδομικές άδειες το 2015.

Το άρθρο Αυτό είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο της γης (video & photos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα