Επί «ξυρού ακμής» η Ανατολή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εγγύς και Μέση Ανατολή διολισθαίνουν και πάλι στον φαύλο κύκλο της βίας. Συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ, βομβαρδισμοί στη Γάζα, κοκτέιλ- μολότωφ εναντίον Εβραίων κατοίκων της πόλης, πύραυλοι εναντίον στόχων της Χαμάς, πέτρες εναντίον των αστυνομικών, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα η απάντησή τους. Αυτό είναι το σκηνικό που πυροδότησαν η εκτέλεση των τριών Ισραηλινών μαθητών και η δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου ως πράξη αντεκδίκησης. Συγκρούσεις στο Ιράκ με εμπλοκή κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστών και με εξωτερική

βοήθεια. Κυβερνητικό αδιέξοδο στην Βαγδάτη. Η προοπτική διαμελισμού της χώρας προβάλλει ως πιθανή, καθώς όλοι ζητούν ένα κομμάτι της. Οι τζιχαντιστές και οι Κούρδοι θεωρούν ότι η προοπτική δημιουργίας ανεξαρτήτων κρατών είναι πλέον εφικτή.

Οι Κούρδοι

Έτσι ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε από το κοινοβούλιο της περιφέρειας να προετοιμάσει τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.Ο πρόεδρος ΜασούντΜπαρζανί δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος. Έξω από το κοινοβούλιο, πλήθος κόσμου διαδήλωσε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.«Έχουμε έρθει από την Αμαντίγια για να εκφράσουμε την στήριξή μας στον Μπαρζανί και στην ανακοίνωσή του για κουρδικό κράτος. Θα τον υποστηρίξουμε με την ψυχή μας, αλλά και με χρήματα, γιατί η συνύπαρξή μας με τη Βαγδάτη είναι πλέον ανυπόφορη. Τη μια είναι μαζί μας και την άλλη εναντίον μας», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές.

Στην προσπάθεια ανεξαρτησίας οι Κούρδοι έχουν ένα απρόσμενο σύμμαχο: την Τουρκία. Μέχρι πρόσφατα ήταν εχθροί. Η Άγκυρα ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει την ιδέα της κουρδικής αυτοδιοίκησης -στο Ιράκ ή την Συρία ή την Τουρκία- και είχε γενικά αρνηθεί να ενδώσει στα αιτήματα των Κούρδων της Τουρκίας για πολιτιστικά δικαιώματα. Αντ’ αυτού, προτιμούσε την καταστολή. Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι της περιοχής δεν ήταν ποτέ σε θέση να χωνέψουν την εξουσία του Ιράκ, της Συρίας ή της Τουρκίας και, διαφωνώντας με την αντιμετώπιση των Κούρδων εντός των συνόρων της Τουρκίας από την Άγκυρα, υποστήριξαν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), ένα βίαιο αυτονομιστικό κίνημα στην Τουρκία.

Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και οι εξελίξεις στο Ιράκ έχουν αρχίσει να τα αλλάζουν όλα αυτά. Αυτές τις μέρες, από την πλευρά της Τουρκίας, η κουρδική αυτονομία δεν φαίνεται κακή. Τα τμήματα του βόρειου Ιράκ και της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων είναι σταθερά και ειρηνικά -ένα τέλειο προπύργιο ενάντια σε απειλές όπως το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της al-Sham» (ISIS). Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία επιδεικνύει καλή συμπεριφορά με τους Κούρδους του Ιράκ, μοχθεί για τις σχέσεις της με τους Κούρδους της Συρίας, και ίσως τελικά να σπάσει το αδιέξοδο με τους Κούρδους στην επικράτειά της.Επίσης απέκτησαν ένα ακόμα σύμμαχο, το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο ομιλίας του σε δεξαμενή σκέψης στο Τελ Αβίβ ζήτησε την δημιουργία κουρδικού κράτους στο Ιράκ.

Σαουδική Αραβία, Αλ Κάιντα και Συρία

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει σχεδόν 30.000 στρατιώτες στα σύνορά της με το Ιράκ, μετά την απόσυρση των ιρακινών στρατιωτών από την περιοχή.Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης πάντως, αρνήθηκε ότι οι ιρακινοί στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.Στην Συρία, η Αλ Κάιντα ένωσε τις δυνάμεις της με την επικρατούσα αντάρτικη οργάνωση για να απωθηθεί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και τουΛεβάντε από το Χαλέπι και από άλλες πόλεις στα συριακά σύνορα.

Ρώσοι και Αμερικάνοι

Στο παζλ έχουν μπειΑμερικάνοι και Ρώσοι.Την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi παρέλαβε το Ιράκ, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρει, πέντε Su-25 έχουν ήδη παραληφθεί από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, έπειτα από συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, προκειμένου «να ενισχύσουν την πολεμική αεροπορία». Σύμφωνα με αξιωματικό του ιρακινού στρατού, Ρώσοι ειδικοί που έφτασαν στη χώρα θα παρέχουν την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, πηγή της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας είχε αναφέρει στο Interfax ότι το Ιράκ «πρόκειται να παραλάβει έναν αριθμό αεροσκαφών Su-30MKI, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις ινδικές αεροπορικές δυνάμεις και επιστράφηκαν στο Ιρκούτ μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας. Τα εν λόγω αεροσκάφη είχαν σταλεί σε εργοστάσιο της Λευκορωσίας για επισκευή. Έπειτα αρκετά από αυτά πουλήθηκαν στην Ανγκόλα, ενώ τα εναπομείναντα (πέντε ή έξι) ενδέχεται να σταλούν στο Ιράκ», σχολιάζοντας δήλωση του Ιρακινού προέδρου Νούρι αλ Μαλίκι ότι η χώρα του έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθευτεί αρκετά αεροσκάφη Sukhoi από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση Σύρων επαναστατών κατά του ΙΚΙΛ, ενώ έστειλε και μερικές εκατοντάδες επιπλέον πεζοναύτες ως συμβούλους και ως πρόσθετο προσωπικό για την φύλαξη της πρεσβείας. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στο Κογκρέσο ο πρόεδρος ΜπαράκΟμπάμα ενέκρινε την αποστολή 200 επιπλέον στρατιωτών την Δευτέρα, στην οποία θα συμπεριληφθούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πενταγώνου, Υποναύαρχο Τζον Κίρμπι, τα στρατεύματα αφίχθησαν στο Ιράκ και προστέθηκαν στους 275 στρατιώτες που απεστάλησαν στην περιοχή τον περασμένο μήνα.Τα στρατεύματα αυτά είναι διαφορετικά από τους 300 στρατιωτικούς συμβούλους που εστάλησαν στην περιοχή για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της χώρας ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και Λεβάντε», που έχει αποκτήσει τον έλεγχο σημαντικών πόλεων και απειλεί την Βαγδάτη με επίθεση. Συνολικά, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που εστάλη στο Ιράκ ανέρχεται στους 800.

Το άρθρο Επί «ξυρού ακμής» η Ανατολή εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα