Επικοινωνία στη σχέση: Το Α και το Ω για ποιοτική και ουσιαστική σύνδεση

Γράφει η Βασιλική Τσίγγα

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν όλες οι σχέσεις και κυρίως οι συναισθηματικές, είναι η έλλειψη της εποικοδομητικής και ουσιαστικής επικοινωνίας.

Η ποιότητα της σχέσης, αντικατοπτρίζει τη ψυχοσύνθεση των συντρόφων, από τις πεποιθήσεις τους και το αξιακό τους σύστημα.

Πάνω από όλα θα πρέπει να διαθέτουν αυτογνωσία και ανοιχτή καρδιά προς την αληθινή αγάπη.

Τι θέλουν και τι δεν θέλουν από το σύντροφο τους, τι αναζητούν και τι προσδοκούν.

Για να ισορροπήσουν και να ενισχυθούν ως ζευγάρι, το οικοδόμημα του ζωντανού αυτού οργανισμού

που ονομάζεται σχέση, οφείλουν να το κτίσουν πάνω σε στέρεες, ακλόνητες βάσεις.

Με θετική πρόθεση, με διάθεση για ουσιαστικό και ευγενικό διάλογο, με αλήθεια και καθαρότητα ψυχής και από τις δυο μεριές.

Για να έχουν καλή συναισθηματική ζωή, θα πρέπει να εκφράζουν ελεύθερα την αλήθεια τους ο ένας προς τον άλλον, χωρίς φόβο, κριτική και επίκριση. Με εμπιστοσύνη, με σεβασμό, με εκτίμηση, αλλά και με αποδοχή στη διαφορετικότητα του άλλου.

Εποικοδομητική και ουσιαστική επικοινωνία, σημαίνει μιλάω μεν, αλλά κυρίως ακούω τον άλλον με διάθεση να τον κατανοήσω, να αφουγκραστώ τις εσωτερικές του ανάγκες.

Του αφήνω ζωτικό χώρο να εκφράσει τις σκέψεις του, τους βαθύτερους προβληματισμούς του, ίσως και τις ανασφάλειες, μέσα στη σχέση.

Κάθε τι που ομορφαίνει τον εσωτερικό τους κόσμο, αλλά και αυτά που ενοχλούν (παράπονα, αδυναμίες) ώστε να δώσουν άμεσα λύση, να μετουσιωθούν καταστάσεις που εγκλωβίζουν την ομαλή ροή της σχέσης.

Η σιωπή σχεδόν ποτέ δε βοήθησε, τουλάχιστον στο να έρθουν πιο κοντά ψυχικά οι δύο σύντροφοι, απεναντίας τους οδήγησε σε συναισθηματική απομάκρυνση, κυρίως μοναξιά και απογοήτευση.

Μοίρασμα είναι η επικοινωνία . Μοίρασμα σκέψεων, λέξεων. Μοίρασμα συναισθημάτων, επιθυμιών και ονείρων.

Αμεσότητα θέλει στο λόγο, θετική ενέργεια, να προσεγγίσεις το σύντροφο σου ως κομμάτι του εαυτού σου, ως αδελφή ψυχή σου, ως φίλο σου, συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο ζωής σου.

Ποτέ ως αντίπαλο, ποτέ ως εχθρό, αλλά ενωμένοι μαζί, για το κοινό καλό της σχέσης, για την ευημερία, την ευδαιμονία , για την ανώτερη εξέλιξη και πρόοδο της.

Αλλά και ο μεθυστικός και αξιόπιστος έρωτας, μαζί με την τρυφερότητα και τη στοργικότητα είναι στοιχεία ποιοτικής επικοινωνίας.

Οι ερωτευμένοι μιλάνε με τα μάτια, εκπέμπουν φως μαγικό, με κωδικούς μυστικούς και γλώσσα ανώτερη, γνωρίζουν πότε ο σύντροφος τους χαίρεται, λυπάται.

Μια Θεϊκή ενέργεια, γιατί εδώ υπάρχει η ένωση δυο ψυχών.

Όταν η δοτικότητα και η γενναιοδωρία των συντρόφων πρυτανεύει μέσα στη σχέση, ο δρόμος για την συνεχή ευτυχία είναι μονόδρομος.

Η αμοιβαία αφθονία και η ευημερία των καλών-θετικών συναισθημάτων μαζί με την πίστη, καταφέρνουν να φέρουν σε μεγάλο βαθμό την αρμονία στο ζευγάρι.

Χρειάζεται να επιθυμούν για να χτίσουν και να οικοδομήσουν και οι δυο σύντροφοι μαζί, τη σχέση τους.

Η άρνηση του εγώ, ξεκλειδώνει τις κλειστές πόρτες της καρδιάς και ευφραίνεται στο εμείς.

Εσύ κι Εγώ, γίνεται Εμείς μαζί.

Όλα είναι θέμα θέλησης, εσωτερικής δύναμης και σταθερής αποφασιστικότητας.

Τολμώ και επιλέγω να διεκδικώ τα καλύτερα στη ζωή μου, γιατί τα αξίζω.

Τολμώ και επιλέγω να Αγαπώ με Αλήθεια.

Και όπως αναφέρει  ο Λέο Μπουσκάλια «η αγάπη δεν είναι δρόμος, είναι συμμετοχή και μοιρασιά. Το να ζεις με τη φιλοσοφία της αγάπης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής».

Ας επικοινωνήσουμε όλοι μας μεταξύ μας με αγάπη, με τρυφερότητα, με καλοσύνη και με εμπιστοσύνη.

Ας μοιράσουμε Πνοή Ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα