Απατεώνες έταζαν δουλειές και... ξεζούμιζαν άνεργους

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑπατεώνες έταζαν δουλειές και... ξεζούμιζαν άνεργουςΤρίτη, Δεκέμβριος 23, 2014 - 17:35

ΠΟΝΤΑΡΑΝ στον εφιάλτη της ανεργίας και τάζοντας θέσεις στο Δημόσιο θησαύριζαν «ξεζουμίζοντας» ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω κρίσης και έψαχναν απεγνωσμένα μεροκάματο. Πολλά είναι τα θύματα των δύο απατεώνων, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από δύο διαφορετικές καλοστημένες κομπίνες εξαπάτησης ανέργων, τις οποίες ξεσκέπασε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Περισσότερο ευρηματικός ήταν ένας 49χρονος υπάλληλος

στην καθαριότητα του Δήμου Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έπειθε τα θύματά του ότι γνώριζε πότε επρόκειτο να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας στην καθαριότητα του Δήμου. Ετσι, όχι μόνο τους έπαιρνε χρήματα για να τους εξασφαλίσει μία θέση, αλλά έκανε στους «υποψηφίους» και μαθήματα οδήγησης με απορριμματοφόρα και σάρωθρα του δήμου προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία!


Ο συλληφθείς φέρεται ότι «ψάρευε» άνεργα θύματα σε καφετέριες και έπιανε φιλίες μαζί τους, ώστε να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Αφού τους έπαιρνε χρήματα ως αντάλλαγμα για να τους βολέψει σε θέση που δήθεν θα προκηρυσσόταν, παρίστανε και τον εκπαιδευτή παραδίδοντας πρακτικά μαθήματα οδήγησης, φυσικά αντί αμοιβής! Ο αδίστακτος 49χρονος δεν σταματούσε να «γδύνει» τα θύματά του ζητώντας περισσότερα χρήματα, με τον ισχυρισμό ότι απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά για την υποτιθέμενη πρόσληψή τους. Αλλες φορές παρίστανε τον διαμεσολαβητή που αναλάμβανε να διεκπεραιώσει εκκρεμότητες με άδειες ικανότητας οδήγησης και έπαιρνε χρήματα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί προκύπτει ότι το «γραφείο ευρέσεως εργασίας» του δημοτικού υπαλλήλου τού επέφερε κέρδος πάνω από 47.000 ευρώ από δεκατρία θύματα, ενώ κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να αποσπάσει επιπλέον 1.500 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατηγορείται και για άλλες δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες έπεισε ισάριθμα θύματα να πάρουν τραπεζικά δάνεια για δήθεν κοινή επαγγελματική συνεργασία τους, αλλά τελικά κράτησε για λογαριασμό του όλα τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν.

Ο εγκέφαλος

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν και άλλα τέσσερα άτομα που έταζαν δουλειά σε ανέργους. Ως εγκέφαλος αυτής της σπείρας που εξαπάτησε δεκαέξι άτομα παίρνοντάς τους συνολικά περίπου 30.000 ευρώ κατηγορείται ένας 42χρονος ο οποίος εμφανιζόταν σε ανέργους ως ανώτερο στέλεχος της ΔΕΗ και υποσχόταν ότι θα μεσολαβούσε προκειμένου να βρουν δουλειά στην επιχείρηση. Αλλες φορές παρίστανε είτε τον ιδιοκτήτη είτε το μεγαλοστέλεχος επιχείρησης, ενώ είχε πλούσια γκάμα, καθώς παρίστανε και τον ιδιοκτήτη νέων ή παλιών οχημάτων και αντικειμένων και εξαπάτησε υποψήφιους αγοραστές από τους οποίους απέσπασε διάφορα χρηματικά ποσά. Θύμα της σπείρας είχε πέσει και ένας 55χρονος, στον οποίο ο 42χρονος παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης μάντρας σιδερικών του εξωτερικού και του απέσπασε 3.500 ευρώ για μια επένδυση που δήθεν θα απέφερε το διπλάσιο κέρδος.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα