Η χώρα επί ξυρού ακμής – Προσοχή να μην χαθεί ο έλεγχος…

Του Γιώργου Αυτιά

Μεταναστευτικό, κοινωνία, οικονομία βρίσκονται ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών… Το μεταναστευτικό λειτουργεί ως ατομική βόμβα έτοιμη να σκάσει πάνω από την Ελλάδα των απίστευτων οικονομικών προβλημάτων. Η κοινωνία βράζει εν μέσω τεραστίων προβλημάτων ανεργίας, καθόδου του βιοτικού επιπέδου και αλλεπάλληλων κοινωνικών κραδασμών. Η οικονομία κινείται σε τροχιά κάμψης, με μηδαμινές εξαγωγές, αγορά στο κενό και τράπεζες

σε υπολειτουργία λόγω των κάπιταλ κοντρόλ.

Η κυβέρνηση, φορτωμένη τις υποσχέσεις της, γονατίζει όχι μόνο από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, αλλά και λόγω της εγγενούς της αδυναμίας να κυβερνήσει σωστά. Τα πολιτικά κόμματα, κατώτερα των περιστάσεων, αδυνατούν να εκφράσουν τον σφυγμό του Έλληνα πολίτη. Τί μένει λοιπόν; Αυτό που τώρα απαιτείται είναι να μην χαθεί ο έλεγχος της χώρας. Κυβέρνηση και κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και πολίτες, ως μία γροθιά, να δουν όλοι μαζί το μέλλον της χώρας πριν είναι αργά…

Η κυβέρνηση να σταματήσει τους πολιτικούς εγωισμούς και τα παιδαριώδη «εγώ»! Η αντιπολίτευση να βελτιώσει την κριτική της -κάτι που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και να δει περισσότερο εθνικά τα μείζονα θέματα. Τα όσα θα συμβούν αυτό το διήμερο θα είναι καθοριστικά για τα επόμενα έτη. Η χώρα έχει μπει σε τρεις πολυεπίπεδες περιδινήσεις: Προσφυγική, κοινωνική, οικονομική. Έχουν υποχρέωση και καθήκον να συνεργαστούν όλοι μαζί. Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί τα πάνδεινα με τα συνεχή μνημόνια. Ας είναι αυτό το τέλος μιας κακής διαδρομής. Η χώρα κινείται επί ξυρού ακμής. Όλοι μαζί σπεύστε να λύσετε το πρόβλημα. Προσοχή: Μην χαθεί ο έλεγχος…
Είπαν…

Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
«Οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα για δύο με τρία χρόνια… Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα…, τόνισε ο κ. Μουζάλας, ενώ μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους… Το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την πίεση που δέχτηκαν από τον πρόεδρο της ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ, από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν». Τέλος, είπε ότι «θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών».

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας
«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε. Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, που υπεραμύνεται της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπάρξει νέα περικοπή των συντάξεων και καταγγέλλει ως παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται ο Πολ Τόμσεν και τα οποία ανεβάζουν τη δαπάνη του δημοσίου για τις συντάξεις στο 10% του ΑΕΠ.

Νίκος Δένδιας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
«Εκεί που είχε φτάσει η χώρα και με την πλήρη απαξίωσή της καταλαβαίνω ότι δεν υπήρχαν επιλογές άρνησης, αλλά είναι φανερό ότι ακόμα και σε αυτήν την έσχατη στιγμή, η κυβέρνηση τα έκανε σαλάτα, δεν διασφάλισε τους όρους ανάμειξης του ΝΑΤΟ με τρόπο που να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία να δημιουργεί επιπλέον στοιχεία στήριξης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο μέσα από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό. Γενικά, με αυτήν την κυβέρνηση, αυτό που μπορώ να πω, είναι ο Θεός να μας φυλάξει. Δηλαδή, δεν βλέπω κάτι στο οποίο τα πράγματα να μην γίνονται πιο επικίνδυνα κάθε μέρα που περνάει».

Νίκος Βούτσης, πρόεδρος Βουλής
«Πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο της επιτήρησης το συντομότερο δυνατό, να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός, επενδυτικός νόμος. Εκεί πρέπει να μπουν οι διατάξεις αυτές για τα νησιά, ώστε το γρηγορότερο, μέσα στην επόμενη διετία, σε αυτή τη Βουλή, η χώρα να κλείσει αυτήν την πάρα πολύ επώδυνη διαδρομή. Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε εδώ να τα λέμε να κάνουμε αναλύσεις και απογραφές, αλλά δεν θα αφορούν τα νέα παιδιά. Αν υπήρχε το στοιχείο προόδου στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν γιατί κάθε γενιά είχε ρεαλιστικά μεγαλύτερες προσδοκίες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Είναι η πρώτη γενιά που ξεκίνησε με πολύ μικρότερες προσδοκίες και ψαλιδισμένες».

Keywords
Τυχαία Θέματα