Μέτρα για ανεμβολίαστους Ελλάδα: Τέλος οι κλειστοί χώροι, με τεστ στη δουλειά

Ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός και η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα θα αυξήσει κατακόρυφα τα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα νέα δέσμη μέτρων, με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο επίκεντρο.  Στόχος της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να βάλει «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, με απαγόρευση εισόδου σε χώρους συνάθροισης και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Τα νέα μέτρα

θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:00 από τον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και θα αφορούν κυρίως αυτούς. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πλέον πολλές απαγορεύσεις για την συμμετοχή τους στην καθημερινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μπαρ που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους με το σκεπτικό ότι είναι χώροι όπου οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με την μάσκα. Όσον αφορά τα θέατρα και τους κινηματογράφους εξετάζεται, και θεωρείται το πιθανότερο, να επιτρέπεται η είσοδος και με τεστ 48 ωρών και απαραίτητη τη χρήση μάσκας για όλους τους παρευρισκόμενους.

Με rapid tests σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε δημόσιο τομέα. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται 2 test την εβδομάδα. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Μεταξύ των μέτρων που θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύουν το φετινό φθινόπωρο είναι:

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) πολίτες, ενώ στους ανοικτούς η χρήση μάσκας θα καθορίζεται από τον «συνωστισμό»

– Υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, 2 τεστ/εβδομάδα θα κληθούν να κάνουν όσοι απασχολούνται στην εστίαση και την εκπαίδευση καθώς και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής ζωής,

– Σε θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες η είσοδος θα επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους μόνον με την προσκόμιση πρόσφατου rapid test με αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα,

– Σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, η είσοδος ομοίως θα επιτρέπεται με επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού ή με αρνητικό διαγνωστικό τεστ,

– Στους χώρους άθλησης (ανοικτούς και κλειστούς) καθώς και στα γήπεδα οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο, με κατά περίπτωση χρήση μάσκας, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόσβαση και πάλι μόνο βάσει του αποτελέσματος του διαγνωστικού τους τεστ.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό 65% λιγότερο

Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο «όπλο» κατά του κορωνοϊού είναι το ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν μεν να κολλήσουν τον ιό, ωστόσο έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν. Τη διαπίστωση αυτή υποστήριξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι «κολλάνε τον ιό και οι οι εμβολιασμένοι και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο. Όμως τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Οικονόμου: Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος των αρνητών του εμβολιασμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι λόγοι όσων αρνούνται τον εμβολιασμό δεν είναι πια αποδεκτοί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα «δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων». Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις.

Εξετάζεται εκ νέου η χρήση μάσκας παντού κι από όλους

Παράλληλα, η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι κι αυτό ένα μέτρο που εξετάζεται. Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Επίσης, υπογράμμισε ότι στο θέμα της μάσκας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα.

Εμβολιαστική θωράκιση 80.000 ευπαθών πολιτών με τρίτη δόση

Παράλληλα, έτοιμος είναι όλος ο μηχανισμός για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε περίπου 80.000 συμπολίτες μας που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό λόγω σοβαρών υποκείμενων παθήσεων. Η Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έχει εξασφαλισμένη επάρκεια δόσεων εμβολίων και έτσι έχει άμεσα τη δυνατότητα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για τις ενισχυτικές δόσεις. Όπως ανέφερε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού».

Ο εμβολιασμός των πολιτών με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech ή Moderna) θα μπορεί να γίνει στις κλινικές ή τα νοσοκομεία όπου παρακολουθούνται για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τα οποία πάσχουν.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού για την γ’ δόση έχουν ασθενείς που ανήκουν στις ακόλουθες ομάδες:

– Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

– Όσοι είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακή κάθαρση.

– Άτομα με όλες τις μορφές καρκίνου υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου αγωγή), αιματολογικές νεοπλασίες κατά την τελευταία πενταετία.

– Ατομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου «η χορήγηση της τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τον βασικό εμβολιασμό και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ενώ ένας άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση των αντισωμάτων που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου».

Ολοκλήρωση εμβολιασμού για μέγιστη προστασία

Η Ελλάδα κατέχει μεν ικανοποιητική θέση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ιδίου πληθυσμιακού μεγέθους- σε ότι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη καθώς έως και χθες είχαν εμβολιαστεί πλήρως 5.635.437 συμπολίτες μας (62,7% του ενήλικου πληθυσμού, μακριά ακόμα από το επιθυμητό 75-80% για ένα στέρεο τείχος ανοσίας). Ωστόσο, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και των ανεμβολίαστων ατόμων».

Και υπενθύμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού σχήματος λέγοντας ότι, «ο εμβολιασμός με δυο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων».

Με τη σειρά του ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού πράγμα που σημαίνει ότι «κάποιος μπορεί να κλείσει το ραντεβού του για εμβολιασμό σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας αυθημερόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέτρα, Ελλάδα, Τέλος,metra, ellada, telos