«Ρουκέτα» για ελληνικό γάλα-γιαούρτι! Το κόλπο με τη «σκόνη»

«Φωτιά» στην αγορά γάλακτος βάζει υπουργική απόφαση καθώς θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές και ανακατατάξεις.

Και αυτό γιατί, αποσυνδέεται το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού για την «ευθυγράμμιση» μας με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με αποτέλεσμα να αφήνεται όχι απλώς «παράθυρο» αλλά ολόκληρη «πόρτα» για τη χρήση σκόνης γάλακτος!

Το προσχέδιο της απόφασης-βόμβα

Η εφημερίδα «Εθνος» δημοσιεύει το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που διαφοροποιεί δραστικά τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και «δυναμιτίζει»

την αγορά αφού στρώνεται το «κόκκινο χαλί» για τη μαζική εισαγωγή φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Εν ολίγοις, η χώρα μας προχωρά στην «κατάργηση» της ιδιαιτερότητας ενός ελληνικού προϊόντος με ισχυρό brand name και εξαγωγική αξία που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι Τσέχοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι για τα δικά τους γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και διεκδικεί να παρασκευάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο ελληνικό γιαούρτι.

Ολική ανατροπή στην αγορά γάλακτος

Η απαλειφή του όρου «νωπό γάλα» αλλάζει τα θεσμικά δεδομένα για τις προϋποθέσεις παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού.

Αυτό διαφαίνεται στο προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που υποβλήθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη «ρουκέτα» στην εγχώρια αγορά μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

Οι «καινοτομίες» βρίσκονται στην περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και ανοίγουν τον δρόμο για εισαγωγές φθηνού νωπού γάλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι επίμαχες παράγραφοι του προσχεδίου

– Γιαούρτια των οποίων η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη αυξήθηκε με την αφαίρεση του γάλακτος τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που δεν προστέθηκαν εκούσια σε συμπυκνωμένη μορφή, φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».

– Γιαούρτια τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που προστέθηκαν εκούσια με την προσθήκη συμπυκνωμένων συστατικών πρωτεϊνών γάλακτος πριν από την έναρξη της διαδικασίας ζύμωσης φέρουν τη ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου».

Keywords
Αναζητήσεις
ti eine rouketa
Τυχαία Θέματα