«Κούρεμα» από 10%-38% σε επιπλέον 120.000 επικουρικές-οι κατηγορίες που πλήττονται

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Παρά τα αλλεπάλληλα κύματα περικοπών , το Ενιαίο Επικουρικό ταμείο θα συνεχίσει να καταβάλλει συντάξεις ρευστοποιώντας την περιουσία του, καθώς το έλλειμμα του ταμείου που υπολογίζεται στα 540 εκατ, ευρώ για το 2016 δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί. Καθώς τα τρία πακέτα μειώσεων που αφορούν σε περίπου 250.000 συνταξιούχους έκλεισαν την «ψαλίδα» του ελλείμματος κατά 360 εκατ. ευρώ αλλά δεν στάθηκαν ικανά να το μηδενίσουν.

Ο χάρτης των μειώσεων

Στις πρώτες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο, και οι οποίες αφορούσαν

σε 66.900 επικουρικές συντάξεις, τις πιο σημαντικές απώλειες είχαν οι συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ οι οποίοι υπέστησαν μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20%, και οι δημοτικοί υπάλληλοι με μείωση 16%

Στο δεύτερο κύμα μειώσεων του Σεπτεμβρίου θα γίνει επανυπολογισμός περίπου 805.000 χιλιάδων συντάξεων εκ των οποίων θα υπάρξουν μειώσεις σε περίπου 150.000 συντάξεις που σε περιπτώσεις θα προσεγγίσουν, το 38%.

Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που θα υποστούν περικοπές κατά τις πληρωμές της 2ας Σετεμβρίου είναι οι εξής :

• Το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με μεσοσταθμική μείωση 15%
•Το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων με μεσοσταθμική μείωση 14%
• Το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας όπου η μείωση θα κυμανθεί στο 13%
•Το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων όπου η μέση μείωση θα είναι 20%
•Το ΤΑΠΤΠ – Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) όπου η μέση μείωση θα είναι 35%
•Το ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας που και εδώ η μείωση θα κυμανθεί στο 35%
•Οριακές θα είναι οι απώλειες για τις επικουρικές της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) , που θα κινηθούν κατά μέσο όρο κάτω από 10 ευρώ

Σημειώνεται ότι με το τρίτο και τελευταίο πακέτο επανυπολογισμού το οποίο αφορά σε 120.000 συντάξεις κλείνει ο κύκλος αναδιάρθρωσης των 1,23 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων.

Τι θα γίνει στις πληρωμές του Οκτωβρίου

Επισημαίνεται ότι κατά την πληρωμή των συντάξεων του Οκτωβρίου πέραν των μειώσεων του τρέχοντος μηνός θα ενσωματωθεί και η πρώτη δόση επιστροφής των αναδρομικών, που αφορά στην αναδρομική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που θα γίνει σε τρεις δόσεις Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε νέα μείωση της επικουρική σύνταξης ως αποτέλεσμα του τρίτου κύματος αναπροσαρμογής και επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Ταυτόχρονα δρομολογείται το «κούρεμα» των πολλαπλών συντάξεων που ανέρχονται πάνω από τα 3.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πλαφόν μειώσεων των πολλαπλών συντάξεων έχει αναπροσαρμοστεί καθώς το προηγούμενο που ίσχυε ήταν τα 3.680 ευρώ.

Το άρθρο «Κούρεμα» από 10%-38% σε επιπλέον 120.000 επικουρικές-οι κατηγορίες που πλήττονται εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα