Αγεφύρωτες οι διαφορές κυβέρνησης-δανειστών για τα εργασιακά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στις πρώτες συναντήσεις με τους δανειστές, του αρμόδιου υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν στις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις, μείωση του κατώτατου μισθού και πλήρους κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έμειναν εκτός διαπραγμάτευσης καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να τεθούν πρώτα τα «εύκολα» ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετατίθενται για τον Νοέμβρη τα ακανθώδη θέματα που προαναφέρθηκαν, ακριβώς γιατί το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές παραμένει αγεφύρωτο.

Τα σημεία

της καταρχήν συμφωνίας

Κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχει βρεθεί στα εξής θέματα :

• Στην δρομολόγηση του μέτρου της εργασίας μειωμένου ωραρίου, ως μέσο αποτροπής των ομαδικών απολύσεων. Δηλαδή με συμφωνία του σωματείου της επιχείρησης με τον επιχειρηματία να μπορεί να επιλεχθεί το εν λόγω μέτρο ώστε να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, εφόσον ο επιχειρηματίας αποδείξει ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους συνιστά καθοριστική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα χορηγεί επίδομα μειωμένου ωραρίου στην λογική της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας.

• Στην κατάργηση του μέτρου της προστασίας των συνδικαλιστών από την απόλυση. Θα επιτρέπεται δηλαδή η απόλυση συνδικαλιστών για ποινικά αδικήματα, ή αδικήματα απιστίας ή λόγω παρατεταμένης απουσίας από την εργασία τους.

• Στην θεσμοθέτηση του δικαιώματος του εργοδότη να μην πληρώνει τους μη απεργούς εργαζόμενους αν πραγματοποιείται απεργία στην επιχείρησή του. Πρόκειται ουσιαστικά για την θεσμοθέτηση του δικαιώματος της εργοδοτικής ανταπεργίας.

• Στην απλοποίηση των διαδικασιών για την δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων μέσω της μείωσης του ελάχιστου αριθμού που θα απαιτείται για την σύστασή τους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσω της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων θα μειωθεί ο αριθμός των ενώσεων προσώπων που προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο, και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα των εργαζόμενων έναντι των εργοδοτών.

Στα εν λόγω θέματα που προαναφέρθηκαν έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία και αναμένεται το οριστικό κλείσιμό τους μέσω τηλεδιασκέψεων. Σε ότι αφορά σε αυτά που οι διαφορές είναι χαώδεις αναμένεται «σκληρό πόκερ» στην δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης στα μέσα Νοέμβρη.

Το άρθρο Αγεφύρωτες οι διαφορές κυβέρνησης-δανειστών για τα εργασιακά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα