Γέφυρες και ρήγματα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Νίκου Καραμάνογλου

Σε γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και στον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στη Ασία και την Ευρώπη, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη χώρα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε κατά το ταξίδι του στη χώρα της Άπω Ανατολής. Και πράγματι φαίνεται πως ο Πειραιάς μετατρέπεται σε σταθμό του κινεζικού δρόμου προς την Ευρώπη, καθώς η Cosco προτίθεται να επενδύσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο λιμάνι. Παράλληλα, η ελληνική αγορά ενισχύεται με την είσοδο της 4ης

εταιρείας παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία, της Alibaba (online αγορά προϊόντων), καθώς και της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας ZTE.

Αποτιμώντας συνολικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρoυαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Στο εσωτερικό βέβαια μέτωπο τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα, παρόλες τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά. Η χαίνουσα πληγή της οικονομίας και ο κώδωνας του κινδύνου, που κρούουν οι παράγοντες της αγοράς μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις με τα μεγάλα λουκέτα, που ήρθαν να προστεθούν στην ήδη χειμαζόμενη επιχειρηματική κοινότητα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και αποτελούν πρόκληση για την κυβέρνηση.

Όσον αφορά δε στο θέμα του κυβερνητικού σχεδίου για εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, φαίνεται πως οι απαιτούμενες 200 ψήφοι των βουλευτών δεν μαζεύονται. Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και κάποιοι από τους ανεξάρτητους, δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός, γεγονός που από μόνο του προμηνύει -παρά τα ειωθότα του ελληνικού καλοκαιριού- πολιτική κινητικότητα.

Το άρθρο Γέφυρες και ρήγματα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα