«Πόλεμος» Πολιτείας- Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το μάθημα των θρησκευτικών , και ειδικότερα η αναμόρφωση στην ουσία και στην μεθοδολογία διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος, όπως προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας και ειδικότερα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «επικίνδυνα» τα νέα προγράμματα σπουδών. Ενώ ο αρμόδιος

Υπουργός Νίκος Φίλης σε δηλώσεις που έκανε, επεσήμανε ως «ακατανόητη κινδυνολογία» ,την αντίδραση της Εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : Τα καινούργια προγράμματα είναι απαράδεκτα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων τόνισε πως το μάθημα των θρησκευτικών περνάει μια κρίση, και απαιτείται η στενή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τι μάθημα των Θρησκευτικών να είναι απόρροια διαβούλευσης των δύο θεσμών. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναβάλλει με δική του πρωτοβουλία τις αλλαγές που σχετίζονται με μάθημα των Θρησκευτικών, και οι οποίες προωθούνται με πρωτοβουλία «ενός η μερικών ανθρώπων» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενώ επεσήμανε περαιτέρω : «Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη μέσα στην εκκλησία στη σχέση της με την πολιτεία».

Νίκος Φίλης : Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα

Ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απαντώντας στις εν λόγω δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, κατέστησε σαφές πως το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα μάθημα όπως και τα υπόλοιπα μαθήματα, ενώ σημείωσε πως οι αλλαγές που προωθούνται στα προγράμματα σπουδών που αφορούν στα θρησκευτικά είναι αποτέλεσμα τριετούς πιλοτικής εφαρμογής , και πολύμηνου διαλόγου με εκπροσώπους της Εκκλησίας, θεολόγους και εκπαιδευτικούς.

Ενώ επεσήμανε με έμφαση πως, «η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».

Εξάλλου ο Νίκος Φίλης σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε καταστήσει διαυγής την θέση του για τον ρόλο της Εκκλησίας, όπου είχε καυτηριάσει την στάση της σε σημαντικές καμπές της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας, όπως η Κατοχή και η Χούντα.

Ο χάρτης των αλλαγών που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας

Συγκεκριμένα από το σχολικό έτος 2016-2017 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στην διδασκαλία των θρησκευτικών που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης , όπως και σε όλους τους επιμέρους τύπων σχολείων.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε αυτό να αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός μαθήματος θρησκειολογίας, που θα δίνεται ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στην διδασκαλία της Ορθοδοξίας. Παράλληλα θα διδάσκονται και τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, όπως επιπρόσθετα ο Ιουδαϊσμός και ο Ισλαμισμός αλά και στοιχεία και από άλλες θρησκείες όπως ο Βουδισμός.

Ειδικά για την σχολική βαθμίδα του Δημοτικού η διδασκαλία τόσο Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης θα πραγματοποιείται μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ώστε το μάθημα να αποκτήσει ελκυστικό χαρακτήρα για τους μαθητές. Ενώ η εικονογράφηση των βιβλίων των νέων προγραμμάτων σπουδών, έχουν γίνει από τον Φίκο, έναν street art καλλιτέχνη, που προσεγγίζει την εικονογράφηση μέσα από τη τέχνη του γκράφιτι.

Το άρθρο «Πόλεμος» Πολιτείας- Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα