Κρεμμύδια συντήρηση: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Τα οφέλη στην υγεία μας όταν καταναλώνουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε καθημερινή χρήση, είναι πολλαπλά και έχουν θρεπτική αξία στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καταπολεμώντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα κερσετίνης, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, που μειώνει την υπέρταση. Μάλιστα σε αναφορές από αρχαιολογικές μελέτες, το κρεμμύδι χρονολογείται τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι

λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Στο Μεσαίωνα δε, χρησιμοποιήθηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και προσφερόταν και ως δώρο.

Το σκόρδο, μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση 4 σκελίδων σκόρδου την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών. ‘Έχουμε αναφορές όπου οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το σκόρδο για θεραπευτικούς λόγους. Ανήκει στην οικογένεια των allium (όπως τα κρεμμύδια και τα πράσα) και περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, η οποία όταν καταναλώνεται τακτικά, βελτιώνει τη συνολική υγεία. Η αλισίνη είναι επίσης υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του και επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνες Β6 και C, σελήνιο και φυτικές ίνες, έχει μερικές θερμίδες και  άφθονες πρωτεΐνες.

Χρήση και αποθήκευση για φρέσκα κρεμύδια και σκόρδα

Παρόλο που για τα διάφορα λαχανικά η αποθήκευση και η συντήρηση τους επιβάλεται στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα, για τα κρεμμύδια και τα σκόρδα αυτό δεν ισχύει. Απεναντίας, για να διατηρηθούν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 6 μήνες φρέσκα, χρειάζεται να αποθηκευτούν σωστά και μακριά από το ψυγείο. Το ψυγείο δημιουργεί ένα κρύο και υγρό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και μαλακώνει τα κρεμμύδια και το σκόρδο σας. Όπως εξηγούν οι Mei και Irene, σεφ στο Mei Mei Dumplings ειδικές στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, εξηγούν ότι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, διατηρούνται περισσότερο καιρό φρέσκα εκτός ψυγείου, αποθηκευμένα σε ένα ντουλάπι ή σε ένα συρτάρι της κουζίνας.

Στην ιστοσελίδα τους Food Waste Feast, αναφέρουν: «Τα περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδα που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ έχουν “ωριμάσει”, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αποξηρανθεί ειδικά για αποθήκευση. Αυτοί οι βολβοί, με ξερά εξωτερικά στρώματα και χωρίς πράσινα μέρη, μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος με λίγο αερισμό. Αποφύγετε να τα διατηρείτε σε πλαστικές σακούλες όπου μπορεί να συσσωρευτεί υγρασία».

Σωστή αποθήκευση

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, χρειάζονται καλή κυκλοφορία του αέρα για να διατηρηθούν φρέσκα, γι’ αυτό πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ανοιχτό δοχείο. Επιπλέον, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό μέρος, καθώς το ηλιακό φως, έχει την ιδιότητα να προκαλεί την ανάπτυξη βλαστών, οι οποίοι θα επιταχύνουν την αλλοίωσή τους. Οι ειδικοί της Stop Food Waste, ενός οργανισμού βιωσιμότητας, εξηγούν: «Τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για 3-6 μήνες όταν αποθηκευτούν σωστά. Διατηρήστε τα σε ένα καλάθι ή χάρτινη σακούλα όπου μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας».Οι Mei και Irene εξηγούν: «Τα κρεμμύδια και το σκόρδο με πράσινους βλαστούς μπορούν ακόμα να καταναλωθούν. Αφαιρέστε τον βλαστό του κρεμμυδιού πριν τη χρήση, ενώ ο βλαστός του σκόρδου είναι βρώσιμος. Ακόμα και αν τα εξωτερικά στρώματα των κρεμμυδιών είναι καφέ, μπορείτε απλά να τα αφαιρέσετε και να χρησιμοποιήσετε τα εσωτερικά στρώματα που παραμένουν ανέγγιχτα».

Ολόκληρα κρεμμύδια και σκόρδα μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα έως και 6 μήνες, όταν αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από πλαστικές σακούλες και το ψυγείο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ένας βολβός σκόρδου ή κρεμμυδιού σπάσει, μένουν μόνο λίγες μέρες πριν χαλάσει και μόνο τότε θα πρέπει αυτά τα λαχανικά να διατηρηθούν στο ψυγείο. Η Mei και η Irene είπαν: «Μόλις ξεφλουδιστεί ένα κρεμμύδι ή μια σκελίδα σκόρδο, φυλάξτε τα σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο». Έχοντας λοιπόν επελέξει τη σωστή μέθοδος αποθήκευσης τροφίμων, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, θα διατηρηθούν φρέσκα για πολύ περισσότερο κι έτσι μπρεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρεμμύδια, Ποιος,kremmydia, poios