«Έφυγε » ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Μαρωνίτης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

‘Έφυγε» σήμερα το πρωί από την ζωή ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ο φιλόλογος, ο μεταφραστής της αρχαιοελληνικής γραμματείας, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, Δημήτρης Μαρωνίτης σε ηλικία 87 ετών.

Η ζωή του

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στην Θεσσαλονίκη , όπου φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο της πόλης και συνέχισε τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολής της Θεσσαλονίκης.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με υποτροφία στην Γερμανία, ενώ το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου και δίδαξε ως εντεταλμένος υφηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή έως και το 1968.

Φυλακίστηκε από την δικτατορία

Μετά την επιβολή της δικτατορίας απολύεται από την θέση του, και συλλαμβάνεται για την αντιδιδακτορική του δράση. Με την μεταπολίτευση επανέρχεται στην Φιλοσοφική Σχολή όπου διδάσκει έως το 1996 ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε σειρά πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης από το 1994 – 2001 ήταν συντονιστής του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στην Μέση Εκπαίδευση», είχε μεταφράσει την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ενώ έγραψε σειρά βιβλίων , μονογραφίες και άρθρα, για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ. Ταυτόχρονα δημοσίευσε δοκίμια για τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Ρίτσο, τον Σαχτούρη, κοκ.

Το άρθρο «Έφυγε » ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Μαρωνίτης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα