Οι δανειστές ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα έως 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εκ των δανειστών, έχουν θέσει θέμα, με μήνυμα που έχουν αποστείλει τόσο στην κυβέρνηση όσο και την Κομισιόν λήψης επιπρόσθετων μέτρων της τάξης των 100-150 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καλυφθεί το ποσό που θα χαθεί από την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι απαιτήσεις των δανειστών

Τα συγκεκριμένα μέτρα επιδίωξη είναι να εφαρμοστούν το 2017 και αποσυνδέονται από το έκτακτο επίδομα

που δόθηκε στους συνταξιούχους. Ενδεικτικό των διαφορετικών απόψεων που ενυπάρχουν στις τάξεις των δανειστών είναι η δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί που έσπευσε να δώσει σήμα λήξης της κρίσης χαιρετίζοντας την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ περί ενεργοποίησης των διαβουλεύσεων για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι ακραίες απαιτήσεις των δανειστών που αυτή την φορά φορτίζονται αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά, καταδεικνύουν την έκδηλη δυσπιστία -κυρίως της Γερμανίας- σε ότι αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η μόνιμη αξίωση του Βερολίνου είναι η πλήρης υποταγή της Αθήνας στο γράμμα των συμφωνιών. Εξάλλου η συγκεκριμένη απαίτηση για το ΦΠΑ δεν συνδέεται με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά λειτουργεί -ανάμεσα στα άλλα- ως μέσο πίεσης εκ μέρους των δανειστών στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ουσιαστικά το ζήτημα που μπαίνει από τους δανειστές, αναδύεται ως ένα επιπρόσθετο μέτωπο, που προστίθεται σε αυτά που είναι ήδη ανοικτά και αφορούν τόσο στα εργασιακά ζητήματα και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, όσο και στην σκληρή διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Με τους δανειστές να επιδιώκουν να διατηρηθεί αμείωτη η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση σε μια απόπειρα να καταδειχθεί ότι μονομερείς ενέργειες χωρίς την έγκριση των δανειστών δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Το άρθρο Οι δανειστές ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα έως 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα