«Χρυσή τομή» για τον ρόλο των ξένων funds

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από ξένα funds, χωρίς όμως απαραίτητα να αγοράζονται από αυτά, προβλέπει το σχέδιο της ΤτΕ που βρίσκεται ήδη στα συρτάρια των τραπεζιτών για τυχόν παρατηρήσεις. Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης να χορηγούν ακόμη και νέα δάνεια για την αναχρηματοδότηση χορηγήσεων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται και να συμμετέχουν στη

διοίκηση των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν να «σώσουν».

Ανάλογες λύσεις με χορήγηση νέων δανείων θα προσφέρονται και σε φυσικά πρόσωπα, ώστε να αναδιαρθρώνουν την οφειλή τους και να επιστρέφουν στην κανονικότητα, μέσα από ένα πρόγραμμα χαμηλότερων μηνιαίων καταβολών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος θα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στην τριετία 2016-2018 σε ποσοστό 30%. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν από 72,3 δισ.€ που είναι σήμερα σε 50,6 δισ.€ (να μειωθούν κατά 21,69 δισ.€) που κατά πολλούς θεωρείται ένας υπεραισιόδοξος, έως… άπιαστος στόχος, καθώς θα σήμαινε ότι κάθε χρόνο οι τράπεζες θα εξυγιαίνουν 7,23 δισ.€ από το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο δανείων που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς στην «Alpha freepress», για να μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο «δεν αρκεί ένα πλαίσιο, αλλά απαιτείται συνολικά η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υλοποιηθεί οι μνημονιακές υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις και απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας». Αντίθετα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν το κλίμα αβεβαιότητας διατηρηθεί και οι κλυδωνισμοί εξακολουθήσουν να βυθίζουν τη χώρα σε ύφεση τα κόκκινα δάνεια δεν θα μειωθούν, αλλά αντιθέτως θα γίνουν περισσότερα.

Σημείο «αιχμής» για τις τράπεζες αποτελεί η απομόνωση όσων -«κατ’ επάγγελμα»- επιλέγουν να μην πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, ενώ μπορούν, καταφεύγοντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις στο ασφαλές περιβάλλον του «νόμου Κατσέλη» κάνοντας, όπως σημειώνεται, κατάχρηση των ευεργετικών του διατάξεων.

Η «χρυσή τομή»
«Αγκάθι» στην εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια αποτελεί ο ρόλος των ξένων εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες όπως ζητά μερίδα των δανειστών της χώρας, θα πρέπει να έχουν ένα διευρυμένο οπλοστάσιο παρεμβάσεων στα χέρια τους, αγοράζοντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ασκώντας «επιθετικές» πολιτικές σε βάρος επιχειρηματιών και οικογενειών, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την ελληνική πλευρά.

Η λύση που προτείνει η ΤτΕ, προβλέπει ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον, με τις εταιρείες διαχείρισης να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας στη χώρα μας με αυστηρούς κανόνες και εξονυχιστικούς ελέγχους των μετόχων τους. Μάλιστα, όπως περιγράφεται στο σχετικό σχέδιο, τα funds θα έχουν τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης δανείων με τη χορήγηση νέου δανείου, χωρίς να εξαγοράζουν το δάνειο από την αρχική ελληνική τράπεζα. Αντιθέτως, μάλιστα, η χορήγηση του νέου δανείου θα απαιτεί τη συναίνεση της αρχικής τράπεζας στην οποία ουσιαστικά θα παραμένει και θα εξυπηρετείται το –εξυγιασμένο πλέον- δάνειο προς την επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων, ωστόσο, θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα του ξένου fund να μετέχει με ένα ποσοστό στη διαχείριση της επιχείρησης.

Η τύχη των επιχειρήσεων…

Ακόμη και αυτή η λύση, πάντως, βρίσκεται στο «στόχαστρο» κριτικής καθώς για πολλούς δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για την τύχη μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν υψηλό δανεισμό, είναι όμως βιώσιμες και με προοπτικές, αλλά αδυνατούν να αναχρηματοδοτήσουν σήμερα τα δάνεια τους λόγω της έλλειψης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η διάσωση μέσα από μια «βίαιη» αλλαγή της ομάδας που διοικεί την επιχείρηση, είναι κάτι που προβληματίζει την αγορά, καθώς θα απέτρεπε πολλές διοικήσεις εταιρειών με «κόκκινα» δάνεια να επιλέξουν μια τέτοια λύση, με το φόβο της απώλειας του ελέγχου της επιχείρησης. Ως ασφαλιστική δικλείδα, στην περίπτωση αυτή, έρχεται να λειτουργήσει η αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ υπό τον έλεγχο της οποίας προτείνεται να τεθούν και τα επιμέρους επιχειρηματικά πλάνα, και οι εταιρείες διαχείρισης και φυσικά τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση των ελληνικών τραπεζών, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως μέτοχοι (οιονεί) πολλών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας τα ξένα funds θα αδειοδοτούνται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αφού προηγουμένως έχουν υποβάλει:
λεπτομερείς περιγραφές των εργασιών διαχείρισης που θα εφαρμόσουν, στοιχεία οργάνωσης και διοικητικής δομής, στοιχεία για τα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξης των χαρτοφυλακίων που θα αναλαμβάνουν, περιγραφή των διαδικασιών που θα επιλαμβάνονται κατά την επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες η οποία θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες,
τα κριτήρια με τα οποία θα διαμορφώνουν τις επιμέρους λίστες «κόκκινων» δανειοληπτών,
στοιχεία για τη μετοχική τους σύνθεση, όπως επίσης και στοιχεία για τις πηγές από τις οποίες έχουν αντλήσει τα κεφάλαια (π.χ. επενδυτικό κεφάλαιο, ατομική επένδυση) με τα οποία θα αναχρηματοδοτήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες θέλουν τα ξένα funds να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ξενοδοχείων, επιχειρήσεων με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, ή εταιρειών που λειτουργούν σε δυναμικούς κλάδους όπως είναι για παράδειγμα το λιανεμπόριο, η ενέργεια ή οι τηλεπικοινωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα